Impeachment procedure tegen Trump roept gedachten op om na te denken over de toekomst van de Republikeinse partij

In een hoofdredactioneel is de radicaal-rechtse DDS duidelijk, als Trump heeft ‘gekonkelfoesd’ in zijn contacten met president Zelenski van Oekraïne, dan verdient Trump ‘dubbel en dwars’ een impeachment procedure. Dat is duidelijk. DDS zegt over zichzelf dat het vanaf het eerste uur een criticus van Trump was: ‘Het zou een soort politieke soap worden, met de ene knotsgekke plotwending na de andere. Affaires met pornosterren, een flirt met Noord-Korea en altijd maar weer die tax returns die altijd binnenkort vrijgegeven worden maar nooit vandaag. En dan hebben we het nog niet eens gehad over grab them by the pussy. We zaten er niet naast. Trump bleek inderdaad de klunzige president te zijn waarvan we al glimpsen opvingen tijdens de verkiezingscampagne.’ Als een andere criticus van Trump van het eerste uur geef ik graag mijn instemmende commentaar op de recente ontwikkelingen rond Trump bij dit hoofdredactioneel van DDS:

Het is waar dat de Republikeinse partij onder president Trump tamelijk eensgezind is, maar dat is wel ten koste van de breedte ervan gegaan. Niet moet worden vergeten dat dit met intimidatie door Trump en zijn samenwerking met rechtse media als Fox News of Sinclair is afgedwongen. Vele gematigde én traditioneel-conservatieve Republikeinen zijn in de innerlijke emigratie gegaan of hebben de partij verlaten. Met als gevolg dat de partij eensgezind oogt, maar in de breedte is ingekrompen. De tussentijdse verkiezingen van 2018 waarin de Republikeinen fors verloren is daarvoor een aanwijzing.

Donald Trump is een ramp voor zijn land en de wereld. Hij had zelf nooit verwacht om president te worden en was niet op de functie voorbereid. De hoop van sommigen dat hij in zijn ambt zou groeien is niet bewaarheid. Integendeel, Trump is in de afgelopen 2,5 jaar steeds eigenzinniger en doldriester geworden en omdat ‘de volwassenen’ zijn regering hebben verlaten luistert Trump naar geen enkel advies meer. Hij denkt boven de wet te staan, respecteert de grondwet niet en navigeert van incident naar incident. Zijn onverklaarbare goede relatie met autoritaire leiders en zijn even onverklaarbare slechte relatie met traditionele bondgenoten en bondgenootschappen laat iedereen al bijna 3 jaar gissen wat hier eigenlijk precies aan de hand is.

Speaker Nancy Pelosi heeft lang weerstand geboden aan de roep uit haar partij om een impeachment procedure op te starten. Reden was haar inschatting dat er te weinig steun voor was in het land. Door de Oekraïne-kwestie die Trump volledig aan zichzelf te wijten heeft is de inschatting in de top van de Democratische partij dat dat veranderd is omdat er duidelijk en goed aantoonbaar sprake is van onwettig gedrag van Trump.

Het is onduidelijk of de Republikeinen in de Senaat Trump door dik en dun zullen blijven steunen. De verkiezingen zijn over 14 maanden en vele Republikeinse senatoren die verkiesbaar staan zullen de inschatting maken dat als ze de niet populaire Trump ondubbelzinnig blijven steunen dat negatief op hen afstraalt. Ze zullen naar het centrum moeten bewegen. Daarnaast zijn er Republikeinse senatoren als Romney of Burr die staan voor een idee van rechtsstatelijkheid in hun partij en daarom Trump niet steunen als hij tegen de grondwet in opereert.

Er zijn op dit moment drie Republikeinse uitdagers van Trump, te weten Joe Walsh, Bill Weld en Mark Sanford. Maar dat zijn geen uitdagers die voldoende gewicht en draagvlak hebben om de hele Republikeinse partij te verenigen. Vice-president Mike Pence zit op de wip en is niet populair in het Witte Huis. Hij lijkt daarnaast te veel besmet door de scheve schaatsen van Trump waar hij stilzwijgend en soms actief in mee is gereden.

De Republikeinse partij moet zich dus beraden over een reservekandidaat voor het geval Trump om welke reden dan ook afvalt. Zijn psychische gezondheid lijkt ook steeds meer een risicofactor te zijn. In dat geval kan de Republikeinse partij in de luwte werken aan de verwerking van het Trump-trauma die de partij in een religieuze sekte heeft veranderd en zich via zelfonderzoek de vraag stellen hoe het zo ver heeft kunnen komen.

Als de linkse Eilzabeth Warren de kandidaat van de Democratische partij wordt, dan zou John Kasich nog best een kansrijke centrumkandidaat zijn voor de Republikeinen. Als de centrumkandidaat Joe Biden de kandidaat van de Democratische partij wordt, dan zouden de Republikeinen er verstandig aan doen om een relatief jonge kandidaat in het veld te brengen die optimaal contrasteert met de nu 76-jarige Biden en die zich ook warm kan lopen voor 2024. Wie weet, Marco Rubio of Nikki Haley.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelAls Trump inderdaad heeft gekonkelfoesd met Oekraïne, dan verdient hij z’n impeachment dubbel en dwars’ van de DDS hoofdredactie op DDS, 25 september 2019.

Advertentie

5 gedachten over “Impeachment procedure tegen Trump roept gedachten op om na te denken over de toekomst van de Republikeinse partij

 1. Now, with this whistleblower complaint, the Dems are beginning to get unified behind a singular, narrow purpose — uncovering Ukrainegate. The president, unlike in the Mueller probe, was caught red-handed self-dealing with a foreign country. He obviously knows he was caught, given his irrational public tirade upon his arrival Thursday at Andrews Air Force Base and his attack on whistleblowers whom he equated with “spies.”
  https://thehill.com/opinion/white-house/463396-the-intelligence-community-strikes-back-an-impeachment-game-changer

  Like

 2. Dit is geen “dichte” kritiek. Het is geen kritiek op de schrijver van opeens wel doen of niet doen. Het ligt wat dynamischer, meer ruimte. Maar ook hartelijkheid is een punt daarbij. het is ook een onderwerp waar bij weinig mensen vat op bestaat om te bediscussiëren. Zonder goede redenen.

  ,,De Republikeinse partij moet zich dus beraden over een reservekandidaat voor het geval Trump om welke reden dan ook afvalt. Zijn psychische gezondheid lijkt ook steeds meer een risicofactor te zijn. ”

  Om te beginnen over psyche is een vage onfundeerbare steek onder water. Die meteen bij het vuilnis kan. Ongeacht wat de persoonlijke politieke voorkeuren zijn.

  Wat (helaas zo te noemen, vind ik) de kenmerkend rechtse visie betreft betekent die uitspraak gelijk dat Trump gelijk heeft omdat het niet nodig is je te laten beledigen. Die kritiek op CNN is hier misschien ook een goed voorbeeld.

  Like

 3. https://www.theguardian.com/books/2019/jul/21/american-carnage-on-first-lines-republican-civil-war-and-rise-president-trump-tim-alberta-review

  Het boek eindigt als volgt:
  In the interim, the jockeying to lead the post-Trump Republican Party has begun. Marco Rubio and Ted Cruz – both seasoned, shrewd, and afflicted with the presidential bug – are charting their respective policy paths in the Senate. Nikki Haley is taking donor meetings around the country and mapping out their vision for the party. Mike Pence is waiting patiently in the wings, certain that his dutiful subservience wil be rewarded. And a crop of ambitious next-generation Republicans is lurking in the shadows. All of these people are sizing up Trumpism and molding themselves to annex some part of its appeal. They all face the same problem: There is only one Donald Trump. A singular figure in the sweep of American mythology, the forty-fifth president identified a historic convergence of cultural and socioeconomic unrest and used it to remake the political landscape in his image. There can be no imitating Trump’s style or replicating his success.
  Rarely has a president so thoroughly altered the identity of his party.
  Never has a president so ruthlessly exploited the insecurity of his people. P611/612

  Like

 4. Bij toeval zag ik pasgeleden een video die mij hieraan doet denken.

  [video src="https://u19576p14639.web0117.zxcs.nl/public_html/3/0bbeb594.mp4" /]

  Dat boek: klinkt niet goed
  ,,There can be no imitating Trump’s style or replicating his success.”
  Dit betekent dat het niet gaat om inhoud maar om dingen die vaag zijn. Normaal gesproken ellendig aandoend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.