May treedt af. Welke les valt er te trekken uit de chaos en het chagrijn in de Britse politiek?

Met een brekende stem en wellende tranen kondigde de Britse premier Theresa May vanochtend haar ontslag aan. Ze stapt per 7 juni 2019 op. May was partijleider en premier sinds 13 juli 2016. Ze heeft de drie jaar net niet volgemaakt. De spin draait nu op volle toeren om dit nieuwsfeit een bepaalde kant op te buigen.

Bijvoorbeeld in de richting van haar opvolger. Daarover is binnen de Conservatieve partij een strijd ontbrand. Andrea Leadsom en Boris Johnson zijn de namen die het vaakst worden genoemd. May stapt niet vrijwillig op, maar onder druk. De teneur is dat zij nooit grip op de politiek kreeg en de Brexit-hardliners binnen haar partij haar het leven zuur maakten. Door de tactiek van de verschroeide aarde ligt de geloofwaardigheid van de Britse politiek grotendeels aan gruizelementen. Vooral de twee grootste partijen de Tories en Labour hebben de afgelopen drie jaar onder zwakke leiding onzeker, onevenwichtig en kortzichtig gehandeld.

May liet zich koeioneren door de hardliners en verloor zo aan aanzien en politiek kapitaal om een gematigde oplossing door het midden met Labour, LibDems, SNP, Greens, Change UK en Plaid Cymru te vinden.

Premier May liet zich gijzelen door de Brexiteers binnen en buiten haar partij. Het radicale midden in de Britse politiek is hopelijk niet dood, maar is door een weinig daadkrachtige May en een strategisch zwakke Jeremy Corbyn slecht bediend. Het wachten is op een generatiewisseling waarbij niet de 55-plussers met hun negatieve politiek de politiek domineren, maar de twintigers en dertigers met constructieve en open blik opstomen naar het centrum van de macht en weer aanhaken bij Europa. Nederland weet nu hoe het niet moet.

Het rechts-radicalisme van Jacob Rees-Mogg en het links-radicalisme van Corbyn leidt tot verdeeldheid, stilstand, chaos en een eigen gelijk dat in het eigen domein keer op keer bevestigd wordt, maar de politiek als middel om macht met elkaar te verdelen verkruimelt tot een verzuurde feesttaart van onheilsprofeten.

Foto: Tweet van de Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour), 24 mei 2019.

Advertentie

3 gedachten over “May treedt af. Welke les valt er te trekken uit de chaos en het chagrijn in de Britse politiek?

 1. Like

 2. Het is toch vooral de houding van Labour dat de Brexit uitzichtloos maakt. Labour heeft niets gedaan om de Brexit tegen te gaan en doet nu niets om de Brexit mogelijk te maken. Er zijn maar drie mogelijkheden. 1. Het Lagerhuis aanvaardt de deal (er komt geen beter aanbod van Brussel), 2. Een Brexit zonder deal of 3. Geen Brexit. Maar als de exitpolls kloppen is dit eigenlijk geen optie meer. Labour en dan vooral de Labour leider dient zijn verantwoordelijk te nemen. Dat deed hij niet en dat valt hem heel erg te verwijten. Ik hoop dat de man nooit premier wordt. Het zou een ramp zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

  Like

 3. @Raymond
  Er zal zeker geen ander aanbod van de EU komen. Dat is al uitgebreid onderhandeld en meermalen is het de Britten duidelijk gemaakt dat dit het eindbod is. Jeremy Corbyn is de verkeerde man op de verkeerde plaats. Met een geloofwaardige leider had Labour de oppositie kunnen verenigen en een geloofwaardig alternatief aan May kunnen bieden. Maar het zijn uiteindelijk de Conservatieven die met hun coalitiepartner DUP de meerderheid hebben en alle kansen hebben verspeeld om de Brexit tot een goed einde te brengen.

  Corbyn is een aangekondigde ramp. Ik begreep totaal niet waarom de Nederlandse leider van de PvdA Lodewijk Asscher in 2018 Corbyn uitnodigde voor een evenement in Den Haag. Dat alleen al tekent naar mijn idee het gebrek aan echtheid en strategische vaardigheid van Asscher. Waar Frans Timmermans zonder dat te menen praat over een progressieve alliantie in het Europarlement en op bezoek gaat bij de gematigde Spaanse sociaal-democraten, verraadde Asscher zijn authentieke sociaal-democratische inborst en zijn gebrek aan politiek finesse door aan te haken bij een crypto-communist.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/08/08/pvda-belichaamt-race-naar-de-bodem-door-uitnodiging-corbyn/

  Ik schreef toen in augustus 2018:
  Corbyn is alles wat Asscher en de PvdA niet zijn. Corbyn is NAVO-scepticus en euroscepticus die niet tegen de Brexit is en zich in de buitenlandse politiek opstelt als Putin-verdediger. Over hem werd eerder dit jaar beweerd dat hij zo’n 30 jaar geleden een communistische spion was. Of dat waar is of niet, hoe dan ook hangt rond Corbyn een zweem van antidemocratie en verraad van de EU en het Westen. Corbyn is exact de politicus waartegen anticommunistische PvdA’ers Jacques de Kadt of Joop den Uyl zich zouden verzetten omdat hij slechts in naam (sociaal)-democraat is. Dit maakt het des te raadselachtiger waarom de gematigde Asscher die het in het kabinet Rutte II goed kon vinden met VVD’er Rutte Corbyn uitnodigde voor het Fair Tax Event.

  Er is maar één verklaring voor wat gerust een noodgreep genoemd kan worden. Namelijk dat de paniek en de uitzichtloosheid in de PvdA zo groot zijn dat er het idee heeft postgevat dat wat het ook doet dat niet echt uitmaakt. Dus een gokje met Corbyn moet kunnen. In de publiciteit werd vorige maand het bezoek negatief noch positief verslagen, het werd zo goed als genegeerd. Herbronning en terug naar de basis door links af te slaan zouden nog enigszins een uitleg voor Corbyns uitnodiging kunnen zijn geweest als hij aansloot bij de traditie van de PvdA en een volbloed democraat en Europeaan was. Maar dat doet hij niet. De paradox is dat als Asscher een Britse Labour-politicus was hij net als de gematigde Stephen Kinnock, Chuka Umunna of Chris Leslie door de links-radicale Momentum-beweging van Corbyn op een zijspoor gemanoeuvreerd zou zijn.

  Wat Lodewijk Asscher bezielde om te denken dat samen op een podium staan met Jeremy Corbyn gunstig voor hem en de PvdA zou uitpakken geeft vooral te denken over de radeloze vertwijfeling binnen de PvdA. Zelfs een doodskus van een antidemocraat wordt binnen deze sociaal-democratische partij als lichtpuntje gezien. Deze PvdA heeft geen vijanden meer nodig, het is immers in stuurloosheid een vijand van zichzelf.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.