Trump en zijn Republikeinse medestanders noemen de dodelijke schietpartij in El Paso niet wat het is: een daad van wit terrorisme

Wie haat zaait, zal haat oogsten, zo luidt het gezegde. Trump en rechtse media hebben afgelopen jaren die haat gezaaid. Een witte nationalist schoot in een winkelcentrum in El Paso 20 mensen dood. Er zijn 26 gewonden. De 21-jarige schutter Patrick Crusius is gearresteerd door de politie. Kort voor zijn daad had hij een anti-immigratie manifest op internet geplaatst. Dit is terrorisme van een zelfverklaarde witte nationalist. Maar in de reacties benoemen president Trump en Republikeinse senatoren als Ted Cruz dat witte terrorisme niet. Ze hebben het over het nietszeggende ‘thoughts and prayers’, die christelijk-weeïge afleiding voor de echte oorzaak. George P. Bush uit de Bush-dynastie die zijn vader Jef Bush de pas afgesneden zag worden door Trump in de campagne van 2016 is duidelijker. Deze Republikein noemt wel man en paard. Volgens hem was de schietpartij in El Passo een daad van wit terrorisme die de nationale veiligheid van de VS bedreigt. Nu nog beleid om dat aan te pakken. Het zal niet van Trump en de Republikeinse wetgevers in de Senaat komen.

Foto: Tweet van George P. Bush, 4 augustus 2019.

12 gedachten over “Trump en zijn Republikeinse medestanders noemen de dodelijke schietpartij in El Paso niet wat het is: een daad van wit terrorisme

 1. De woorden van George p. Bush zou Trump hebben moeten uitspreken. Maar daar is hij de man niet voor. En dat is jammer. Wij in Europa en vooral de kleine landen zoals Nederland hebben de USA gewoon nodig. De tijd dat kleine landen zich zelf konden beschermen zonder een sterke bondgenoot is al lang voorbij.

  Like

 2. Like

 3. @hooftzaak
  Nee, het probleem met president Trump is dat hij de schietpartij in El Paso -en eerdere schietpartijen met een ideologisch motief- niet noemt wat het is. Namelijk een daad van binnenlands terrorisme die de nationale veiligheid bedreigt en hard bestreden zou moeten worden.

  Like

 4. @george Knight, dan heb je naar een andere persconferentie geluisterd dan ik. Ik heb hier naar geluisterd: https://youtu.be/oWIzBxkHsqE Na 3 minuut en 20 seconden spreekt hij zich uit tegen white supremacy, racisme en hatecrime en vraagt de FBI wat ze nodig hebben om domestic terrorism te voorkomen.

  Like

 5. @Anoniem/hooftzaak
  Het gaat niet alleen om president Trump die enkele dagen na het gebeurde een tekst voorleest. Wie heeft dit in hemelsnaam geschreven? Het gaat om zijn hele handelen gedurende zijn presidentschap. Daarnaast zijn de vage en algemene woorden van Trump niet waardevol en zinnig als hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen racistische uitingen. En het vuurwapenprobleem zelfs volledig ongenoemd laat. Wat mist is de aanpak van de oorzaken.

  Trump moest onder druk van de publieke opinie -ook vanuit zijn eigen partij- iets zeggen dat een idee van daadkracht geeft. Ik vind niet dat hij hierin geslaagd is. Wat gaat hij concreet voorstellen? Daarnaast, als Trump straks weer op campagne gaat en afwijkt van zijn voorbereide teksten, dan zullen we zien hoe zijn uitspraken in lijn zijn met deze voorgelezen tekst.

  Like

 6. @hooftzaak
  Trump roept wetgevers op om met maatregelen te komen over wapenbezit. In de nasleep van eerdere schietpartijen met vele doden heeft Trump nog geen enkele keer een initiatief genomen om het wapenbezit af te remmen of te beperken. Het blijft telkens bij mooie woorden. Waarom zou dat deze keer anders zijn?

  Meningsvorming moet wel gebaseerd zijn op de feiten om geloofwaardig te zijn. Naar alle redelijkheid kan naar mijn idee over de continue reeks racistische en eenzijdig op de gemeenschap van minderheden gerichte uitspraken van Trump niet gezegd worden dat ze niet racistisch zijn. Ofwel, waarom zegt Trump nou nooit eens over een witte nationalist die verantwoordelijk is voor de doden bij een schietpartij ‘ga terug naar je eigen land’?

  Like

 7. @George Knight, waarschijnlijk omdat het weinig zin heeft om dat tegen een dode of tot de doodstraf veroordeelde te zeggen. Het is een beetje appels met peren. Trump heeft nog nooit tegen een zwarte Amerikaan die verantwoordelijk is voor een shooting gezegd dat hij naar zijn land terug moet.

  Like

 8. @hooftzaak
  Het is geen appels met peren vergelijken. Wat Trump tegen vier, gekleurde vrouwelijke leden van het Huis heeft gezegd heeft hij nooit tegen witte leden van het Huis gezegd. Namelijk ga terug naar je eigen land. Of wat hij aan negatiefs tegen de inwoners van een ‘zwarte’ stad als Baltimore zegt, zegt hij niet tegen de inwoners van een ‘witte’ stad. Het ‘witte’ Noorwegen heeft Trump in vele voorbeelden afgezet tegen zogenaamde, zwarte ‘shithole’ countries. Het is voor iemand met open ogen lastig om daar geen lijn in te ontdekken.

  Laten we uitgaan van de bekende feiten en hier geen meningen verkondigen die kunnen opgevat worden als afleiding en desinformatie. Daar is niemand mee gediend. Dat verklaart niet, maar verhult. Verschil van mening is uiteraard prima en zelfs gewenst, maar wel uitgaande van de feiten.

  Like

 9. Die shithole countries bestaan nu eenmaal. Ook zo de rattenplaag die Baltimore teistert. Ik woon liever in Noorwegen dan in Somalië. Dit heeft niet zoveel te maken met door jou gesuggereerde afleiding of desinformatie. Maar ik zal je niet meer lastig vallen met mijn opvattingen over Trump.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.