Rector van Leidse universiteit zet FvD’er Paul Cliteur voor de keuze: steunt hij Baudets uitspraak dat de universiteit ons ondermijnt?

Paul Cliteur (wiens achternaam bij mensen die die voor de eerste keer horen al snel een reactie van gegiechel en gêne oproept) is medewerker van de Leidse Universiteit en wordt door de Leidse rector magnificus Carel Stolker aangesproken op zijn steun voor het standpunt van Thierry Baudet die laatst in zijn apocalyptische overwinningstoespraak na de provinciale verkiezingen zei ‘dat universiteiten ons ondermijnen’. Het is nu niet zijn naam, maar het standpunt van Cliteur dat gêne oproept. Hoe kan hij als universiteitsmedewerker laten passeren dat de leider van de politieke partij waarvoor hij in de Eerste Kamer gaat zitten dit in volle ernst zegt, zonder daar kritisch op te reageren. Verraadt Cliteur hiermee niet zijn alma mater waar hij en ook Baudet onnoemelijk veel aan te denken hebben? Waarom spugen Cliteur en Baudet in eigen bron?

Als Cliteur die docent is aan de Leidse universiteit de stelling onderschrijft ‘dat universiteiten ons ondermijnen’ , dan is het begrijpelijk dat rector magnificus Carel Stolker vraagt of Cliteur dat kan toelichten. Mare geeft in een artikel de details. In zijn verdediging maakt Cliteur het er alleen nog maar erger op als hij zegt dat hij best een afwijkende mening mag hebben ‘in’ wetenschap. Dat staat echter niet ter discussie en is niet het breekpunt. Het gaat erover dat Cliteur een afwijkende en dissidente mening heeft ‘over’ wetenschap.

Met Cliteurs stilzwijgende steun voor het standpunt van Baudet (‘we worden ondermijnd door onze universiteiten’) positioneert hij zich tegenover de universiteit, neemt daar afstand van en steunt de aanval vanuit de politiek op de Nederlandse universiteiten. Geen enkele organisatie is een knip voor de neus waard als het dat ongenoemd laat passeren. Stolker moet vanuit zijn functie reageren. Hij is aangenomen om het belang van de universiteit te dienen. Dat wordt hier bedreigd door Baudet en zijn sycofant Cliteur.

Cliteur moet als medewerker aan de universiteit kleur bekennen. Hij dient te erkennen of hij de aanval van Baudet steunt. De keuze is aan Cliteur: kiest hij voor de universiteit of de partijpolitiek. Het is slappe hap als hij net doet alsof er niets aan de hand is. Want er is wel degelijk iets aan de hand door de aanval van Baudet.

Een universiteitsmedewerker als Cliteur die niet ondubbelzinnig wenst op te komen voor de organisatie waar hij in dienst is, moet zich goed beraden of hij bij die organisatie nog wel iets te zoeken heeft. Als hij niet beseft dat hij niet te ver af kan wijken van de regels die de letter en de geest van de universiteit vormen, dan plaatst hij zichzelf buiten de orde. Dan kiest hij door zijn wegkijken en bagatelliseren tegen de universiteit.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelRector: Cliteur moet afstand nemen van Baudets uitspraak over “ondermijnende universiteiten”’ van Vincent Bongers voor Mare, 3 mei 2019.

Advertentie

8 gedachten over “Rector van Leidse universiteit zet FvD’er Paul Cliteur voor de keuze: steunt hij Baudets uitspraak dat de universiteit ons ondermijnt?

 1. George Knight, je schrijft dat er wel degelijk iets aan de hand is door de aanval van Baudet. Maar het gaat niet om een dissidente menig over wetenschap maar over ( een tekort aan ) diversiteit en neutraliteit van wetenschap. Dat wordt keurig door Cliteur uitgelegd. en in de praktijk nog eens bevestigd doordat studenten en decanen van de afdeling filosofie van de RUG onlangs in opstand kwamen tegen de komst van Cliteur.

  Wat is er aan de hand volgens jou?

  Wat betekent de achternaam Cliteur?

  Like

 2. @hooftzaak
  Feit dat de rector van de Leidse universiteit Paul Cliteur aanspreekt op de uitspraak van zijn politieke leider geeft aan dat er wel degelijk iets aan de hand is. Doorgaans stellen rectoren zich in politieke kwesties terughoudend op. De uitspraak van Baudet, namelijk ‘dat universiteiten ons ondermijnen’ is verregaand en legt de bijl aan de wortel van het wetenschapsbedrijf.

  Het gaat niet om een afwijkende mening in de wetenschap zoals Cliteur abusievelijk suggereert, maar over een afwijkende mening over wetenschap.

  Afwijkende politieke meningen binnen de wetenschap zijn zeker in de gammawetenschappen (sociologie, antropologie, bestuurskunde, economie, rechten, politicologie, psychologie en communicatiewetenschap) aan de orde van de dag en passen binnen de wetenschappelijke methode waar theorieën getoetst en zo mogelijk vervangen worden door andere theorieën. Dat is een continu proces.

  Deze kwestie heeft niks te maken met de vrijheid van meningsuiting en het incident in Groningen. Dat is overigens naar tevredenheid opgelost. Uiteraard heeft Cliteur het recht om in een academisch debat zijn afwijkende mening te laten horen. Wie dat af wil kappen heeft niet begrepen wat academische vrijheid inhoudt en hoe dat behoort te functioneren.

  Cliteur moet ook beseffen dat als hij geen afstand neemt van de stelling dat universiteiten de samenleving ondermijnen, hij daarmee zijn eigen wetenschappelijke geloofwaardigheid te grabbel gooit en zich buiten de orde stelt van de academische wereld. Dan zorgt hij er zelf voor dat een volgende keer de weigering om hem tot een academisch debat toe te laten een zekere rechtvaardiging en logica vindt in zijn mening over de ondermijnende rol van universiteiten. Want dan zaagt hij aan de stoelpoten van de universiteit en geeft hij zowel radicale studenten en medewerkers als universiteitsbesturen alle redenen om hem op afstand te houden.

  Dat geven van afwijkende meningen gebeurt binnen het kader van de wetenschap, van de universiteit die als wetenschapsbedrijf waar de wetenschap een plek vindt als vaststaand wordt aanvaard. Juist dat gegeven verwerpt Baudet. Zo aanvaardt hij niet de positie die wetenschap en universiteit sinds eeuwen innemen. Baudet kan dat zeggen als politicus, maar voor Cliteur die medewerker aan een universiteit is ligt dat anders.

  Cliteur wordt door rector Stolker terecht gevraagd om kleur te bekennen. Als hij kiest tegen wetenschap en universiteit, dan is de logische volgende stap dat hij de Leidse universiteit verlaat. Want wat heeft hij dan nog te zoeken bij een organisatie die volgens hemzelf de samenleving ondermijnt?

  Dat iemand van buitenaf vanaf straat een steen tegen een glazen huis gooit valt niet te voorkomen. Maar wel valt te voorkomen dat iemand van binnenuit die steen gooit, of dreigt te gooien. Die persoon kan de toegang ontzegd worden.

  Like

 3. George Knight, het is ridicuul tegen wetenschap en universiteiten te zijn. Het is ook ridicuul aan te nemen dat Cliteur daar tegen zou zijn. Heeft de journalistiek al aan Baudet gevraagd wat hij met deze opmerking precies bedoelde? Waaruit blijkt dat Baudet de positie die de wetenschap heeft niet aanvaardt?

  Like

 4. @hooftzaak
  Het is niet ridicuul om aan te nemen dat Cliteur voor de stelling is dat universiteiten ons ondermijnen, indien hij daar niet ondubbelzinnig afstand van neemt. En om de hete brei blijft heendraaien. Cliteur is door journalisten om zijn opvatting hierover gevraagd, zoals ook blijkt uit het artikel in Mare.

  Like

 5. George Knight, mag ik nog een keer vragen waaruit blijkt dat Baudet de positie van de wetenschap niet ervaart?

  Like

 6. @hooftzaak
  Lees mijn en zijn antwoord. Cliteur heeft vooralsnog niet de kans te baat genomen om afstand te nemen van de stellingname van Baudet die stelt dat universiteiten ons ondermijnen.

  Like

 7. George Knight, ah sorry ik interpreteerde die zin die je schreef op een andere, wat té ruime wijze.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.