De mutatie van de partijpolitiek. Onder Boris Johnson gaan Tories de GOP achterna die door Trump in een sekte is veranderd

Steeds meer dringen zich overeenkomsten op tussen de Amerikaanse en Britse politiek. Dat is geen goede ontwikkeling die de democratie én het betrokken land dient. Het VK loopt twee jaar achter op de VS. In de VS bestaat er buiten de kern van Trump-supporters -die zo’n 38% van het electoraat uitmaakt- overeenstemming over het feit dat de Republikeinse partij is gekaapt door niet-partijleden en geradicaliseerde partijleden. Gematigde, conservatieve leden zijn de partij uitgejaagd of naar de marge gedreven. Hetzelfde gebeurt in het VK met traditionele conservatieven als Philip Hammond, Rory Stewart, Dominic Grieve of David Gauke. Ze worden door Boris Johnson -handelend vanuit nietsontziende machtspolitiek en niet vanuit overtuiging- die geen tegengeluid wil tolereren verdacht gemaakt en gemarginaliseerd. Hiermee verandert de partij van een bredere volkspartij in een vehikel voor de leider waar nog slechts een radicaal-rechts of nieuw-rechts geluid mag klinken. Dat is het failliet van partijpolitiek die zich kenmerkt als relatief open, breed en divers. Deze failliete partijpolitiek heeft een negatieve invloed op de werking van democratie, rechtsstaat en parlement.

De  Republikeinse partij is veranderd in een sekte die is gegroepeerd rond de aanbeden leider Trump. Het verschil is de rol van conservatieve religieuze organisaties die in de VS voluit Trump steunen en in het VK geen rol van betekenis spelen. Boris Johnson kaapt met strateeg Dominic Cummings, die geen partijlid is en zich de partij heeft ingevreten, de Conservatieve partij en vervreemdt zo de partij van zichzelf. Zoals de levenslange New Yorkse Democraat Trump zonder enig begrip de Republikeinse partij van karakter heeft veranderd. Een sfeer van tolerantie is omgeslagen in intimidatie, uitsluiting en angst. Om het verhaal af te maken zijn er in de VS ultrarechtse media zoals Fox News of Sinclair Broadcast Group die in de belangrijkste programma’s op z’n best activistische journalistiek en op z’n slechts propaganda voor Trump bedrijven. Een Britse evenknie is de rechtse The Telegraph waar Boris Johnson een column had en die pure propaganda bedrijft die niks meer met journalistiek te maken heeft. Bovenstaande video is exemplarisch. Het stelt de tegenstanders van een No-Deal Brexit die opteren voor een zorgvuldig parlementair debat over de Brexit voor als tegenstanders van de Brexit.

8 gedachten over “De mutatie van de partijpolitiek. Onder Boris Johnson gaan Tories de GOP achterna die door Trump in een sekte is veranderd

 1. Philip Hammond: “I am going to defend my party against incomers, entryists, who are trying to turn it from a broad church to narrow faction,” Hammond said. “People who are at the heart of this government, who are probably not even members of the Conservative Party, who care nothing about the future of the Conservative Party, I intend to defend my party against them.”
  https://www.politico.eu/article/johnsons-claim-of-progress-in-brexit-talks-is-nonsense-says-hammond/

  Like

 2. Phillip Lee: This Conservative government is aggressively pursuing a damaging Brexit in unprincipled ways. It is putting lives and livelihoods at risk unnecessarily and it is wantonly endangering the integrity of the United Kingdom. More widely, it is undermining our country’s economy, democracy and role in the world. It is using political manipulation, bullying and lies. And it is doing these things in a deliberate and considered way. It has gone so far beyond reckless as to cease to be conservative.
  https://www.theguardian.com/politics/live/2019/sep/03/commons-showdown-looms-in-battle-over-no-deal-brexit-live?page=with:block-5d6e82db8f082da28762c95e#block-5d6e82db8f082da28762c95e

  Like

 3. Ken Clarke: I am a Conservative, of course I am … But this leader, I don’t recognise this. It’s the Brexit party, rebadged ….

  [The party has] been taken over by rather a knockabout sort of character [Dominic Cummings, Boris Johnson’s de facto chief of staff] who’s got this bizarre crash-it-through philosophy … [And a] cabinet which is the most right-wing cabinet any Conservative party has ever produced. They’re not in control of events. The prime minister comes and talks total rubbish to us, and is planning to hold a quick election and get out, blaming parliament and Europe for the shambles.
  https://www.theguardian.com/politics/live/2019/sep/04/brexit-crisis-boris-johnson-mps-bill-blocking-no-deal-eu-no-deal-parliament-politics-live?page=with:block-5d6f6cb18f0845a5dab7cfa0#block-5d6f6cb18f0845a5dab7cfa0

  Like

 4. De Conservatieve Partij is al heel lang geleden (90tiger jaren)op gehouden om een massa partij te zijn. in The Economics – Who are the members of the Conservative Party? is dit goed te zien. Het is ook goed te zien dat dit ook geld voor labour en LibDem’s. Politiek is overal ter Wereld een spelletje geworden van Politici die contact met de realiteit hebben ingeruild voor opinieonderzoeken en wat ze verstaan onder publieke opinie.
  Johnson en Trump zijn slechts symptomen van een Wereldwijde crisis in de Parlementaire Democratie. Politiek partijen vooral de leiding ervan vertegenwoordig weinig meer dan hun eigen ambitie om de macht uit te kunnen oefenen. Misschien is dit beeld wat te zwartgallig en valt het eerder mee dan tegen. Maar we leven nu eenmaal in een tijd waar zekerheden plaats maken voor twijfel over wat een juist besluit is. Moet je de Brexit doorzetten en maakt het wat uit of je dreigt om desnoods zonder akkoord er uit te stappen. Kan de EU het zich veroorloven om te doen alsof zo iets van uit EU standpunt gezien niets uit maakt?

  Like

 5. @Raymond
  Ik ben het niet eens met je observatie dat de Conservatieve partij al sinds de 1990’s de pretentie van brede volkspartij heeft opgegeven of niet meer kan waarmaken. Ik geloof zeker dat dat soort partijen het moeilijk hebben tegenover one issue partijen. Ook de PvdA en het CDA in Nederland worstelen ermee. Maar de essentie is dat Boris Johnson van de Tories een one issue partij maakt door alles te verbinden aan de Brexit. Die eenzijdige focus is nieuw.

  Jeremy Corbyn vind ik een slechte en te radicale leider. Hij heeft door de macht die hij de Momentum-beweging, die sektarische trekken vertoont, heeft gegeven de interne pluriformiteit teruggebracht. Net zoals bij de Tories onder Johnson werden gematigde Labour-parlementariërs gemarginaliseerd. Naar mijn idee is de interne pluriformiteit bij de LibDems groter. Mede omdat ze relatief autonoom zijn in Schotland, Londen en delen van Engeland.

  Ik ben het met je eens dat Trump een symptoom is van een verziekt politiek bestel van de VS waar het grote geld de politiek heeft opgekocht. Het zat ingebakken dat zo’n idioot zich ooit zou manifesteren. Dat geldt denk ik in mindere mate voor het VK. Een en ander heeft ook te maken met het (feitelijke) tweepartijenstelsel dat radicalisering oproept in de voorverkiezingen per partij. In andere landen zie ik de partijpolitiek redelijk goed functioneren, zoals in Nederland, Duitsland, Scandinavië. Iedereen zoekt naar de redenen waarom de politiek niet optimaal functioneert met het doel dat te herstellen. Hoe dan ook is dus hervormen en moderniseren het antwoord. Om niet te zeggen de heilige graal uit het sprookje die maar niet gevonden wordt.

  Like

 6. @George
  Kenmerk van Nederland en Scandinavische landen is een kiesstelsel van evenredige vertegenwoordiging met een minimale kiesdrempel. Op deze manier kunnen zich meer partijen vormen en wordt het een stuk moeilijker om de absolute meerderheid te halen. Het dwingt partij-elites om samen te werken en compromissen te sluiten. Natuurlijk is er een risico op versplintering en is het soms moeilijk om een coalitie te vormen. Maar desnoods vormt men een minderheidskabinet. Verder is het staatshoofd slechts een representatieve functie die nog maar weinig macht inhoudt en heeft ook de premier niet veel macht. Het is niet veel meer dan een voorzitter en uitgangsbord van de coalitie die dan regeert. Het werkt goed in deze landen. Of het ook goed zou kunnen werken in Angelsaksische landen weet ik niet. Het heeft ook iets te doen met de politieke cultuur maar dat is een rekbaar begrip.

  Like

 7. A source close to the group of purged former MPs said: “The wheels are coming off the Dominic Cummings Downing Street machine. The sham negotiation has been exposed for what it is – and he has no plan B. He’s single-handedly trying to turn the Conservative party into an extreme rightwing faction – and moderates are clearly not welcome.”
  https://www.theguardian.com/politics/2019/sep/07/amber-rudd-resigns-from-cabinet-and-surrenders-conservative-whip

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.