Met verkiezingsspotje zet de SP zichzelf te kijk als verbitterd en narrig. In de overdrijving verliest de ironie aan geestigheid

Dit spotje lijkt satire en gericht tegen de SP, maar is van de SP. Erbij lijken de PVV en FvD in hun Europabeleid fijngevoelig en genuanceerd. Hoe is het mogelijk dat de SP zo’n simpel wereldbeeld verkondigt? Hoeveel dieper kan de SP nog zinken? Wie is hiervoor verantwoordelijk? Dit is een verre echo van de succesvolle samenwerking van de SP met ontwerpbureau Thonik. Het minder van toen is het teveel van nu geworden.

Het is makkelijk om de schuld van het eigen falen elders te leggen. Dat doen politieke partijen die het slecht doen altijd. De SP heeft twee grote nadelen: een flets programmatisch profiel met vreemde standpunten en een verre van democratische partijorganisatie. De voordelen, zoals het geworteld zijn in de wijken weet het niet goed over het voetlicht te brengen. Daar voegt zich nu een derde nadeel bij: platheid en lompheid.

De SP heeft haar elegantie en lichtheid verloren. De SP zakt weg in verbittering en narrigheid. Met dit spotje bedient de SP wellicht de eigen harde kern, maar vervreemdt het twijfelende kiezers van zich. Moet het spotje dienen als excuus voor de komende nederlaag die dan niet bij de politieke leiding, te weten Lilian Marijnissen en Ron Meyer, gelegd wordt maar bij de afdeling communicatie die eindverantwoordelijk is voor dit spotje?

9 gedachten over “Met verkiezingsspotje zet de SP zichzelf te kijk als verbitterd en narrig. In de overdrijving verliest de ironie aan geestigheid

 1. De EU-lijsttrekker van de SP, Arnout Hoekstra, zegt dat in het spotje de Brusselse elite is gepersifleerd in een persoon. Op de vraag of die man niet heel erg op Frans Timmermans lijkt, zegt Hoekstra: “Daar heb je gelijk in. Wij kunnen er ook niet zoveel aan doen dat Frans Timmermans erg de kenmerken heeft van de Brusselse elite. Maar deze persoon staat niet alleen voor Timmermans.”
  https://nos.nl/artikel/2283747-hans-brusselmans-van-sp-maakt-tongen-los.html

  Like

 2. @Raymond
  Regionaal doet de SP het hier en daar best redelijk, maar landelijk is het een puinhoop. Het lijkt na de manipulatie van de voorzittersverkiezing met Sharon Gesthuizen niet meer goed te komen met de partij.

  Nog los van de wansmaak en de platheid in de vorm van het spotje dat niet de juiste toon vindt, maar in de eerste plaats evenmin wil landen als succesvolle satire is er ook de vraag waar de SP inhoudelijk voor kiest. Is het nou voor of tegen de EU? Of zomaar een beetje tegen? Maar dan kunnen kiezers beter stemmen voor partijen die duidelijk voor of tegen de EU zijn, in plaats van voor het hybride SP dat er zelf niet over eens lijkt te zijn wat haar standpunt is en daarom uit armoede wegvlucht in persiflage. Zonder dat het begrijpt dat dat vooral negatief op de SP zelf terugslaat. Een blogger noemde dat in 2013 ‘De koers van de SP is warrig, onzeker, tweeslachtig, en overtuigt niet’. Dat geldt in 2019 nog steeds. De SP maakt zichzelf overbodig.
  http://politiek.blog.nl/columns/2013/10/07/sp-verraadt-linkse-kiezers

  Aardig om te lezen zijn de stukken op een ietwat gedateerd blog dat de SP en de SP’ers kritisch volgt: https://sptransparant.wordpress.com

  Like

 3. Voor de SP dreigt bij de Europese verkiezingen van 23 mei een nieuwe nederlaag, na de slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar en de provinciale statenverkiezingen van maart. Tijdens de laatste partijraad, eind maart, klaagden lokale bestuurders dat de partij onderdeel van het establishment is geworden. De partij moest weer een onversneden populistisch geluid laten horen. Meyer concludeerde toen dat de SP weer de ‘electorale middelvinger’ moet worden, een rol die nu wordt vertolkt door Forum voor Democratie.
  https://www.trouw.nl/democratie/de-harde-aanval-van-de-sp-op-de-pvda-bezegelt-het-einde-van-de-linkse-samenwerking~a6c20282/

  Like

 4. De échte Frans laat zich natuurlijk thuis afzetten, maar zal nooit, maar dan ook nóóit het papierwerk achterlaten in de auto met chauffeur. Hans maalt daar allemaal niet om. Voor Hans is het heel normaal dat zijn schoenen uit zichzelf van plaats veranderen nadat hij ze uitdoet, Frans had de script supervisor een uitbrander gegeven van jewelste en de scene net zolang herhaalt totdat de schoenen op hun plek zouden blijven staan. Maar dan; geef Frans een baret en dan kan men er van uitgaan dat het insigne gewoon iets links van het midden zit en blíjft zitten. Zö is Frans. Maar wat doet de dekselse baret van Hans? Die heeft zich gedraaid zodat het insigne rechts van het midden uitkomt . De uitermate ónFranse tafelscene van Hans laat ook te wensen over. De Duitse taart heeft haar standpunt na die vreselijke Hollandse schranspartij 45 graden gedraaid. Ëchte Frans had dit nooit gepikt. Hans Brusselmans wél.

  Like

 5. Mijn reactie in een FB-debatje:

  Er is gekozen voor verdieping boven uitbreiding. Turkije en Oekraïne zijn op dit moment kansloos om lid van de EU te worden. Daar is brede overeenstemming over onder de EU-lidstaten. Dit is des te meer zo omdat de relatie met de VS verslechterd is en dit land minder invloed heeft op de EU om het om politieke redenen leden op te dringen.

  Ook verdere federalisering, ofwel een ‘ever closer union’, is voorlopig in de koelkast gezet, hoewel met name Macrons Frankrijk zich daar om binnenlandse redenen sterk voor blijft maken. Wat men onder ‘EU Superstaat’ verstaat is de vraag. Zoals gezegd is federalisering of een Verenigde Staten van Europa op dit moment geen reële optie.

  Als een superstaat betekent dat de EU zich in de buitenlandse politiek onder wijziging van de besluitvorming daarover (geen blokkerende veto’s meer, wel meerderheden) sterker, realistischer, pragmatischer en ambitieuzer opstelt, dan moet dat maar zo heten. Maar feitelijk is het achterstallig onderhoud van een economische reus die politiek een dwerg is.

  Zoals velen al opmerken is de reden voor het ter discussie stellen van die superstaat niet de machtshonger van een centrale Brusselse bureaucratie (zoals het simplisme van de SP suggereert), maar de continue voet op de rem van de EU-lidstaten die telkens hun kleine eigenbelang boven het grotere algemeen belang stellen. Dat is voor elke supranationale instelling een onwerkbare en ondoelmatige situatie.

  Daarbij komt de eigenzinnige en contraproductieve Duitse economische en budgettaire politiek die de EU meer politiek verlamt dan onder de bestaande gebrekkige voorwaarden nodig is. Ook politiek heeft Duitsland veel kwaad bloed gezet met het doordrukken van de joint venture gaspijplijn Nord Stream II met een Russische meerderheidsbelang dat aantoonbaar in strijd is met de energiepolitiek van de EU.

  Dat alles jaagt EU-lidstaten uit met name Zuid- en Oost-Europa die zich terecht benadeeld voelen in de richting van de vijanden van de EU. Te weten het populisme van Trump en Putin. Een sterkere en meer centrale regie binnen de EU -zeg: Superstaat light- zou die Duitse dominantie terug kunnen brengen. Daarmee zouden zowel alle EU-lidstaten (op Duitsland na) als de EU als geheel geholpen zijn.
  https://www.facebook.com/groups/1520328384959415/permalink/2335293546796224/?comment_id=2335461576779421

  Like

 6. Pingback: Schijn en werkelijkheid over Europese Verkiezingen. Timmermans manoeuvreert via de linkse flank naar het centrum van de macht | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.