Nieuwe ‘Mussert of Moskou’ in het land van minderheden: Boris Johnson of Jeremy Corbyn

Wat levert het op voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk als ze de clowneske premier Boris Johnson met de overtuiging van een lege huls inwisselen voor de radicaal-linkse en aarzelend opererende Jeremy Corbyn? Niets. De Britse politiek is al sinds 2016 op zoek naar een meerderheid, maar kan die niet vinden. De politieke klasse is tussen en binnen partijen verdeeld, heeft de grote lijn uit het oog verloren en beperkt zich door het zetten van rode lijnen die een compromis uitsluiten. De Brexit is een puzzel die op dit moment niet opgelost kan worden. De Britse politieke klasse heeft zich overbodig gemaakt, maar wil dat vanwege gezicht- en machtsverlies uiteraard niet toegeven. Daarom moddert het verder met een uitvergroot gevoel voor drama, mannetjesmakerij, zelfmedelijden, verbolgenheid en miskenning op weg naar niets. Of, overgave aan de VS.

Zo wordt door Brexiteers een nieuw referendum uitgesloten omdat het ondemocratisch zou zijn. Waarom dat zo zou zijn is niet op voorhand duidelijk. In een tweet schreef ik deze week: ‘You mean a third referendum. The first was in 1975 when the British population with a majority of more than 67% voted yes for membership of the EC. Why would the second referendum in 2016 be more democratic than a possible third referendum in 2019? You do not reason consistently.’ De grote verbale theatraliteit van de Engelsen werkt tegen hen. dat gaat met hen op de loop. Argumenten zijn ondergeschikt aan de brille. Politici schitteren in zelfoverschatting.

Om een No-Deal uittreden uit de EU op 31 oktober 2019 te voorkomen met waarschijnlijk rampzalige gevolgen is het nodig dat het beleid van Johnson gestopt wordt. Maar de verdeeldheid om Johnson te stoppen lijkt te groot om dat te voorkomen. De Liberaal Democraten aarzelen om Corbyn te steunen omdat ze hem te radicaal en te weinig verbindend vinden. Corbyn zal vanwege de vijandschap en verbittering in de Britse politiek naar verwachting hoe dan ook geen steun van dissidente Conservatieve parlementariërs krijgen zodat hij geen meerderheid achter zich krijgt in het Lagerhuis. Corbyn doet in het landsbelang evenmin een stap opzij om een nestor als Kenneth Clarke (Tories) of Harriet Harman (Labour) waarnemend premier te laten zijn. Het land van minderheden koerst met een No-Deal van Johnson en een No-Heal van Corbyn richting afgrond.

Foto: ‘Mussert of Moskou?’. NSB-affiche 1940. Collectie: Koninklijke Bibliotheek/Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

6 gedachten over “Nieuwe ‘Mussert of Moskou’ in het land van minderheden: Boris Johnson of Jeremy Corbyn

 1. I am prepared to support Jeremy Corbyn as leader of this caretaker government, as should any MP who wants to stop a no-deal Brexit. But if he cannot gain the support of a sufficient number of colleagues across parliament, I hope he will be prepared to back another MP from his party, or another, who can. I will ask him again to make his position clear in our discussions next week.
  https://www.theguardian.com/politics/blog/live/2019/aug/23/brexit-latest-news-tories-tell-boris-johnson-backstop-is-not-only-problem-with-withdrawal-agreement-live-news?page=with:block-5d5fe3248f081cf11cf1bbf3#block-5d5fe3248f081cf11cf1bbf3

  Like

 2. Als het tot een No-Deal komt is dit niet uitsluitend de schuld van de UK. De EU is net zo schuldig door vast te houden aan, wat zonder goedkeuring van het UK parlement, niets meer is dan een voorstel tot een Deal. Het UK parlement heeft het voorstel keer op keer afgewezen en duidelijk gemaakt dat een No-Deal Brexit geen voorkeur heeft. Het is nu aan de EU om met een beter voorstel te komen. Maar is de EU wel in staat om zoiets te leveren? Zijn ze niet net zo goed tot op het bot verdeeld?
  En wat het referendum betreft, toont dit alleen maar aan hoe gevaarlijk het is om volksraadplegingen te houden. Ze zijn ook nergens goed voor. Parlement en regering zijn volledig bevoegd om zelfstandig beslissingen te maken namelijk democratisch gekozen. Referenda werden al in de 20tiger en 30tiger jaren misbruikt door rechtsextremisten om de parlementaire democratie te ondermijnen en dat gebeurt nog steeds. Wat de UK nodig heeft is het afschaffen van het districtenstelsel en overgaan tot een Nederlands systeem van evenredige vertegenwoordiging met een minimale drempel. Het dwingt partijen om een meer gematigde toon aan te slaan. Niemand haalt hier een meerderheid die wel nodig is om wetten door het parlement te krijgen. Ons systeem schijnt ook in Scandinavië goed te werken. Het lukt zelfs nog steeds om België bijeen e houden hoewel dat wel heel moeizaam is geworden. Maar het lukt en dat is misschien wel het hoogst haalbaar in een parlementaire democratie.

  Like

 3. @Raymond
  Ik zie het precies andersom. De toenmalige regering May heeft namens het Verenigd Koninkrijk met de overige 27 EU-lidstaten een akkoord gesloten voor uittreding uit de EU. Die onderhandelingen begonnen in juni 2017 en resulteerden in november 2018 in een voorlopig akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU over de afspraken over de Brexit. Dat er vervolgens geen meerderheid voor dit uittredingsakkoord in het Britse Lagerhuis te vinden was valt de EU niet te verwijten.

  Het uittredingsakkoord was een compromis van standpunten van 28 landen. Uit ten treure uitonderhandeld tussen 28 -of eigenlijk 29: ook Euratom- betrokkenen. Het Verenigd Koninkrijk had er in 1975 voor gekozen om lid te worden van de Europese gemeenschap, die later in de EU een rechtsopvolger kreeg. Hiermee had het Verenigd Koninkrijk zich gecommitteerd aan de afspraken. Als vervolgens dat land wil uittreden, dan weet het dat dat aan de hand van die afspraken en nog immer geldende ‘clubregels’ zou moeten gebeuren.

  De praktijk lijkt op iets anders te wijzen. De regering May en de top van de Conservatieve partij hadden in de onderhandelingen met de EU de Ierse grenskwestie onderschat, de zogenaamde backstop. Het meest gevoelige onderwerp in het akkoord. Toen de regering May in november 2018 een voorlopig akkoord sloot had het de oppositie ertegen in eigen partij onvoldoende ingeschat. Het is dan ook onjuist om dat achteraf de EU te verwijten.

  Wat opvallend is in de onderhandelingen is dat de EU opvallend eensgezind heeft geopereerd. Daarin lijkt hoofdonderhandelaar Barnier een beslissende rol te hebben gespeeld.

  Het Britse referendum van 2016 over de Brexit is in hoge mate ontsierd door onregelmatigheden, zodat de vraag wordt opgeroepen of het wel wettelijk geldig is. Vooral de Leave-Campagne heeft met overtredingen van de financiering niet gehandeld volgens geest en letter van de wet. Het bizarre is dat een onderzoekscommissie, de zogenaamde commissie Damian Collins, om dat uit te pluizen in drie jaar weinig is opgeschoten. Er lijkt een geheime rem op dat onderzoek te zitten.

  Het probleem met een referendum in de tijd van nepnieuws, sociale media, versplintering van de politiek en de opkomst van niet-gouvernementele organisaties waarvan de herkomst niet altijd duidelijk is, is dat de betrouwbaarheid van de procedure niet te garanderen valt. Er is veel voor te zeggen om zolang daar geen oplossing voor gevonden is om de inzet van referenda tijdelijk op te schorten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.