George Knight

Debat tussen links en rechts

Extreme bezorgdheid over extreme hitte. Nederland ontwaakt uit de zekerheid van gematigdheid. Van het klimaat en de reactie erop

with 2 comments

Er is extreme hitte op komst in Nederland. In hedendaagse termen: ‘code rood’. Hitteplannen die ooit in de kast werden gestopt moeten er nu uitgetrokken worden omdat het naar verwachting meer dan 35 graden wordt. Er klinken waarschuwingen voor spoor, strand, verzorgingshuizen en weg. In hedendaagse termen: ‘protocollen’. Waar komt de extreme bezorgdheid vandaan? Voor vele landen zijn hoge temperaturen dagelijkse werkelijkheid. Nederland ontwaakt uit de zekerheid van gematigdheid. Van het klimaat en van de reactie erop. Alles is betrekkelijk. ‘Zomerse hitte. Vrouw in geruite zomerjurk dept voorhoofd met een zakdoekje. Nederland, 1950-1960’, luidt het onderschrift bij de foto van Walter Blum. Een dramatisering van hitte in de studio. Een stockfoto voor het geval de temperatuur opliep. Een tijdsbeeld van hitte toen hitte nog geen ‘code rood’ was en mensen minder dan nu in hun gedrag van bovenaf werden gestuurd en bang werden gemaakt voor temperaturen van meer dan 35 graden. Kwestie van zakdoekjes of watjes? Wat is vooruitgang?

Foto: Walter Blum, ‘Zomerse hitte. Vrouw in geruite zomerjurk dept voorhoofd met een zakdoekje. Nederland, 1950-1960.’ Collectie: Fotografen De Spaarnestad

Written by George Knight

22 juli 2019 bij 21:32

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Toen ik jong was keek je de hele winter uit naar dit soort weer. Nu wordt het als een gevaar beschouwd. Natuurlijk zoek je verkoeling, smeer je je in, doe je een hoedje of pet op, voldoende drinken en natuurlijk zijn er kwetsbare mensen die er slecht tegen kunnen. Er is een verhoogd kans op bosbranden. Maar het was vooral feest ook al was je afloop blij dat het voorbij was.

  Like

  Raymond Horstman

  24 juli 2019 at 09:20

 2. de Nederlandse radio en pers spelen m.i. een vreemde rol: ze hebben het steeds over – en nu gaan we een record breken want in 1941 was het in gemeente x zoveel graden en we gaan er vast overheen- het is toch geen voetbalwedstrijd!
  Waar blijven de adviezen aan de Nederlandse bevolking zoals U moet veel drinken, sluit ramen en deuren enz enz

  Like

  jsdr

  25 juli 2019 at 22:26


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: