Britse Hooggerechtshof veroordeelt schorsing van parlement door Johnson als onwettig en niet normaal. Initiatief nu aan parlement

Er werd de afgelopen dagen volop over gespeculeerd dat de uitspraak van het Britse Supreme Court over de zogenaamde prorogation of schorsing van het parlement ongunstig zou uitpakken voor de regering Johnson. De uitspraak van voorzitter Lady Hale bevestigt dit. Zij laat er in de uitspraak die ze vanochtend uitsprak geen twijfel over bestaan dat de schorsing onwettig en niet normaal is. Het Supreme Court schopt de bal terug naar het parlement. Speaker John Bercow zegt in een tweet dat het Lagerhuis ‘onverwijld moet samenkomen’. Hij raadpleegt vandaag de partijleiders. Boris Johnson zei vooraf ook bij een voor hem niet gunstige uitspraak niet af te treden als regeringsleider. Politici van de oppositie, Labour, SNP, LibDems en Plaid Cymru hebben al aangedrongen op Johnson vertrek. Zelfs Nigel Farage van de Brexit Party die niet vertegenwoordigd is in het Lagerhuis doet een duit in het zakje. Hij vraagt in een tweet om het ontslag van strateeg Dominic Cummings omdat de schorsing van het parlement ‘de slechtste politieke beslissing ooit is’. De rechtsstaat functioneert.

3 gedachten over “Britse Hooggerechtshof veroordeelt schorsing van parlement door Johnson als onwettig en niet normaal. Initiatief nu aan parlement

  1. De situatie zit opnieuw muurvast. Alle mogelijke opties zijn door het Lagerhuis geblokkeerd. Geen vervroegde verkiezingen, geen nieuw referendum, geen No-Deal Brexit, verwerpen van het enige voorstel dat de EU wenst te geven etc. May kon geen kant op en trad af, Boris Johnson kan maar het beste het zelfde doen. alleen zal ook dit niets oplossen. De sleutel tot de oplossing ligt in essentie bij Labour. Het kan een oplossing bieden maar is onder Corbyn alleen maar bezig met rand debiele machtsspelletjes waarin algemeen belang, zijnde een oplossing van de crisis (het maakt niet uit wat men als oplossing kiest!) geen rol speelt. Voor mij als Sociaal Democraat is dit een heel zwaar verwijt richting Labour. Men zou er goed aan doen om Corbyn te overrulen en een oplossing te bieden.

    Like

  2. @Raymond
    Er lijkt een alternatief in een zogenaamde caretaker-regering die verkiezingen voorbereidt. De naam die wordt genoemd is Margaret Beckett (Labour). Eerder werden in dit verband Ken Clarke (Tories) en Harriet Harman (Labour) genoemd. En zelfs een tijdelijke regering Corbyn lijkt niet geheel onmogelijk nu een woordvoerder van de Schotse SNP steun daarvoor niet uitsluit.

    Ik ben het eens met je inschatting van Corbyn. Zelfs met een in gruizelementen liggende Conservatieve partij met een blunderende leider scoort hij slecht in de peilingen. Maar Corbyn heeft met de Momentum-beweging Labour in gijzeling genomen en elk tegengeluid gemarginaliseerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.