Trump is Nixon zonder hersens, maar met veel branie en bluf. Dat kan niet anders dan slecht eindigen

Op 9 mei 1940 wisten de Nederlanders niet wat de volgende dag zou brengen. In de geschiedschrijving wordt dat uiteraard geweten, maar niet altijd ten volle beseft. Met terugwerkende kracht redeneren we terug naar een moment en vullen dat in met de kennis van nu. Met kennis die toen ontbrak. Nu horen we op Nederlandse en Britse media die de Amerikaanse media napraten dat impeachment tegen president Trump een riskante zaak is voor de Democraten. Trump kan er zijn basis mee motiveren en twijfelaars over de streep trekken door een slachtofferrol aan te nemen, zo heet het. Is dat even waarschijnlijk als de kans dat Trump door zijn partijgenoten in de steek gelaten wordt en voortijdig af moet treden? Is de situatie van Trump niet eerder vergelijkbaar met die van president Nixon voordat die door zijn partijgenoten de wacht werd aangezegd en aftrad om de schande van afzetting voor te zijn? Trump is in vergelijking met Nixon een amateur die niks van rechtsstaat, politiek en democratie begrijpt. Nixon was een even grote schurk die als jurist uiteindelijk toch het recht respecteerde. Dat besef ontbreekt bij Trump, hij heeft overal lak aan en stikt in zijn eigen leugens. Dat kan niet anders dan slecht eindigen. Trump is Nixon zonder hersens, maar met veel branie en bluf.

Advertentie

4 gedachten over “Trump is Nixon zonder hersens, maar met veel branie en bluf. Dat kan niet anders dan slecht eindigen

 1. An intelligence community whistleblower has stunned Washington with possible evidence that President Donald Trump perverted U.S. foreign policy for his own personal gain.

  But there’s another whistleblower ― one with possible evidence that Trump tried to corrupt an Internal Revenue Service audit of his personal tax returns ― who has received relatively little attention.
  https://www.huffpost.com/entry/trump-tax-whistleblower-irs_n_5d8bafc6e4b08f48f4ae8978

  Like

 2. Er zijn zo veel redenen te bedenken om van Trump af te komen. De voornaamste is wel dat hij al tijdens de verkiezingscampagne in 2018 bewezen heeft totaal ongeschikt te zijn voor welk publiek ambt dan ook. Maar de Republikeinen zijn hem blijven steunen uit angst dat hij als onafhankelijk kandidaat zou gaan maar ook omdat ze er van uit gingen dat hij wel degelijk kon winnen. Het kan Trump niets schelen dat hij de ene keer dit roept en de volgende keer dat. Dat maakt hem zo geschikt om voor een heleboel afzonderlijke achterbannen tegelijk campagne te voeren. Hij won. En gaf de Republikeinen wat ze wilden; Reactionairen als rechters, een enorme belastingverlaging en de belofte van America First en geen oorlogen meer in verre vreemde landen waar ze niks vanaf willen weten. Ik geloof niet dat de Republikeinen hem zullen laten vallen. Het is de Senaat die hier over gaat en slim als de Republikeinen nu eenmaal zijn hebben ze daar de meerderheid. Ze zullen Trump niet laten vallen. Misschien dat er een paar dissidenten zullen zijn maar voor de afzetting heb je een gekwalificeerde meerderheid nodig. De Republikeinen zullen opnieuw de 60 regel invoeren en hebben nergens last van. De Democraten zullen opnieuw overkomen als een stelletje zeurpieten, mensen die niet tegen hun verlies kunnen. Een heksenjacht noemt Trump het nu al.

  Like

 3. @Raymond
  Trump gaf inderdaad wat velen wilden: rechtse rechters en een belastingverlaging waar de bedrijven en vermogenden (lees; sponsors van Trump) van profiteerden. Maar Trump gaf ook wat velen niet wilden: verdeeldheid in het land, steun voor neo-nazi’s en witte nationalisten, een fiscaal en budgettair zeer verspillend beleid, een publicitair onhandig immigratiebeleid, kinderachtig, onpresidentieel, onethisch en onfatsoenlijk gedrag, het aanschuiven tegen dictators en autoritaire leiders, het in gevaar brengen van de nationale veiligheid van de VS, de vervreemding van traditionele bondgenoten en de verzwakking van de macht en het prestige van het land in de wereld.

  In de ‘spin’ hoor je steeds berichten dat Republikeinen in het congres kritisch op Trump zijn en eigenlijk niks van hem moeten hebben, maar in het openbaar niet tegen hem in durven gaan omdat ze dan concurrentie in hun voorverkiezingen krijgen van pro-Trump hardline kandidaten. Uitzonderingen zijn de senatoren Mitt Romney en Ben Sasse die een zekere mate van onafhankelijkheid hebben en wel gematigd kritisch op Trump durven zijn. Maar anderen worden per omgaande onder druk gezet als ze kritiek hebben om die vervolgens als angsthazen weer terug te nemen.

  De enige optie voor de Republikeinen in het congres is dat ze tegelijk met tientallen met fundamentele kritiek op Trump komen zodat ze niet meer zo makkelijk door Trump en zijn sycofanten per individu terug in het hok kunnen worden gedwongen. Essentieel daarbij is de steun onder de bevolking voor Trump en de steun voor zijn impeachment. Als die steun verder afbladdert, dan komt er een moment dat de Republikeinen in Senaat en Huis de afweging maken dat ze meer kans maken om hun functie te behouden als ze afstand van Trump nemen dan dat ze lippendienst aan hem blijven geven. Of en wanneer dat kantelpunt komt is lastig in te schatten, maar velen zien Thanksgivingsday 2019 (28 november) nu als een stip aan de horizon. In maart, april 2020 kan dan Trump definitief uit de partij gezet worden en is er nog net tijd genoeg om met een nieuwe kandidaat de verkiezingen van november 2020 in te gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.