Flodderige ‘journalistiek’ van UP! probeert door afleiding waarheid te verhullen over rechts-extremistische aanslag in El Paso

Op de eigen site afficheert UP! zich zo: ‘UPNL is een rechts georiënteerd mediaplatform gericht op politiek nieuws en actualiteit. Wij zijn onafhankelijk, ongefilterd en kritisch.’ Bij het itemDayton schutter was een linkse terrorist!’ heb ik onderstaande reactie geplaatst. Ik heb weinig goede woorden over voor de werkwijze van UP!. Het valt naar mijn idee niet serieus te nemen als journalistiek medium. Het valt in de categorie van radicaal-rechts politiek activisme (zie bij reacties voor een grotere weergave van onderstaande tekst).

2 gedachten over “Flodderige ‘journalistiek’ van UP! probeert door afleiding waarheid te verhullen over rechts-extremistische aanslag in El Paso

 1. Het is op dit moment onduidelijk wat de achtergrond van Connor Betts, de schutter van de schietpartij in Dayton, Ohio is. UP! gaat er vanuit dat het om een links-extremist gaat, maar biedt daarvoor in bijna 10 minuten geen onderbouwing. Dat is ook lastig omdat nog niet alle feiten van het onderzoek bekend zijn. De politie is terughoudend en heeft op dit moment nog geen officieel motief voor de schietpartij gegeven. Ook conservatieve media als New York Post zijn terughoudend.

  Wel bekend is dat Connor Betts een geregistreerde Democraat was, maar dat maakt hem nog geen extremist. Evenmin uniek was Betts in zijn apathie jegens president Trump. Een meerderheid van het Amerikaanse volk is tegen het beleid en het gedrag van Trump. Evengoed als Geert Wilders afstand nam van Anders Breivik, nemen Democratische leiders afstand van Betts. Des te meer omdat ze publiekelijk geweld afwijzen. Betts kan zich wel willen identificeren met die leiders, maar niets in het beleid van Elizabeth Warren of Bernie Sanders wijst erop dat ze hebben opgeroepen tot geweld. Betts leek een sympathisant van de zogenaamde antifa-beweging onder andere door Twitter-retweets, maar niet wijst erop dat hij een deelnemer van antifa-acties was. Geruchten over zijn aanwezigheid op een anti-KKK bijeenkomst in mei 2019 in Dayton zijn niet onafhankelijk bevestigd.

  UP! laat het als ‘bewijs’ voor het hele betoog bij één verwijzing naar het rechts-extremistische nieuwskanaal OAN. Maar dat kan in alle redelijkheid niet als objectief opgevat worden. Nog los dus van het feit dat de autoriteiten hierover nog niks bekend hebben gemaakt en OAN zich dus noodgedwongen op geruchten baseert die gretig door UP! worden gerecycled. UP! lijkt vooral Amerikaanse radicaal-rechtse media te volgen en zich te baseren op de complottheorieën die ze op internet zonder enige onderbouwing verspreiden.

  De verwijzing door UN! naar OAN is om meerdere redenen niet overtuigend. UP! verwijt Nederlandse nieuwsmedia als de NOS of Nieuwsuur dat ze niet objectief zijn en probeert dat te bewijzen door te verwijzen naar het niet objectieve, rechts-extremistische OAN. UP! schiet zich door deze opstelling in eigen voet en valt door de mand als objectief medium dat volgens de gangbare journalistiek codes werkt. Hoe meent het over andere media te kunnen oordelen? Media die de resultaten van het onderzoek door de politie van Dayton afwachten worden door UP! verdacht gemaakt en UP! dat de onderzoeken niet afwacht maar zich baseert op geruchten van een rechts-extremistisch nieuwskanaal claimt objectief te zijn. Dat is de omgekeerde wereld.

  UP! lijkt niet geïnteresseerd in de waarheid, maar wel in het construeren van een relaas dat aansluit bij de eigen politieke opstelling en een politiek doel dient. Het is een opzichtige opstelling uit de koker van rechtse complotdenkers waarin het geweld van links tegen rechts uitgewisseld wordt volgens het Charlottesville-model van Trump, zodat de kritiek op het geweld van extreem-rechts via een omweg geneutraliseerd wordt.

  Dat is echter een foute vergelijking omdat het geweld van rechts-extremisten veel groter is dan van links-extremisten. FBI-directeur Christopher Wray zei in een hoorzitting voor het congres in juni 2019 dat het meeste binnenlandse terrorisme komt van witte nationalisten, dus van extreem-rechts. Uit onderzoek van de ADL blijkt dat rechts-extremisten in 2018 verbonden waren met alle schietpartijen met een extremistisch motief: ‘Every single extremist killing — from Pittsburgh to Parkland — had a link to right-wing extremism’.
  https://www.adl.org/murder-and-extremism-2018

  UP! doet aan flodderige meningsvorming en ophitsing. Het verbindt een interview met Afshin Elian van enkele maanden geleden dat gaat over de Nederlandse situatie met twee recente schietpartijen in de VS. Daarmee zet UN! de woorden van Elian in een verkeerde context. UN! baseert zich voor de feiten op het controversiële rechts-extremistische nieuwskanaal OAN dat grossiert in complottheorieën en claimt objectiever en journalistieker te zijn dan de NOS en Nieuwsuur. Met dit journalistieke knip- en plakwerk vestigt UP! vooral de aandacht op het eigen onvermogen om objectief naar de wereld te kijken. UN! zorgt voor verwarring en dat is ook precies wat het beoogt, namelijk het zaaien van verwarring en het verhullen van de waarheid.

  Like

 2. And right wing Washington Post columnist Marc Thiessen tried to both-sides it by pointing out that the Dayton mass shooter “seems to have been a left-wing radical.” Of course, this is a false equivalence, because the Dayton shooter’s crime had no relationship to these political views, which is categorically different than the acts of terrorist violence meant to publicize views held by Trump about the supposed evils of immigration.
  https://www.salon.com/2019/08/09/democrats-stand-firm-calling-out-trumps-racism-is-the-right-strategy-and-the-right-thing-to-do/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.