Baudet ontkent dat er verzet is tegen de koers van FvD en dat dit de aanleiding is voor de breuk met Otten en andere partijverlaters

Het geruzie in Forum voor Democratie (FvD) blijft voortduren. Partijleden scheiden zich af en naar verwachting zullen nog meer leden de fracties van de partij in Eerste Kamer en Provinciale Staten verlaten. PVV en andere partijen zien het geruzie met genoegen aan. De partij lijdt aan LPF-achtige toestanden. Nu de vakantie ten einde loopt en het politieke seizoen aanbreekt, worden de verschillen opnieuw opgerakeld. Woordvoerders en medestanders van de partij proberen in radicaal-rechtse, activistische media de verschillen te bagatelliseren. Er zou geen verschil in politieke opvatting bestaan tussen leider Baudet en de door het bestuur uit de partij gezette Henk Otten, maar dat lijkt eerder wensdenken dan realiteit. Otten verwijt Baudet sinds april 2019 in het openbaar tamelijk consequent dat die de partij te veel naar rechts zou trekken. Mijn reactie op DDS:

Als twee honden vechten om een been, dan is het niet zo geloofwaardig om de ene hond als onpartijdige scheidsrechter van het gevecht uit te roepen, zoals dit commentaar doet.

Uiteraard is het in het belang van partijleider Thierry Baudet om te doen alsof politieke verschillen niet de aanleiding waren voor de breuk met Henk Otten en andere dissidente leden. Maar die ontkenning wil niet zeggen dat die politieke verschillen niet bestaan en tot een breekpunt leidden.

Men hoeft het niet met Otten eens te zijn om toch te onderkennen dat hij vanaf het moment van zijn gewraakte NRC-interview van 19 april 2019 eenduidig is geweest in zijn kritiek op de koers van Baudet. Onder andere over Baudets filosofische ‘boreale’ vergezichten, de Europese Unie en de Nexit, de rol van religie en het aanleunen van Baudet tegen de SGP en het christendom, de kliklijn over vermeend links onderwijs, en het feit dat door de alt-right taalgebruik de partij in de racismehoek kan worden geplaatst.

Interessant is hoe dat verschil in koers tussen FvD en de partij van Otten uit zal gaan pakken. Beide partijen zitten rechts van de VVD. Naar verwachting zullen ze vele overeenkomsten hebben, maar ook veel verschillen. Niet alleen in toon die bij Ottens partij wat minder confronterend zal zijn, maar ook in inhoud. Terwijl FvD een alt-right profiel heeft, heeft Ottens partij een conservatief profiel. Maar hoe Otten en zijn medestanders dit conservatisme precies zullen vormgeven is vooralsnog lastig in te schatten.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelThierry Baudet genadeloos voor Lijst Plofkop Otten: ‘Conflict gaat gewoon over centjes, niet over ideeën!’’ van Tim Engelbart op DDS, 19 augustus 2019.

2 gedachten over “Baudet ontkent dat er verzet is tegen de koers van FvD en dat dit de aanleiding is voor de breuk met Otten en andere partijverlaters

 1. Het echte probleem zit niet in het optreden van een individueel lid, maar de cultuur en de governance van de partij als zodanig, en dan met name de mensen die samen de touwtjes in handen hadden en hebben, onder wie Otten zelf. Van een maatschappelijke vereniging zonder winstoogmerk is een lucratief verdienmodel gemaakt, zo blijkt uit alles wat er nu op tafel ligt. Bestuurders, adviseurs en andere betrokkenen kregen – ogenschijnlijk willekeurig – bedragen toegestopt voor hun inspanningen. De rol van opdrachtgever en opdrachtgever liep voortdurend door elkaar en dat is een gegarandeerd recept voor ruzie, jaloezie en ellende.

  Van illegale praktijken hoeft helemaal geen sprake te zijn. Het beeld domineert van een vriendenclub die met elkaar hard werken om een nieuwe en ook financieel succesvolle politieke organisatie op te zetten, waarbij iedereen aan de top wat wordt gegund. Die mix van politieke ambitie en financieel gewin heeft een giftige cocktail opgeleverd die nu is uitgeserveerd in een beker die Henk Otten gedwongen werd tot op de laatste druppel leeg te drinken.
  https://www.accountant.nl/artikelen/2019/8/rel-fvd-accountant-komt-als-winnaar-uit-de-bus/

  Ofwel: De politieke partij FvD is een verdienmodel voor de handige topbestuurders van die partij. Niet meer en niet minder. Henk Otten is geen haar beter of slechter dan Baudet. Ze zijn aan elkaar gewaagd en even rot. Alleen, ze spelen het spel zo amateuristisch dat het er potsierlijk van wordt. De bestuurders van FvD zijn met z’n allen door de mand gevallen.

  Like

 2. Ik heb geholpen met het opstellen van de kieslijsten voor Zuid-Holland en Zeeland. Maar het laatste half jaar verschoof de koers van de partij. Zeker na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en die toespraak van Baudet, was het niet meer de partij die ik kende. Ik kon het ook bijna niet meer verdedigen bij de achterban. Ik werd steeds meer gezien als ‘rechts’, maar dat ben ik niet. Ook niet links.
  https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/zeeuws-statenlid-robert-brunke-stapt-per-direct-uit-forum-voor-democratie~a1388302/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.