Science fiction van zelfverklaard Rusland-deskundige en handelaar in desinformatie Marie-Thérèse ter Haar

De toelichting van Café Weltschmerz geeft aan waar men de waarheid van Marie-Thérèse ter Haar moet zoeken, namelijk in de science fiction. Café Weltschmerz: ‘Zij woont deels in Nederland, deels in Rusland.’ Dat is fysiek onmogelijk. De waarheid van Ter Haar is de waarheid van Star Trek: ‘Beam me up, Скотти.’ Alle logica verdwijnt als ze haar mening geeft. Dat is tragisch en kluchtig tegelijk. Mijn reactie bij de video.

Nog los van alle aan- en opmerkingen die op de mening en de weergave van de feiten door Marie-Thérèse ter Haar mogelijk is, is het hoofdbezwaar tegen haar reconstructie en stellingname dat zij Russofobie verwart met fobie voor de huidige machthebbers in het Kremlin.

De angst voor de veiligheidspolitiek van het Kremlin bestaat in Nederland bij een groot deel van de bevolking op een instinctieve manier na de schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne door de bezetting in 2014 van de Krim door de Russische Federatie die in UNGA-resolutie 68/262 op 27 maart 2014 met 100 stemmen voor werd veroordeeld.

Die angst en verontwaardiging werd verhevigd door het neerschieten van de MH17 op 17 juli 2014 waarbij 193 Nederlanders werden gedood. Volgens het tot nu toe meest geloofwaardige en plausibele scenario van het onderzoeksteam JIT werd de raket waarmee de MH17 werd neergehaald afgeschoten door een regulier onderdeel van het Russische leger, te weten de 53ste Luchtafweer Raket Brigade uit Koersk. Het Kremlin heeft voor deze daad waarvoor de politieke leiding verantwoordelijk is tot nu toe geen verontschuldigingen aangeboden.

De inmenging van het Kremlin in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 zoals die onlangs in het rapport van speciale aanklager Robert Mueller uiteen werd gezet heeft wellicht niet de angst voor, maar wel de boosheid op het Kremlin vergroot. Met dezelfde soort inmenging in de publieke opinie in de aanloop naar verkiezingen van Europese landen als Duitsland en Frankrijk heeft het Kremlin zich ongevraagd opgedrongen en niet populair gemaakt. Nederland kende in 2018 met de bizarre episode van de vier Russische spionnen van de militaire inlichtingendienst GRU die op heterdaad werden betrapt bij de OPCW een inmenging van het Kremlin die evenmin de beeldvorming over het Kremlin bij het grote publiek positief beïnvloedde.

Bij de Nederlandse bevolking, de Nederlandse media of Nederlandse bedrijven bestaat desondanks geen angst voor de Russische Federatie of de inwoners ervan. De politieke en culturele afstand is daarvoor gewoonweg te groot. Russen in Nederland vormen geen factor van betekenis.

Het is eerder omgekeerd, de Nederlandse regering en het Nederlands bedrijfsleven (Shell, Gasunie) steunen samen met Duitse regering en bedrijfsleven ondanks de retoriek en de beeldvorming die anders suggereren tegen bestaand EU-beleid de aanleg van de gaspijplijn Nord Stream II waarin het door de Russische staat gecontroleerde Gazprom een meerderheidsbelang heeft. Nederlandse media reageren daar weinig kritisch op. Maar tegen alle logica en beleidsafspraken van het Third Energy Package van de EU in wordt hiermee wel de energieafhankelijkheid van de EU van het Kremlin vergroot.

Russofobie of een verhoogde gevoeligheid voor de dreiging met geweld door het Kremlin bestaat vooral in landen die in het recente verleden onder het geweld van de Sovjet-Unie (tot 1991) of de Russische Federatie hebben geleden. Vooral in Polen (Katyn), de Baltische staten of Tsjechië. Oekraïne heeft zich door de invasie van speciale troepen van de Russische Federatie in Oost-Oekraïne sinds 2014 in dat rijtje geschaard.

In Nederland bestaat geen fobie jegens de Russische Federatie, Rusland of de Russen, maar eerder een welwillende en barmhartige houding jegens de Russen die slachtoffer zijn van en in gijzeling zijn genomen door de machthebbers in het Kremlin. In de Russische Federatie bestaan geen vrije, eerlijke verkiezingen en kunnen zoals in democratieën de machtshebbers niet naar huis gestuurd worden. Opponenten als Alexei Navalny of Mikhail Kasyanov worden uitgesloten van het electorale proces.

Als Nederlanders deze feiten al paraat hebben, dan hebben ze eerder medelijden dan vrees voor de Russen die dit lijdzaam moeten ondergaan. De macht in het Kremlin wordt steeds autoritairder, terwijl de inwoners minder welzijn, minder economische voorspoed, minder vrijheden en minder alternatieven hebben om zich uit te spreken. Als er al angst in Nederland bestaat, dan is dat geen angst voor het Russische volk, maar voor de macht in het Kremlin die een veiligheidspolitiek bedrijft die de Europese veiligheid onnodig en ongevraagd onder druk zet.

8 gedachten over “Science fiction van zelfverklaard Rusland-deskundige en handelaar in desinformatie Marie-Thérèse ter Haar

 1. Het is een groter probleem dan vaak wordt gerealiseerd. Het gaat hier namelijk om een aanzienlijk deel van alle Ruslandexperts die we in dit land opleiden – en zoveel leiden we er niet op. Door hun voorliefde voor het land zijn deze studenten vatbaar voor mooie retoriek en desinformatie. Ze zijn te herkennen aan de onmiddellijke uitroep dat ‘dit verhaal ook een andere kant heeft’ bij verhalen waarin de andere kant een bijeenraapsel van leugens is. Rusland speelt hier handig op in door hen met open armen te ontvangen bij gesubsidieerde summer schools, stages en reisjes waar de Russische blik op de wereld er nog verder wordt ingeramd. Een behoorlijk probleem, en het feit dat buitenstaanders er bij studenten Russisch automatisch al vanuit gaan dat ze van het land houden toont hoe diep het zit.
  https://www.mareonline.nl/opinie/nuttige-idioten/

  Like

 2. Russia and Europe’s far-right political parties are using the same fear tactics to influence crucial European Parliament elections to be held May 23 to 26. The New York Times reports that servers used to launch attacks against the Democratic National Committee in the 2016 U.S. elections are now hosting websites used by far-right parties in Germany and Italy.
  https://www.thedailybeast.com/russia-targeting-european-parliamentary-elections-with-help-of-far-right-politicans

  Like

 3. Je noemt een paar voorbeelden van ‘events’ die de stemming in NL tegen het Kremlin hebben doen keren.
  Aanvullend kan je denken aan de anti-homo wetgeving die ten tijde van het Nederland-Rusland Vriendschapsjaar werd ingevoerd en waar president Poetin over kwam vertellen bij bezoek aan Amsterdam, ons land daarbij pedofilietolerantie in de schoenen schuivend. Aan de vreugde van dat jaar kwam snel een eind, voor zover het ooit goed op gang was gekomen.
  Tel daarbij het geval van de Skripals in Salisbury op, gevolgd door de onwaarschijnlijk laconieke mediavertoning op RT die erop volgde. Andere voorbeelden van GRU acties dringen zich op.
  De Rotterdamse haven heeft er een paar dagen uitgelegen door malware die waarschijnlijk door een Russisch cyber warefare team in/op Oekraïne is losgelaten en zich via de logistieke en handelskanalen te snel verspreidde buiten het doelgebied.
  Zulke dingen raken onze kernwaarden en zijn geheel strijdig met de propaganda van RF zijde dat men zich daar de hoeder waant van Belangrijke Waarden in het Leven. Niets blijkt in praktijk minder waar; je daaraan spiegelen levert een vertekend zelfbeeld op en is niet geschikt voor de export.

  Geliked door 1 persoon

 4. En hoe er met Pussy Riot is omgesprongen oogstte hier ook al geen lof. Andere cultuurdragers van naam en faam hebben eveneens last ondervonden. Laten we in dit betoog het opsluiten en veroordelen na kidnapping van Oekraïeners (marine-officieren in de Zware Zee bij de Zee van Azov) en Krimtataren maar buiten buiten beschouwing.

  Like

 5. @dutch guy
  Dank voor de aanvulling. Ja, ik gaf slechts een selectie. Zie voor

  Ruslandjaar 2013:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/10/16/ruslandjaar-2013-kamerdebat-gevraagd-om-autoritaire-landen-uit-te-sluiten-van-feestjaar/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/10/12/hornstra-krijgt-geen-russisch-visum-in-het-ruslandjaar-2013/

  Homorechten en Sochi:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2013/08/15/wat-is-er-nog-meer-nodig-voor-een-boycot-van-winterspelen-sochi/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/02/19/rusland-wint-goud-in-sochi-met-vrouwenmeppen-voor-mannen/
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2014/02/13/rd-willem-alexander-vergat-in-naiviteit-waardigheid-in-sochi/

  Salisbury:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/09/05/londen-weet-dat-russische-inlichtingendienst-gru-moordpoging-op-de-skripals-uitvoerde-kremlin-wilde-dat-de-britten-dit-wisten/

  De Andere Krant en sponsor Hugo Jansen:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/04/26/in-gesprek-met-jan-verheul-libertyflea-en-hugo-jansen-over-de-russische-federatie-en-het-voorbijgaan-van-oude-wereldbeelden/

  Malware Petya:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/09/16/nederlandse-overheid-beseft-urgentie-van-cybersecurity-en-cybercrime-niet/

  MH17:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/05/25/kremlin-kan-aansprakelijkheid-mh17-niet-toegeven-omdat-het-betrokkenheid-bij-de-oorlog-in-oost-oekraine-niet-kan-erkennen/

  Russische propaganda:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/05/23/james-clapper-concludeert-de-russische-propaganda-campagne-heeft-trump-het-presidentschap-opgeleverd/

  Etc. etc.

  Voor een overzicht over de strategie van het Kremlin herhaal ik graag wat ik bij het aantreden van president Trump in januari 2017 schreef:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/01/12/komen-de-lekken-over-trump-niet-gewoon-van-het-kremlin-als-afleiding-bluf-verwarring-en-zaaien-van-verdeeldheid/

  Er is de laatste dagen veel gespeculeerd over Russische spionnen, hackers, militairen en leiders in het Kremlin. Ze zouden in een zich ontwikkelend masterplan de Amerikaanse president-elect Donald Trump via chantage in de greep hebben en zijn tegenstandster Hillary Clinton de weg naar het Witte Huis hebben versperd. Wie de speculaties naar buiten brengt is niet altijd duidelijk. Dat kunnen tegenstanders van Trump of de VS zijn of zelfs tegenstanders van de leiders in het Kremlin. Want politici zien niet graag dat hun operaties onthuld worden en hun kaarten open komen te liggen. Dat lijkt gebeurd met het door BuzzFeed naar buiten gebrachte rapport van de Britse veiligheidsexpert Christopher Steele over het Kremlin dat Trump in de greep heeft.

  Het is evenmin onwaarschijnlijk dat Russische geheime diensten in opdracht van het Kremlin de berichten over Trump zelf naar buiten hebben gebracht. Of delen ervan. Of in elk geval actief medewerking hebben verleend aan onderzoeken die tot de conclusie leiden dat Trump dankzij het Kremlin het Witte Huis heeft veroverd. Het is een mengstel van afleiding, bluf en verwarring. Er zijn drie argumenten voor deze theorie.

  1) Afleiding van de slechte economische situatie. In zijn onvolprezen blog met vertalingen uit de Russische media wijst Paul Goble alleen vandaag al op 10 slechte berichten over de Russische economie. Meduza gaat in een bericht in dat wat Goble op nummer 1 zet. Namelijk een bericht van de Wereldbank dat constateert dat de Russische Federatie vanwege de slechte economische situatie niet langer het sociale contract met de eigen bevolking kan nakomen. Het Kremlin kan niet langer voorzien in banen, goedkope overheidsdiensten zoals huisvesting, gezondheidszorg, onderwijs en gemeentelijke diensten, en sociale voorzieningen. Russische reservefondsen zijn naar verwachting midden 2017 uitgeput. Volgens een bericht van Business Insider heeft de Russische Federatie budgettair een olieprijs van 68 USD per barrel nodig –break even– en schommelt die nu iets boven de 50 USD. Met een structureel tekort eindigt het sociale contract tussen bevolking en regime.

  2) De militaire vlucht vooruit van de Russische Federatie is geen sterkte-, maar zwaktebod. Door zich op te werpen als tweede wereldmacht na de VS en zich niet te houden aan internationale afspraken over veiligheid hoopt het Kremlin angst in te boezemen bij Europese landen en verdeeldheid te zaaien. Evenals tussen de EU en de VS. Er zijn gemengde berichten over de Russische militaire sterkte. Die lijkt in werkelijkheid veel minder dan uit de beeldvorming blijkt en de angst ervoor rechtvaardigt. De Russen investeren weliswaar geld in hun krijgsmacht, maar de vergelijking met de VS valt aanzienlijk in hun nadeel uit. En als de Britse, Franse, Duitse, Italiaanse, Japanse en Zuid-Koreaanse krijgsmacht erbij opgeteld worden wordt dat verschil in sterkte nog groter. Russen trachten hun gebrek aan budget te compenseren door sterk in te zetten op relatief goedkope middelen: propaganda via de media, omkoping van Westerse politici, klassieke chantage en cybercrime.

  3) Het ligt niet in de rede dat het Kremlin verwacht dat Trump een sterke president zal zijn. Het Kremlin zal eraan meewerken om hem sterk te maken, maar met mate. In elk geval niet zo sterk dat hij op termijn een bedreiging voor de Russen kan worden. Trump is de zwakste speler in het vijandelijke team die de bal krijgt toegespeeld zodat hij de opbouw kan verzieken. De tragiek is dat Trump de zelfkennis en politieke finesse mist om dat te doorgronden en dat hij niet naar anderen luistert die hem dat aan het verstand brengen. Het Kremlin heeft er belang bij om verdeeldheid te zaaien tussen Trump en de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

  Like

 6. Helaas kon Hiilary nooit contact met Rusland door Trump hardmaken, sneu, want een betere mabier om je rivaal uit 4 schakelen is er niet.

  Like

 7. @B. van der Heijden
  De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben in 2017 aangetoond dat er contact was tussen het Kremlin en Trump. De relatie van Donald Trump met het Kremlin gaat ver terug . Daar bestaat geen onduidelijkheid over.
  https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/10/fbi-chief-given-dossier-by-john-mccain-alleging-secret-trump-russia-contacts

  Hillary Clinton is in deze kwestie niet van belang. Zij was een slechte presidentskandidate en dat was de enige reden dat Trump kon winnen.

  Overigens heeft het Mueller rapport aangetoond dat er in 2016 wel degelijk samenwerking was tussen Team Trump en het Kremlin. De grenzen van het onderzoek werden door Trump bepaald, zodat de onderste steen niet boven kwam. Maar desondanks waren de onthullingen duidelijk.

  Onthullend rapport over samenwerking van Trump met Kremlin in campagne 2016. Het slaat in als donderslag bij onheldere hemel

  Het is andersom dan u suggereert. Door de interventie van toenmalige FBI-chef James Comey vlak voor de verkiezingen van november 2016 waarin hij openbaarde dat er een onderzoek liep naar de server van Hillary Clinton koos de FBI partij tegen Clinton. Die openbaarmaking was in strijd met bestaande regels. Velen menen dat het haar winstkansen heeft beschadigd .Terwijl er tevens een onderzoek naar Trump liep waar de FBI niks over naar buiten bracht.
  https://edition.cnn.com/2019/12/11/politics/justice-department-inspector-general-senate-hearing/index.html

  Like

 8. What I have been trying to say is that it is not for the representative of a larger country to say that the smaller country has no history. What the Russian representative has just told us is that whenever Ukrainians, in the past or at present, claim that they exist as a society, that is “ideology” or “russophobia.” The Russian representative has helped us by exemplifying the behavior I was trying to describe. As I have been trying to say, dismissing someone else’s history, or calling it a disease, is a colonial attitude with genocidal implications. The empire does not have the right to say that a neighboring country has no history. The claim that a country has no past is genocidal hate speech.
  https://www.ukrinform.net/rubric-society/3682692-playing-the-victim-by-timothy-snyder.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.