Ministerie van Buitenlandse Zaken schat in reisadvies voor VS de veiligheidsrisico’s als vergelijkbaar met Nederland in. Klopt dat?

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen en publiceert die op de eigen site. Het brengt de veiligheidsrisico’s in kaart voor toeristen en zakelijke reizigers. Over de VS plaatst het bovenstaande mededeling. Maar blijkbaar is dit nog niet verwerkt in onderstaande tekst die na doorklikken opgeroepen wordt, want daar valt te lezen: ‘In de Verenigde Staten zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent’. Dat betekent volgens Buitenlandse Zaken dus dat in Nederland door het hele land kans bestaat op terroristische aanslagen, dat sommige delen van grote steden onveilig zijn en geweld door vuurwapens in het hele land voorkomt. Dat is de bizarre werkelijkheid van Buitenlandse Zaken over Nederland.

Opmerkelijk is trouwens ook de opmerking over criminaliteit die zegt ‘Er zijn incidentele gevallen van massale schietincidenten. Deze gevallen zijn niet gericht op toeristen’. Dit is een opmerkelijke toevoeging omdat de massale schietincidenten in onder meer straten of winkelcentra willekeurig zijn en tot willekeurige slachtoffers leiden. Andere landen waarschuwen wel voor het geweld door vuurwapens in de VS, zoals Uruguay dat in een verklaring spreekt over ‘groeiend willekeurig geweld’ (‘creciente violencia indiscriminada’). Dat staat haaks op het reisadvies van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. De LA Times zegt in een bericht dat ook Venezuela en Japan waarschuwen voor de schietincidenten in de VS. Uit het bericht blijkt ook dat Duitsland, Nieuw-Zeeland en Frankrijk al eerder waarschuwden voor het risico van massale schietpartijen.

Foto 1: Schermafbeelding van deel reisadvies voor de VS van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, gewijzigd 5 augustus 2019.

Foto 2: Schermafbeelding van deel veiligheidsrisico’s van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de VS.

Advertentie

4 gedachten over “Ministerie van Buitenlandse Zaken schat in reisadvies voor VS de veiligheidsrisico’s als vergelijkbaar met Nederland in. Klopt dat?

 1. De USA is nu eenmaal onze bondgenoot. Die kunnen we toch niet afvallen door de mensen te waarschuwen dat sommige delen van het land gevaarlijker zijn dan officiële oorlogsgebieden. IK heb ooit een keer een docu gezien waar de politie een netwerk van microfoons hadden opgehangen in een heel beruchte wijk. Het geschiet, geen vuurwerk, gaat in een stuk door.

  Like

 2. @Raymond
  Dank. Inderdaad: ‘The Amnesty International travel advisory for the country of the United States of America calls on people worldwide to exercise caution and have an emergency contingency plan when traveling throughout the USA. This Travel Advisory is being issued in light of ongoing high levels of gun violence in the country.’
  https://www.amnestyusa.org/our-work/government-relations/advocacy/travel-advisory-united-states-of-america/

  NB: Het is naar mijn idee wonderlijk dat het reisadvies over de VS van BuZa nog niet is aangepast. Er staat nog steeds: ‘In de Verenigde Staten zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent. Let op uzelf en uw eigendommen. Net zoals u dat in Nederland doet.’ Dat is een duidelijke leugen, want vervolgens worden allerlei risico’s in de VS genoemd die in Nederland niet bestaan.

  Waarom zijn er nog steeds geen kamervragen gesteld over de discrepantie in dit reisadvies? Het lijkt niet te zijn ingegeven om Nederlanders te waarschuwen die naar de VS willen reizen of daar al aanwezig zijn, maar door politieke redenen om de regering van de VS niet voor het hoofd te stoten en stelling te kiezen in dit debat over wapengeweld en wapencontrole. Maar is een reisadvies nou bedoeld om de eigen onderdanen te adviseren en te beschermen of is het een instrument in de relatie met andere landen? Als dat laatste het geval is, waarom wordt dat dan nog een ‘reisadvies’ genoemd?

  Like

 3. Ik ben iemand die op zoek ik naar anderen om het te hebben over dit soort dingen en er iets aan te doen.
  Amerika is een land dat eerst ontstaan is door Europeanen. Op één of andere manier werkt het punt van familie hard door.
  Amerika is net de EU, maar dan doordat allemaal nationaliteiten in hetzelfde land in staten door elkaar heen lopen.
  Zo een beetje die “wild west sfeer” is zo’n element dat bepaald is voor “de nieuwe wereld”.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.