Het lijkt er steeds meer op dat de Brexit een middel is om de traditionele partijen te vernietigen. Als een virus is het de Britse politiek ingebracht en het lijkt zo geprogrammeerd te zijn dat het elk redelijk compromis uitsluit. Dit roept de vraag op waar dit virus is gefabriceerd. Nigel Farage die onder de bescherming van miljonair Arron Banks in 2016 scoorde met UKIP en in de Europese verkiezingen met de Brexit partij wordt er steeds meer van beschuldigd Russisch geld te hebben geaccepteerd en een Russische ‘asset‘ te zijn, aldus onder meer de voormalige spindoctor van Tony Blair Alistair Campbell. Het is voor het eerst dat dit vermoeden van steun van het Kremlin voor Banks en Farage dat al drie jaar bestaat nu in het openbaar wordt besproken.
Channel 4 News kwam twee weken geleden met een reportage die vragen stelde bij de snelle opbouw van de Brexit Party en de vraag met welke fondsen de partij gefinancierd werd. Channel 4 News ging in de reportage in op die vraag en kwam uit bij geldschieter Arron Banks die in 2016 ook al sponsor was van de Leave-campagne bij het EU-referendum. De vraag is nog steeds niet beantwoord of Banks zijn eigen geld daaraan besteedde of een doorgeefluik was voor buitenlands geld. In dit gevat Russisch geld. Farage en Banks deden in 2016 schimmig over de herkomst van de financiering en doen dat in 2019 opnieuw over de Brexit Party.
De frontrunner om de conservatieve premier Theresa May op te volgen is op dit moment niet Boris Johnson zoals investeerder en analist Thanos Papasavvas meent, maar minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. Hij meent dat het nastreven van een ‘no deal’ politieke zelfmoord zou zijn, aldus een artikel in The Guardian. Met deze uitspraak probeert Hunt redelijkheid uit te stralen en neemt hij afstand van Johnson die zich als harde Brexiteer doet kennen. Hunt maakt dezelfde inschatting als Papasavvas, namelijk dat het Lagerhuis zoals het al eerder deed een ‘no deal’ opnieuw zal afwijzen en dit tot vervroegde verkiezingen zal leiden. Opmerkelijk is dat de geharnaste minister van Defensie Gavin Williamson die zich hard en kritisch tegenover de Russische Federatie opstelde onlangs werd ontslagen omdat hij vertrouwelijke informatie over het Chinese Huawei zou hebben gelekt. Hij ontkent dit en heeft vergeefs om een diepgaand politieonderzoek gevraagd.
Dit leidt met ‘een grote kans’ naar een premierschap van Labour-leider Jeremy Corbyn van wie eveneens het vermoeden bestaat dat hij een ‘asset’ van het Kremlin is. Weliswaar in een andere periode, namelijk de jaren 1980’s toen hij als spion zou zijn geworven door de Tsjechische geheime dienst StB, maar in zijn uitingen over de NAVO en zijn keuze voor de Brexit heeft Corbyn zich steeds laten kennen als anti-Westers, pro-Russisch en anti-Europees. Corbyn heeft de beschuldigingen ontkend. Zie hier voor mijn commentaar.
Dit draait uit op een scenario dat in een Koude Oorlog-thriller vol raadsels en op het oog tegenstrijdige ontwikkelingen niet zou misstaan. Het betekent dat de huidige ‘asset’ Farage, of liever gezegd de door het Kremlin aangestuurde ‘asset’ Banks die op zijn beurt de ijdele en verkwistende Farage aanstuurt sinds 2016 door het Kremlin is ingezet om ‘asset’ Corbyn door het creëren van verdeeldheid en chaos premier van het VK te maken. Wat het Kremlin in een onwaarschijnlijk scenario met Donald Trump in 2016 heeft bereikt die net als Corbyn al sinds de jaren 1980s door de toenmalige Sovjet-Unie werd aangestuurd – of op z’n minst als potentieel middel werd gezien om te beïnvloeden – probeert het met Corbyn te herhalen. Juist omdat het niet logisch is dat de rechts-radicale Farage de weg effent voor de links-radicale Corbyn, is het binnen de logica van de contraspionage logisch omdat het zo onwaarschijnlijk en schijnbaar tegenstrijdig is. Het knappe van dit scenario is dat Banks en Farage sterke anti-Corbyn zijn en ondanks zichzelf een kant opgestuurd worden.
Lezen we niet te veel spionageverhalen. Dit klinkt wel ver gezocht. Al zal er best wel een kern van waarheid in kunnen zitten. Poetin komt tenslotte uit de KGB. Maar zijn we niet iets te vatbaar voor complot theorieën?
LikeLike
@Raymond
Het zou kunnen, hoewel ik nooit spionageverhalen lees of naar detectives kijk. Het lastige aan dit soort theorieën is dat we het kunnen bevestigen noch ontkennen. Alles is mogelijk. Toch kunnen we aan de hand van de bekende feiten een begin van een reconstructie maken over wat er sinds 2016 in de Britse politiek is gebeurd. Want er zijn veel onregelmatigheden en opvallend is naar mijn idee dat er nauwelijks pogingen zijn gedaan om de waarheid boven tafel te krijgen. Dat vind ik onbegrijpelijk.
Je moet ook begrijpen dat Banks, Corbyn of Trump niet op de loonlijst van het Kremlin staan of zichzelf als actieve medestanders ervan beschouwen. Dat werkt anders en veel indirecter. Een ‘asset’ is iemand die aanvankelijk buiten het eigen besef om door een vreemde mogendheid voor een karretje gespannen wordt. Vaak worden daar zwakke mensen met problemen voor geworven. Met psychische, financiële of politiek problemen. Dat laatste bijvoorbeeld omdat ze geen toegang krijgen tot de bestaande politiek partijen en zich miskend voelen.
Trump is daarvan een goed voorbeeld. Hij was een keer of vijf failliet gegaan omdat hij een waardeloze ondernemer is en meer schulden dan eigen vermogen had. Vervolgens weigeren Amerikaanse banken hem nog krediet te verlenen. Dat betekent praktisch het einde van zijn onderneming. Dan komt er een buitenlandse bank die hem met honderden miljoenen dollars uit de brand helpt, Deutsche Bank. Zeer vermoedelijk betrof dat Russisch, crimineel geld dat naar het Westen werd gesluisd en werd witgewassen. De onderzoek ernaar loopt nog. Zo komt iemand onder de invloed van een buitenlandse mogendheid en wordt er afhankelijk van. Dat is geen bewuste, ideologische keuze, maar een stilzwijgende overeenkomst die rechtstreeks volgt uit de eigen genoemde zwakke omstandigheden.
Op FB gaf ik de volgende reactie bij een opmerking over de legitimiteit van de Brexit die wellicht ook hier verhelderend is over dit onderwerp:
Er is in november 2018 op verzoek van de Kiescommissie een strafrechtelijk onderzoek naar Banks ingesteld. Farage is meer de ‘front’, het ‘merk’ dat opgetuigd wordt, maar verder niet van belang voor mogelijke financiële machinaties. Farage is alleen de ontvanger ervan. Van honderdduizenden ponden.
In juli 2018 had de commissie Damian Collins in het Lagerhuis geconstateerd dat de herkomst van Banks geld in 2016 voor het EU-referendum ‘onduidelijk’ was. Banks werkte overigens niet mee aan dat parlementaire onderzoek en liet zich er laatdunkend over uit.
Remainers vinden dit een merkwaardige gang van zaken. Terwijl de Brexit-trein verder opstoomde en niet te stoppen leek, werd in een erg laat stadium (na 2 jaar) een strafrechtelijk onderzoek gestart naar onregelmatigheden en de legitimiteit van de Leave-campagne, het EU-referendum en dus ook de uitslag die met klein verschil (52-48%) in het voordeel van Leave uitviel. Maar dat is boter na de vis.
De zittende Britse politiek lijkt verlamd door het rechts-populisme en niet in staat om objectief naar de eigen procedures te kijken. Het is zo geobsedeerd door de Brexit en verwikkeld in de loopgravenoorlog dat het niet meer naar zichzelf kan kijken. Daarbij speelt ook de angst voor het verwijt van nationalistisch rechts dat het zich een slechte verliezer toont als het vragen bij de legitimiteit van het referendum stelt. Dat trouwens juridisch niet, maar politiek wel bindend was.
Zo’n diepgaand crimineel onderzoek had al in de herfst van 2016 uitbesteed kunnen worden aan het OM of een speciale aanklager zoals Robert Mueller in de VS. Maar dat gebeurde niet. Dat vind ik onbegrijpelijk.
Dat verwijt van kortzichtigheid en gebrek aan aandacht voor de achtergronden treft trouwens ook de media die voortdurend verslag doen van de schijngevechten binnen de Tories en Labour, maar nauwelijks aandacht besteden aan de vraag over de legitimiteit van de Brexit. Dat is de afleiding waarmee de media zich laten voeren en zelfs als ze kritisch zijn op Banks en Farage toch de desinformatie en misleiding van deze rechts-populisten volgen. De media laten zich inpakken.
De politieke website openDemocracy is de gunstige uitzondering en heeft goede onderzoeken naar Banks en ook de machinaties van de Noord-Ierse DUP gehouden. Maar ze bereiken het grote publiek niet dat zich in slaap laat wiegen door de voortdurende oorlog om de poppetjes in Westminster. De structuur erachter blijft aan het zicht onttrokken.
https://www.ft.com/content/2401bf9a-ddd1-11e8-8f50-cbae5495d92b
LikeLike
Heeft lenin deze groep mensen niet ooit “”Nuttige idioten”” genoemd?
LikeLike
@Raymond
Inderdaad bestaat het vermoeden dat Lenin dit zou hebben gezegd. Maar onderzoek maakt duidelijk dat dit niet het geval is. De herkomst van de term doet er niet toe, de strekking ervan is duidelijk.
https://en.wikipedia.org/wiki/Useful_idiot
LikeLike
Nigel Farage has been given 24 hours by the European parliament to explain in person his failure to declare lavish expenses funded by Arron Banks, an insurance tycoon under investigation by the UK’s National Crime Agency.
https://www.theguardian.com/politics/2019/jun/04/eu-gives-nigel-farage-24-hours-to-explain-arron-banks-funds
LikeLike