Verwarrende journalistiek van WNL en verwarrende vraagstelling van Peil.nl met een opvallende rol voor de achterban van de PvdD

Mijn reactie bij deze video:
Uiteraard gaat een pleidooi voor de afschaffing van welke soort bijzonder onderwijs te ver. Maar dat is ook helemaal niet de kwestie die aan de orde is. Een flodderige en verkeerd geformuleerde vraag in de wekelijkse peiling van De Hond zet het debat op een dwaalspoor.

De vraag is of het bijzonder onderwijs door de belastingbetaler bekostigd moet worden. Dat is wat anders. Die vraag wordt in overgrote meerderheid met ‘nee’ beantwoord.

Ofwel, de vraag of het het christelijk onderwijs ‘afgeschaft’ moet worden is niet aan de orde omdat het in strijd is met de vrijheid van onderwijs. De vraag die wel aan de orde is, is of dat christelijk onderwijs uit de staatskas bekostigd moet worden.

Steeds meer partijen, zoals de PvdA en de VVD, spreken zich nu uit om scherpe voorwaarden te stellen aan die bekostiging van het bijzonder onderwijs. Dat is een eerste stap voor de afschaffing van die bekostiging.

Opvallend aan de vraag in de wekelijkse Stemming van 15 september 2019 van Peil.nl van Maurice de Hond is dat de achterban van de PvdD het met afstand het meest eens is met de stelling dat ‘alle scholen op basis van een religie in Nederland zouden moeten worden afgeschaft’. Dit is een inpertinente vraag die een impertinent antwoord oplevert omdat dit in strijd is met de grondwet. Wat opvalt is dat de achterban van de PvdD het minst de stelling steunt dat de vrijheid van godsdienst een groot goed is. Wat is er met de PvdD-achterban aan de hand dat het zich laat kennen als anti-rechtsstatelijk? Dit is des te onbegrijpelijker omdat de top van de partij, te weten Marianne Thieme en Niko Koffeman zijn verbonden aan het protestantse kerkgenootschap van de Zevendedagsadventisten. Het is merkwaardig dat Peil.nl niet de voor de hand liggende vraag stelt dat ‘de bekostiging van scholen op basis van een religie of levensovertuiging in Nederland zou moeten worden beëindigd’. Men kan alleen maar gissen waarom Peil.nl deze fundamentele vraag niet stelt en laat liggen.

Foto: Schermafbeelding van deel wekelijkse Stemming van 15 september 2019 van Peil.nl van Maurice de Hond

4 gedachten over “Verwarrende journalistiek van WNL en verwarrende vraagstelling van Peil.nl met een opvallende rol voor de achterban van de PvdD

 1. Zelf ben ik tegen religieuze indoctrinatie op basisscholen. Dus niet enkel de staatsfinanciering stoppen maar zulke scholen verbieden te bestaan. In religies zitten onwaarheden die als waarheden verkocht worden. Uiteraard kunnen onderwijzers op een school die niet gebaseerd is op een religie ook onwaarheden verkopen omdat de stand van de wetenschap nog niet zo ver is of vanwege maatschappelijke taboes. Bij religieus onderwijs echter is onzin verkopen standaard. Dat Jezus over water liep wordt daar als feit verkondigd. Wanneer je religieuzen zelf voor hun scholen laat betalen verander je niets aan de religieuze indoctrinatie van kinderen op die scholen. Dat doen ze maar in de kerk of moskee. Men hoort dan in ieder geval andere informatie op de niet-religieuze scholen over religie, dan in die kerken en moskeeën. Waardoor men eerder zelf tot een eigen standpunt kan komen. (En het gaat ook apartheid tegen.)

  Like

 2. @Marthijn
  We hoeven ons niet te identificeren met religies om religieus onderwijs te billijken. Het is zeker zo religies menselijke constructies zijn vol onwaarschijnlijkheden en onwaarheden. Vanwege de ontkenning van de menselijke constructie (zeg: religies zijn niet verticaal, maar horizontaal) is de leugen per definitie ingebakken in religie omdat het eigen ontstaan ontkent en vervangt door een dogmatiek om de menselijke constructie te maskeren. Maar dan nog is ondanks de kern van leugenachtigheid wat religie is, onderwijs dat gebaseerd is op religieuze grondslag toegestaan omdat het in de nationale wet gegarandeerd wordt. Dat is een minimalistische opvatting die voldoende is om bijzonder, religieus onderwijs te laten bestaan. Maatschappelijke ontwikkelingen zorgen er daarnaast voor dat de politieke, culturele en geestelijke invloed van religies jaarlijks afneemt. De beste remedie is niet een verbod van bijzonder onderwijs omdat dit weerstand oproept, maar het ernaast zetten van onderwijs dat passender, verbindender en democratischer is.

  Like

 3. Als men ophoudt met het financieren van het bijzonder onderwijs (dat is geloof ik de noemer waar bijvoorbeeld christelijk onderwijs onder valt) zal het openbaar onderwijs dit over dienen te nemen. Zonder bijdrage van de staat is onderwijs nu eenmaal niet op te brengen. Is het openbaar onderwijs wel in staat om dit over te nemen. Over hoeveel leerlingen praten we dan die dan extra bij het openbaar onderwijs komen. Er is nu al een leraren tekort. Hoe is dit tekort verdeeld over openbaar en bijzonder onderwijs. Zullen leraren de overstap willen maken naar het openbaar onderwijs? Dit zijn vragen die eerst beantwoord dienen te worden voordat men een stevig deel aanvullend onderwijscapaciteit aan scholen en leraren laat vervallen.

  Like

 4. @Raymond
  De bekostiging van het bijzonder onderwijs zou in het geval dat je schetst aangewend kunnen worden voor de uitbreiding van de bekostiging van het openbaar onderwijs. De discussie over de werkdruk en een betere betaling van leraren in het onderwijs is een ander debat.

  Ik ben er overigens geen voorstander voor om te stoppen met de bekostiging van het bijzonder onderwijs, wel met het stellen van meer voorwaarden aan het bijzonder onderwijs (en evenzeer aan het openbaar onderwijs) die direct gekoppeld zijn aan de overheidsfinanciering. Als vervolgens de meer orthodoxe scholen van bijzonder onderwijs niet aan die voorwaarden willen voldoen, dan stopt hun bekostiging.

  Want let op, er zijn ook humanistische scholen van bijzonder onderwijs en algemene scholen van bijzonder onderwijs (Jenaplan, Montessori etc.) of religieuze bijzondere scholen met een zeer gematigd en neutraal profiel, zodat de grens tussen openbaar en bijzonder onderwijs vervaagd is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.