Raad van Europa geeft delegatie van Russische Federatie stemrecht terug zonder voorwaarden te stellen of concessies te bedingen

Het artikel in RaamopRusland omschrijft waar het in essentie over gaat: ‘Met 118 stemmen voor, 62 tegen en 10 onthoudingen heeft de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) de Russische delegatie haar stemrecht teruggegeven. Daarmee is voor het eerst een Europese sanctie tegen Rusland wegens annexatie van de Krim opgeheven.’ Het is makkelijk om zwaar te tillen aan dit besluit en lastig om er niet zwaar aan te tillen. Als gevolg van dit besluit heeft Oekraïne aangekondigd de Raad van Europa te verlaten.

De voorstemmers verbergen hun stem achter drogredenen die te maken hebben met het opereren van de Raad van Europa en de vermeende invloed die het heeft in de Russische Federatie, de contributieschuld van de Russische Federatie en een voorstel voor een nieuwe joint reaction procedure die onder leiding van de SP’er Tiny Kox tot stand kwam. Feit dat de Russische Federatie in deze nieuwe procedure wordt genoemd laat zien dat die specifiek op het lijf van deze staat is geschreven. Kox hanteert een vreemde logica: omdat de Raad van Europa het stemrecht van de Russische Federatie om politieke redenen opschortte moet er beter naar elkaar geluisterd worden. Maar het geschil had niets met beter luisteren of een betere dialoog te maken, maar met Russische buitenlandse politiek in 2014 ten aanzien van Oekraïne die in strijd was met de democratische uitgangspunten van de Raad van Europa. Daarom werd het stemrecht van de Russische delegatie opgeschort.

Dat geschil bestaat nog steeds en is nog niet opgelost. De Russische Federatie houdt nog steeds in strijd met het volkenrecht en ondanks VN-resolutie 68/262 van 27 maart 2014 de Krim bezet en blijft de zogenaamde rebellen in Oost-Oekraine militair, economisch en politiek steunen. Mijn reactie bij dit bericht op Facebook:

Dat twee leden van de tegen het Kremlin aanleunende SP voor stemden mag geen wonder heten voor wie de animositeit van deze partij jegens Europa kent. Dat twee VVD’ers voor stemden is evenmin opmerkelijk. De VVD kent zo goed als geen principes en volgt vooral het rollen van het geld. Dat de principiële CDA’er Pieter Omtzigt tegen stemde is eveneens geen wonder. Hij trekt zich het lot van de nabestaanden van de MH17-slachtoffers aan. Maar dat de CDA’er Ria Oomen voorstemde is wel opmerkelijk. Wikipedia zegt op het lemma over haar: ‘Van Oomen is publiekelijk bekend dat ze een amoureuze relatie met EU-politicus Jean-Claude Juncker onderhoudt’. Maar zelfs dat kan geen verklaring zijn. TK-lid van het CDA Chris van Dam riep in een tweet van 23 juni 2019 de Nederlandse delegatie in de Raad van Europa op om in elk geval voorwaarden aan de Russische Federatie te stellen. Een zinvol uitgangspunt dat aan dovemansoren gericht bleek te zijn.

Foto’s 1 en 2: Schermafbeelding van deel artikel ‘Raad van Europa heft sanctie tegen Rusland wegens Krim op’ van RaamopRusland op Facebook en eigen reactie, 25 juni 2019.

Foto 3: Tweet van Chris van Dam (CDA), 23 juni 2019 met eigen reactie.

5 gedachten over “Raad van Europa geeft delegatie van Russische Federatie stemrecht terug zonder voorwaarden te stellen of concessies te bedingen

 1. Nederland heeft rond Rusland nog een heel specifiek belang, namelijk de 193 landgenoten die in 2014 omkwamen door de aanslag op de MH17. De medewerking van Rusland aan het onderzoek is beperkt. De nabestaanden van deze ramp mogen erop rekenen dat hun vertegenwoordigers zich tot het uiterste toe inzetten om Rusland onder druk te zetten.

  Vanuit dat gezichtspunt is het vreemd dat slechts twee van de zeven Nederlandse parlementsleden tegen de terugkeer van Rusland stemden. Het zou meer indruk hebben gemaakt als dat er zeven waren geweest.
  https://www.rd.nl/opinie/commentaar/teruggeven-stemrecht-aan-rusland-in-raad-van-europa-is-tegen-nederlands-belang-1.1577597

  Like

 2. De Russen zijn er nu in geslaagd de RvE op de knieën te dwingen. Zonder terugtrekking uit de Krim, zonder afspraken over de schuldigen van het neerhalen van de MH17, zonder vrijlating van de Oekraïense krijgsgevangenen,… Rusland doet geen enkele toegeving. (..)

  De parlementaire vergadering van de RvE is alle geloofwaardigheid kwijt. De traditionele partijen die altijd komen opzetten met het financieren van ‘extreemrechts in Europa ‘ door Rusland moeten voortaan zwijgen. Ze hebben hun mooie principes over mensenrechten opzij gezet voor de roebels van Poetin.
  https://doorbraak.be/raad-van-europa-laat-zich-uitkopen-door-rusland/

  Like

 3. Dat Rusland zich de sterkere voelde, bleek uit het feit dat niet de Raad van Europa, maar Moskou eisen stelde aan terugkeer van zijn delegatie. Alleen als de parlementaire assemblee voortaan geen sancties meer aan een lidstaat zou kunnen opleggen, waren de Russen bereid weer mee te doen. Grotendeels hebben de Russen hun zin gekregen. Er zijn nieuwe regels aangenomen ‘ter versterking van het functioneren’ van de organisatie, waardoor het besluit voor een eventuele sanctie tegen een lidstaat zoveel concensus vergt van Europese regeringen en parlementen, dat het er vermoedelijk nooit meer van zal komen.
  https://www.raamoprusland.nl/dossiers/europa/1330-terugkeer-rusland-in-raad-van-europa-zal-nog-lang-naijlen?

  Like

 4. „De mensenrechtenschendingen door Rusland zijn niet verminderd, er zijn juist meer conflicten gekomen. Er zijn slachtoffers gevallen, de Minsk-vredesakkoorden voor Oost-Oekraïne worden niet gerespecteerd. En dan krijg je daar plotseling die resolutie van die parlementaire assemblee die zegt: alle leden van de Raad van Europa, dus ook Rusland, moeten kunnen spreken in de assemblee. Oekraïne is furieus en zegt: ‘Terwijl ze doden in de Donbas en geen enkel respect tonen voor de rechtsstaat, krijgen ze nu weer stemrecht in een organisatie die precies die normen en waarden moet beschermen. Op die manier kan je niet geloofwaardig aan mensenrechtenbescherming doen’. Ik ben het daarmee eens.”
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/07/05/rusland-is-een-trojaans-paard-binnen-de-raad-echt-griezelig-a3966196#/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.