Manfred Weber (CDU-CSU) verklaart opnieuw Nord Stream II te willen stoppen. De AfD zegt dat dat niet in het Duits belang is

Het is de logica van de politiek. Iemand zegt ergens van beschuldigd te worden en ontkent dat. Maar daarmee is niet gezegd dat die beschuldiging niet klopt. De lijstaanvoerder bij de aanstaande Europese verkiezingen voor de radicaal-rechtse AfD Jörg Meuthen ontkent in gesprek met journalist Hans-Hermann Gockel die sympathiseert met de AfD dat zijn partij Russofiel is. Hij werpt die beschuldiging zelf op. Het is een antwoord aan en aanval op Manfred Weber die lijstaanvoerder van de CSU-CDU bij de aanstaande Europese verkiezingen is en ook beoogd kandidaat namens de Christen-democratische EVP-fractie om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Weber maakt een goede kans, want de EVP wordt naar verwachting de grootste fractie.

Weber is al sinds 2017 een verklaard tegenstander van Nord Stream 2, en neemt hiermee afstand van zowel kanselier Merkel als de SPD. Maar in EU-verband is niet Weber, maar het Duitse politieke establishment de spookrijder. Hoewel het de vraag is of Merkel en Weber dit achter de schermen niet afstemmen, waarbij Merkel de ‘good cop’ speelt in de relatie met het Kremlin. Vooral om calamiteiten te voorkomen die Duitsland beschadigen. Weber volgt staand EU-beleid zoals dat in 2018 is verwoord in het ‘Third Energy Package in the gas sector’. Dat stelt dat Europa in haar energiepolitiek minder afhankelijk moet worden van andere landen en moet diversificeren in soorten energie. Nord Stream II is in beide opzichten in strijd met dit EU-beleid.

In gesprek met het Duitse Focus herhaalde Weber afgelopen week nogmaals dit standpunt: ‘Ich unterstütze voll die europäischen Sanktionen gegen Russland und bin auch der Meinung, dass das Nord-Stream-2-Projekt gestoppt werden sollte. Es ist ein politisches und kein wirtschaftliches Projekt. In Zeiten solch schwieriger Verhandlungen mit Russland sollten wir solche Projekte nicht durchführen.’ Dat leidde in de Duitse politiek tot opschudding, zoals bij Jörg Meuthen. Hij zegt geen Russofiel te zijn, maar Eurofiel is hij zeker niet. Weber verwoordt het EU-beleid en het zegt veel over de Duitse politiek dat dit als abnormaal wordt afgeschilderd.

Een andere ontwikkeling is dat de Deense bezwaren tegen de aanleg van Nord Stream II er belangrijker op worden omdat ze het plausibeler maken dat het project nog niet is voltooid. De Deense bezwaren over de route leiden tot vertraging van de aanleg. Dat is namelijk van belang omdat de EU nieuw beleid heeft aangenomen dat het inspraak geeft in projecten die nog niet voltooid zijn. Een artikel van Politico geeft uitleg. Er is nu een politieke strijd ontbrand met grote economische en politieke belangen over de vraag of Nord Stream II wel of niet voltooid is. De kosten van de aanleg van Nord Stream bedragen zo’n 10 miljard euro.

Advertentie

3 gedachten over “Manfred Weber (CDU-CSU) verklaart opnieuw Nord Stream II te willen stoppen. De AfD zegt dat dat niet in het Duits belang is

 1. Voorlopig is men in Duitsland maar ook in Nederland en België aan gewezen op aardgas. Dat zal nog heel lang zo blijven. Ons eigen gas raakt spoedig op. Dan zullen we moeten importeren. Eerst uit Noorwegen maar daarna uit Rusland. Of we dit nu leuk vinden of niet voorlopig kunnen we niet zonder aardgas.

  Like

 2. @Raymond
  Het gaat om het verschil tussen theorie en praktijk waarmee de lidstaten van de EU hun energiepolitiek vormgeven. Ofwel, ze zeggen het een en doen het ander.

  Het is staand beleid van de EU om minder afhankelijk te zijn van grote leveranciers en in te zetten op meerdere vormen van energie. Maar daar handelt de EU niet naar omdat afgelopen jaren de afhankelijkheid van Russisch gas niet is afgenomen, maar is toegenomen. Met de aanleg van Nord Stream II zijn de vooruitzichten dat die afhankelijkheid er eerder meer dan minder op wordt.

  Het gaat dus om de geloofwaardigheid van de energiepolitiek van de EU die door allerlei nationale en economische bedrijfsbelangen wordt doorkruist. Dat is ook de geloofwaardigheid van de EU als politieke actor. Duitsland speelt hierin een storende en egoïstische rol.

  Manfred Weber doet niet aan spelbederf in EU-verband, maar volgens de Duitse politiek (vooral AfD en SPD) wel aan spelbederf in Duits verband. Weber is weliswaar een Duitse politicus, maar hij profileert zich in Europese verband als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Vandaar het bredere perspectief dat Weber heeft gekozen en waar het merendeel van de Duitse politiek niet aan toekomt.

  Het gaat er niet om om de Russische Federatie of leverancier Gazprom tegen het hoofd te stoten. Dat is niet de hoofdzaak en kan ook niet de bedoeling zijn. Het gaat er ook niet om om de import van Russisch gas te stoppen. Het gaat erom dat het van politiek strategisch belang is voor de EU om de energieafhankelijkheid van derde landen terug te dringen. Daar hoort nu eenmaal niet bij de toenemende afhankelijkheid van Russisch gas. De kortzichtigheid van Duitse politici als Jörg Meuthen is in dit opzicht immens.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.