Máxima krijgt kritiek vanwege haar gesprek met Mohammad bin Salman. Wat moet gedaan worden om herhaling te voorkomen?

Aldus NRC-columniste Carolien Roelants in haar Dwars-columnPers vogelvrij door Trumps geflikflooi en zwijgen Máxima’. Zij is boos zoals ze dat zelden is. Van boeven of autoritaire leiders kun je boevenstreken verwachten, maar iemand als koningin Máxima wekt hogere verwachtingen. Daarom valt zij dieper als ze boevenstreken vertoont. Dat deed ze in haar ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman op de G20 in Osaka. Dat was meer dan een beetje dom, dat was oerstom van haar. Maar ook van de regering Rutte die dit onderhoud had goedgekeurd. Er was makkelijk een reden te vinden geweest om het gesprek niet door te laten gaan. Máxima is een amateur-politicus zonder officiële functie in de Nederlandse diplomatie. Maar als ze zich in een politiek wespennest steekt, dan speelt ze per definitie een politieke rol. Die rol past haar echter niet. Zij moet boven de partijen staan en geen partij kiezen in lopende conflicten. Dat heeft ze echter bewust gedaan door het gesprek met de kroonprins aan te gaan en niet af te zeggen.

Het bezwaar tegen het onderonsje met de kroonprins is niet dat Máxima de moord op journalist Jamal Khashoggi niet ter sprake bracht, maar dat dit gesprek nooit had moeten plaatsvinden. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft Mohammad bin Salman opdracht gegeven voor de moord op Khashoggi. Mocht Máxima of het ministerie van Buitenlandse Zaken dit rapport niet gelezen hebben, dan waren er in november 2018 talloze berichten in de media, zoals in The Washington Post die rapporteerden dat volgens de CIA de kroonprins opdracht tot de moord had gegeven. Naast de argumenten die Roelants aanvoert over vrouwenrechten waarvoor Máxima zegt op te komen terwijl die door de kroonprins met voeten worden getreden en het in diskrediet brengen van de vrije pers door met een moordenaar van een journalist van The Washington Post in gesprek te gaan is het de wereldvreemdheid van koningin Máxima die verbaast.

Het is dezelfde wereldvreemdheid die koning Willem-Alexander vertoonde toen hij tijdens de Olympische Spelen van Sochi in 2014 met president Putin een biertje dronk. Een fotomoment dat de media haalde en waar in de Nederlandse publieke opinie veel kritiek op kwam, onder meer van homo-activisten. Zoals Gordon die de kern raakte: ‘Ik schaam me diep als Nederlander dat mijn koning en mijn koningin daar vanavond handen staan te schudden met mensen die bloed aan hun handen hebben’. Op het moment dat in het Kremlin de invasie van de Krim werd voorbereid en vanwege controverses over de mensenrechtensituatie bijna alle Europese landen hun delegaties afwaardeerden, stuurde Nederland de zwaarste delegatie die mogelijk was.

Máxima herhaalt 5 jaar later de fout van Sochi door opnieuw in gesprek te gaan met iemand die bloed aan zijn handen heeft. Daarbij is essentieel dat zij een ceremoniële en geen officiële functie heeft in de Nederlandse diplomatie en niet van belang is voor het openhouden van contacten met autoritaire landen waar nu eenmaal contact mee moet worden onderhouden. Máxima kan gemist worden omdat haar rol niet onmisbaar is, maar slechts toegevoegd. De functie die Máxima uitoefent kan dus eenvoudig geschrapt worden. Professionals zijn minister Blok, premier Rutte of Nederlandse diplomaten die in Saoedi-Arabië of bij de VN zijn gestationeerd.

Of het nou wereldvreemdheid, naïviteit, amateurisme, een verkeerd afgestelde politieke antenne, argeloosheid of zelfoverschatting is van Máxima en koning Willem-Alexander, een beleidswijziging is nodig om te zorgen dat de ezels van Oranje zich niet voor de derde keer aan dezelfde steen stoten. Met goedkeuring van premier Mark Rutte die achteraf de fout die hij feitelijk gemaakt heeft door goedkeuring te geven weg moet lachen. Als Willem-Alexander of Máxima zichzelf belachelijk willen maken door met autoritaire leiders onnodige gesprekken of onderonsjes aan te gaan, dan moeten ze dat zelf weten. Maar Willem-Alexander heeft als staatshoofd van Nederland een rol die afstraalt op Nederland. Door zijn handelen kwam Nederland in 2014 negatief in de publiciteit. Dat is ongewenst. Nu in 2019 doet zijn echtgenote, die uiteraard geen staatshoofd is, maar wel gekoppeld wordt aan Nederland, hetzelfde. De conclusie kan geen andere zijn dan deze: Máxima dient al haar functies op te geven waarmee ze in politiek vaarwater terecht kan komen. Haar gesprek met de Saoedische kroonprins heeft aangetoond dat dit soort functies niet aan haar toevertrouwd kunnen worden.

Foto 1: Schermafbeelding van deel columnPers vogelvrij door Trumps geflikflooi en zwijgen Máxima’ van Carolien Roelants in NRC, 30 juni 2019.

Foto 2: Máxima in gesprek met Mohammad bin Salman in Osaka tijden G20, juni 2019.

Foto 3: Willem-Alexander en Máxima drinken een biertje met Putin in Sochi, februari 2014.

Advertentie

6 gedachten over “Máxima krijgt kritiek vanwege haar gesprek met Mohammad bin Salman. Wat moet gedaan worden om herhaling te voorkomen?

 1. “I absolutely can’t believe it,” said Jordan, who served in George W. Bush’s administration. “Having served around so many incredibly talented diplomats and government officials, that she just gets to waltz up on the stage as if she’s secretary of state without any Senate confirmation process, and has so much unadulterated power at her fingertips.”

  “It’s really scary, because she’s not a professional and she’s in completely over her head,” Jordan added, “and you can see that from how other world leaders respond to her. It’s really sad and pitiful that the Trumps believe that nepotism on this great scale is acceptable for a country as great as this nation.”
  https://www.rawstory.com/2019/07/ivankas-sad-and-pitiful-attempts-to-break-onto-the-world-stage-blasted-by-former-white-house-republican/

  Like

 2. Zoals Han van der Horst al constateerde: ‘Multatuli definieerde anderhalve eeuw geleden al ons goede vaderland als: een roofstaat tussen de Eems en de Schelde’, . Saoedi-Arabië is immers een grote handelspartner. De Koning (en de koningin) zijn onschendbaar. Rutte is verantwoordeliujk.

  Like

 3. Met name regeringspartij D66 en PVV toonden zich kritisch op het standpunt van het kabinet. ,,De koningin had daar gewoon niet moeten zijn‘’, vindt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. Hij zette vraagtekens bij de voorwaarden van ‘deze nevenfunctie’ van Máxima. Ook PVV’er Raymond de Roon deed dat. ,,Moeten we dan wel willen dat de koningin deze functie nog vervult?”
  https://www.ad.nl/politiek/blok-tegen-kritische-kamer-gesprek-tussen-maxima-en-saoedische-kroonprins-was-verstandig~a8fa9564/

  Like

 4. Er is maar een oplossing en dat is de monarchie afschaffen en de Republiek uitroepen. De koninklijke familie is te hardleers om te leren van hun fouten en blunders.

  Like

 5. @Raymond
  Afschaffen van de monarchie zou een oplossing zijn. Maar op dit moment is dat politiek niet haalbaar.

  Hoe dan ook is het merkwaardig om een amateur-politicus als Máxima te laten functioneren op de G20. De vergelijking met prins Claus wordt gemaakt. Dat is echter een onzinnige vergelijking omdat hij van beroep diplomaat was voordat hij met Beatrix trouwde. In de VS wordt lachwekkend gedaan over Ivanka Trump die zich op de G20 in het gezelschap mengde van topleiders (Macron, Lagarde etc), maar door hen genegeerd werd. Ik begrijp niet dat in Nederland niet dezelfde vergelijking wordt gemaakt van Máxima als amateur-politicus.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.