Kandidatuur Ursula von der Leyen krijgt kritiek en roept vragen op over de procedure hoe de leiders van de EU worden geselecteerd

De Duitse kanselier Angela Merkel zegt dat de Duitse Defensieminister Ursula von der Leyen vertrouwen geniet en geknipt is om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Het Europarlement moet in meerderheid instemmen met de voordracht. Het is geen uitgemaakte zaak dat zij een meerderheid achter zich krijgt. Vooral Sociaal-democraten en Groenen zijn teleurgesteld omdat het systeem van de Spitzenkandidaten in een onderonsje van enkele regeringsleiders is getorpedeerd. Von der Leyen krijgt kritiek en geniet juist geen vertrouwen zoals Merkel suggereert. Als Defensieminister wordt ze beschuldigd van verkwisting en mismanagement, zoals niet toevallig in een artikel in Politico wordt gememoreerd. Zij is geen topkandidaat, maar deelnemer van het B-Team die vanwege haar lidmaatschap van de goede partij wordt genomineerd.

Merkels argumenten dat Von der Leyen pro-EU is en vrouw is klinken zo minimaal dat het erop lijkt dat Merkel evenmin gelooft dat deze Duitse minister een sterke kandidaat is. Naast Von der Leyen zijn andere kandidaten in het pakket evenmin optimaal. Aan Christine Lagarde (voor de ECB) en Josep Borrell (buitenlandcoördinator) hangen zulke nadelen dat het vooral vragen oproept over de procedure om leiders van de EU te benoemen.

Wat nu op tafel ligt is slecht. Als het Europarlement het hard wil spelen en in meerderheid dwars gaat liggen, dan kan de EU terug naar de tekentafel om betere leiders te benoemen. Hoe dan ook was de procedure die naar Von der Leyen leidde verre van optimaal. De leiders van belangrijke West-Europese lidstaten hebben zich gecompromitteerd en bemoeit met een procedure die niet de hunne was en die ze om zeep hebben geholpen. Ze hebben de chaos eerder vergroot dan verkleind. Dit vergroot de roep om democratisering van de EU.

4 gedachten over “Kandidatuur Ursula von der Leyen krijgt kritiek en roept vragen op over de procedure hoe de leiders van de EU worden geselecteerd

 1. Dat is precies de zwakten van de EU. 27 (inclusief UK zelfs 28) landen moeten het met elkaar eens worden en iedereen heeft blokkade macht maar de grote mogendheden (Duitsland en Frankrijk in steeds mindere mate) maken de dienst uit. Wat kleine landjes zoals Nederland wensen doet er niet toe. Onze invloed in de huidige EU maar ook op de ECB (extreem lage rente) is nagenoeg nihil. Het wordt tijd dat we ons afvragen of we buiten de EU en de Euro niet net zo veel invloed kunnen uitoefenen namelijk geen enkele op benoemingen of maatregelen.

  Like

 2. @Raymond
  Premier Mark Rutte was in zijn hoedanigheid van liberaal en/of regeringsleider van Nederland aanwezig bij gesprekken over de selectie van kandidaten. Hij behoorde tot de kerngroep. Dus Nederland had via Rutte wel iets in de melk te brokkelen.

  Velen zien een weeffout die tot een onoverzichtelijke procedure en koehandel leidde. Met als resultaat dat niet de beste kandidaten worden geselecteerd. Die weeffout is dat nationale leiders zeggenschap eisen over de supranationale EU. Dat is onhandig, ongewenst, ondoelmatig en rampzalig. Hun expertise en belang ligt in hun eigen hoofdstad, niet in de EU.

  Het is niet de EU die hiermee wordt gediskwalificeerd, het zijn nationale leiders als Macron, Merkel, Michel, Rutte, Sanchez maar ook de op de rem staande leiders van Kroatië, Hongarije en Polen die hiermee zijn gediskwalificeerd. Zoals NRC-columniste Caroline de Gruyter terecht opmerkte kan de provincie Drenthe niet de Nederlandse begroting vetoën. Zo zouden nationale leiders evenmin de selectie voor EU-leiders moeten kunnen vetoën. Maar dat is wel wat er afgelopen week gebeurde. Door die weeffout is de procedure ontspoord. Het eigenbelang blijft zo voor het algemeen belang gaan.

  Like

 3. “Von der Leyen is our weakest minister. That’s apparently enough to become Commission president,” former European Parliament President Martin Schulz seethed in a tweet Tuesday evening.

  Though Schulz is a Social Democrat, his analysis of the minister’s record is shared by many of von der Leyen’s fellow Christian Democrats, though most are reluctant to criticize her publicly. Instead, they point to the state of the German military.
  https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-biography-career-inconvenient-truth/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.