Nederland kachelt in de richting van 50 graden. Weg met huidige, gebrekkige hitteplannen, op weg naar een structureel hitteplan

Het echte hitteplan is niet het uitdelen van flesjes water, de waarschuwing om uit de zon te blijven of het schrappen in de dienstregeling van het openbaar vervoer. Dat zijn druppels op een gloeiende plaat. Daar kan een overheid niet mee wegkomen. Er moet fundamenteel gehandeld worden. De temperaturen in Nederland zijn hoger dan ooit gemeten. In stedelijke gebieden zijn de temperaturen nog enkele graden hoger zijn dan op de officiële meetpunten. Zo kachelt Nederland in de richting van de 45 of 50 graden. Een echt hitteplan doet niet aan symptoombestrijding, maar aan de aanpak van de oorzaken van de klimaatverandering.

De strategie is tweeledig. De uitstoot van CO2 moet beperkt worden zodat de klimaatverandering waarvoor de mens verantwoordelijk is wordt teruggedrongen. Verder moeten vooral de steden zo ingericht worden door het planten van bomen, het creëren van schaduwen, het voorzien in verkoelende elementen zoals water en het isoleren van gebouwen dat de omgevingstemperatuur wordt teruggebracht. Een structureel hitteplan is nodig.

De huidige hitteplannen zijn ondoelmatig omdat ze de oorzaken niet aanpakken, maar alleen een idee van daadkracht geven die in feite het omgekeerde zijn. Die hitteplannen lopen achter de feiten aan en blinken uit door wegkijken en een fundamenteel gebrek aan urgentie. Overheden moeten snel en kordaat handelen.

Advertentie

10 gedachten over “Nederland kachelt in de richting van 50 graden. Weg met huidige, gebrekkige hitteplannen, op weg naar een structureel hitteplan

 1. George,
  Nog maar een paar dagen terug heeft iemand via mainstream media beweerd dat 42 graden fysiek onmogelijk was. Maar je ziet het . Het onmogelijke is iets dat nog niet vertoond is. Mijn huis is een prima woning die onder normale omstandigheden probleemloos rond de 20 graden kunt houden. Koudegolven zoals in het verleden heb ik nooit mee gemaakt in mijn huidige woning. Wel elders. Met alle radiatoren aan is het te doen. Maar zonder een stevige maar stille airco wordt het een slijtage slag die je op den duur niet kunt winnen. Dus wat de samenleving en dus de overheid dient te doen is de accenten te weerleggen. Alle bestaande woningen van het gas af kost klauwen vol geld. De bewoners hebben meer baat bij een airco gevoed op zonne-collectoren. Deze opmerking komt voort uit welbegrepen eigenbelang. Het was gister avond 29,5 graden in mijn huis. Dat is niet te doen.

  Like

 2. @Raymond
  Ik hoorde deze week een uitleg van Nicolien Kroon van Buienradar dat het in Nederland nooit ‘heel veel warmer’ dan 40 graden warm zal worden door onder meer het ons omringende zeewater. Volgens haar is 40 graden ‘ongeveer het maximum’. De vier omstandigheden (hoogzomer: juli en augustus; hogedrukgebied; droogte; windrichting – over land) moeten volgens haar ideaal zijn om dit soort hoge temperaturen te bereiken.
  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4794876/weer-hitte-noord-nederland-onweer-hagel-zuiden-verkoeling

  Dat klopt uiteraard. Maar door de klimaatverandering komen dit soort omstandigheden steeds vaker voor. Maar Kroon gaat voorbij aan het feit dat in stedelijke gebieden de temperaturen nu al hoger oplopen dan 40 graden. De zogenaamde ‘hitte-eilanden’. Zij maakt een methodologische fout. In de weerstatistieken zie je dat niet terug. De officiële meetstations van het KNMI staan buiten de stad. Het verschil tussen stad en buitengebied kan bij windstilte oplopen tot zo’n 7 of 8 graden. Dus bij de recente hittegolf zijn we waarschijnlijk in stedelijke gebieden de 45 graden al ruim gepasseerd.

  Zie de hittekaart om te zien hoe warm het is in de eigen omgeving. In de grote steden vertonen de warmste hitte-eilanden ‘gemiddeld’ hogere temperaturen van 2,5 – 3 graden.
  https://dev.wvd.io/tooltjes/hittekaart/hittekaart.html

  Enne … succes met het bestrijden van de warmte in je eigen huis.

  Like

 3. Ja, dat klinkt als een goed idee. Hoog tijd dat we de ernst van de situatie inzien. Maar dan moeten we ook doorpakken met belasting op kerosine en een verbod op vervuilende cruiseschepen. Ook autorijden moet ontmoedigd en de opbrengsten van dat beleid moeten ten goede komen aan openbaar vervoer en ecologisch en duurzaam bouwen. Thuisblijven (= in eigen omgeving) stimuleren. Je kreet dat overheden snel en kordaat moeten handelen, ondersteun ik van harte, maar wij (jij en ik) moeten overheden wel het mandaat hiertoe geven. Nu lopen met name lokale overheden nog teveel achter luidruchtige onderbuikfiguren aan, uit angst niet meer te worden gekozen. Gemeenten mogen wat mij betreft overruled door provincie, of nog beter, Europa.

  Like

 4. George,
  Het waren niet alleen maar hitte-eilanden in de stad. Uiteraard is het daar een stuk warmer. Maar in het zuiden en oosten is het in de zomer in het algemeen veel warmer dan in het noorden en westen. Kijk maar op de maximum temperatuur kaarten. In zo’n klein en open land als Nederland waren de verschillen enorm. Het scheelde donderdag maar liefst 11 graden. En dat is best wel veel. Ook dit is een punt van aandacht. Het maakt ook een groot verschil als je op de zuidkant woont onder een plat dak of aan de noordkant op de begaande grond. In 1 en het zelfde appartementencomplex kan dit een groot verschil geven op en afstand van nog geen 100 meter. Je heb maatwerk nodig daar waar in de regel confectie geleverd wordt. Er is nu al leegstand en met 100 euro per maand extra wordt dit opeens heel erg groot. Je dient nu eenmaal wel te zorgen dat je onder de huurtoeslag grens blijft. Door de huren ieder jaar te verhogen kruip je er langzaam maar zeker naar toe.

  Like

 5. @Raymond
  Het ging me om het standpunt van Nicolien Kroon dat met 40 graden zo ongeveer het maximum van de temperatuur van Nederland bereikt is. Dat lijkt me een onjuiste en ondoordachte constatering. Wat je beweert ondersteunt de bewering dat Kroon ernaast zit en er talloze verschillen in temperatuur optreden.

  Like

 6. George,
  Na deze hittegolf, een echte game changer, ben ik bereid om ook dit voor mogelijk te houden. Maar bedenk wel het zijn extremen. Daar gelden andere wetmatighedenen dan voor gemiddelde weer. Ook deze hittegolf was extreem. Maar in de Bilt is voor zover ik weet de 40 graden niet gehaald. Ik heb even gecontroleerd. Het maximum was 37,5 graad. En in Enschede was het net wel of net niet 40 graden. Het blijven extremen. Het vervelende is dat niemand kan zeggen wanneer het weer gebeurd. Het kan in augustus zijn of pas over 75 jaar. Het vorige record hield 75 jaar stand.

  Like

 7. @Raymond
  Klopt, het zijn extremen. Maar ze komen steeds vaker voor. De logica van een ‘normale verdeling’ in de statistiek van oplopende temperaturen is dat de extremen ook oplopen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.