Open brief aan ombudsman NRC: verslaggeving over Mueller-rapport en Barr-samenvatting heeft ernstig tekortgeschoten

Het vorige weekend van 23-24 maart kwam de Amerikaanse minister van Justitie William Barr met een samenvatting van 3,5 pagina uit het Mueller-rapport dat volgens diverse bronnen tussen de 300 en 400 pagina’s bedraagt, exclusief bijlagen. In de Amerikaanse pers werd deze samenvatting al snel de grootste zwendel van een Justitieminister genoemd in de recente Amerikaanse politieke geschiedenis. De voorgeschiedenis is bekend, Barr schreef een notitie die de marges voor obstructie door een president oprekte en Trump vrijpleitte. De notitie was een succesvolle sollicitatiebrief, en Barr mocht minister worden. De manipulatie door Barr was ingebakken in de voorgeschiedenis.  

Op zondag 24 maart vielen me de schellen van de ogen toen ik de verslaggeving van de Nederlandse media over Barrs samenvatting van het Mueller-rapport onder ogen kreeg. Ik reageerde die zelfde dag over de berichtgeving van de NOS op de FB-pagina van de NOS en definieerde dat zo:Verdorie, NOS, wat een verkeerde kop. Het zijn de twee door Trump benoemde functionarissen op het ministerie van Justitie, namelijk William Barr en Rod Rosenstein die in hun samenvatting tot de conclusie komen dat er geen bewijs voor obstructie is dat Trump heeft samengezworen met het Kremlin. We kunnen echter niet weten wat Mueller zegt omdat het rapport niet openbaar is gemaakt of vertrouwelijk naar het congres is gestuurd. Zodat Democraten kunnen reageren in de publiciteit op de claims van de GOP dat Trump is vrijgepleit. Het is dus niet Robert Mueller die iets zegt omdat we niet weten wat er in het rapport staat, zodat de kop ‘Mueller-rapport …’ hoe dan ook verkeerd is. Het is een ongepast citaat. Het had moeten luiden: ‘William Barr: geen bewijs …’ Het zijn Barr en Rosenstein die iets beweren. Dat is een essentiële nuance die een NOS-redacteur in zijn of haar onzorgvuldigheid vergeet. Slechte beurt, NOS.’

Op mijn blog George Knight voegde ik daar op 25 maart aan toe: ‘Wie de verslaggeving over de samenvatting van de top van het ministerie van Justitie over het Mueller-rapport ziet wordt wanhopig over de gebrekkige kwaliteit en zorgvuldigheid van de Nederlandse journalistiek. Is er op zondagavond geen redactie die begrijpt dat de spin van het Mueller-rapport door Barr een uiterst partijpolitieke dimensie heeft? Van NOS tot De Telegraaf en nu.nl maken ze dezelfde fout en informeren ze het Nederlandse publiek verkeerd. Namelijk dat ze de samenvatting door Barr (waarvan het niet op voorhand vaststaat dat die niet partijpolitiek gekleurd is) vereenzelvigen met het Mueller-rapport.’  Ze stonken er allemaal in.

Maar toen moest het ergste nog komen, namelijk de verslaggeving van de NRC, en dan vooral van Amerika-correspondent Bas Blokker. Door een week vakantie kreeg ik die stukken pas recent onder ogen. Zoals uit zijn verslaggeving blijkt doorziet Blokker niet dat de samenvatting van Barr gemanipuleerd is (of kan zijn) en dat een samenvatting uit een omvangrijk rapport per definitie gekleurd is. De eindredactie van NRC maakte het er nog erger op door op maandag 25 en dinsdag 26 maart dezelfde fout als de NOS te maken door in de koppen niet te spreken over ‘Barrs samenvatting’, maar over ‘Muellers rapport’. Maar zelfs nu is op 30 maart dat rapport nog niet gepubliceerd en kan geen enkele journalist weten wat er in dat rapport staat. Zelfs niet goed geïnformeerde journalisten als Maggie Haberman of Peter Baker van The New York Times of ‘judge’ Andrew Napolitano voor Fox News. Laat staan een Nederlandse correspondent die zich deels op deze Amerikaanse media baseert. Hoe kan een journalist uit bronnen citeren die hij of zij niet kent? 

In zijn analyse gaat Blokker in verschillende artikelen nog verder door hele theorieën op te hangen die niet gebaseerd kunnen zijn op de feiten. Maar ook feitelijk zit Blokker er in zijn verslaggeving naast door te stellen dat uitgaande van Barrs samenvatting de beschuldiging van samenspanning, collusion, is verdampt. Dat is een verstrekkende, dubieuze politieke inschatting van een juridisch verkeerd weergegeven claim. Want er is wel degelijk sprake van collusion door naaste medewerkers van Trump die alleen de lat van een succesvolle gerechtelijke procedure niet haalt. Maar dat is heel wat anders. Dat zegt namelijk niet dat er in 2016 geen sprake was van collusion door Trump of zijn medewerkers. Blokkers politieke inschatting dat de beschuldiging van collusion is verdampt en de Democraten geen munitie geeft om Trump hierop aan te vallen lijkt erg voorbarig. Evengoed kan beweerd worden dat als de manipulatie van Barr en Trump wordt doorgeprikt dat onderwerp van collusion als een boemerang op Trump zal terugslaan. Ook omdat Mueller nog aanblijft en met aanklachten kan komen en regionale aanklagers op staatsniveau zoals het SDNY contraterroristisch en crimineel onderzoek blijven doen naar Trump en zijn organisatie in hun relatie tot de Russische maffia, Russische oligarchen en het Kremlin. 

Kortom, de verslaggeving over de presentatie van Barrs samenvatting van Muellers-rapport is in mijn ogen naïef en misleidend. Het is niet volgens journalistieke principes van respect voor bronnen en streven naar waarheidsgetrouwheid tot stand gekomen. Blokker is in een partijpolitieke, Republikeinse val getrapt die door Barr is gezet. Blokker en de eindredactie die de koppen maakt hebben zonder dat ze de feiten kennen de fout gemaakt dat ze de mening van Barr vereenzelvigen met de conclusies van Mueller. Ze hielden hierbij geen slag om de arm door de mening aan Barr toe te schrijven en Blokker heeft vanuit een verkeerde aanname theorieën gefabriceerd die niet anders dan als een kaartenhuis in elkaar konden storten. NRC heeft met deze verslaggeving aan haar lezers nepnieuws en desinformatie geleverd. Overigens boden andere stukken van de krant, zoals het hoofdredactioneel van 26 maart gelukkig meer kwaliteit en evenwicht. Maar een opening op de voorpagina springt meer in het oog. 

Het is te hopen dat NRC een en ander corrigeert. En nog eens voor de eigen medewerkers opfrist wat de journalistieke valkuilen zijn in een door en door partijpolitiek verziekt landschap van de VS. En herinneren we ons nog hoe bijna de complete Amerikaanse pers zich in 2002-2003 op het verkeerde been liet zetten door de Bush-regering over Irak? Dat had een waarschuwing moeten zijn voor een Nederlandse journalist. De verslaggeving in NRC over de publicatie van het Mueller-rapport heeft tekortschoten. Dat is ongewenst, ongelukkig en was onnodig indien Blokker zijn gezond verstand had gebruikt. 

Foto 1: Schermafbeelding van voorpagina NRC van maandag 25 maart 2019. Met artikel van correspondent Bas Blokker.

Foto 2: Schermafbeelding van voorpagina NRC van dinsdag 26 maart 2019. Met artikel van correspondent Bas Blokker.

Advertentie

13 gedachten over “Open brief aan ombudsman NRC: verslaggeving over Mueller-rapport en Barr-samenvatting heeft ernstig tekortgeschoten

 1. According to Attorney General William Barr, the Mueller team concluded that it “did not establish that members of the Trump Campaign conspired or coordinated with the Russian government in its election interference activities.” Assuming that Barr has not misquoted Special Counsel Robert Mueller—and I am confident he has not—I am not terribly surprised that the investigation produced this result. Nor am I surprised that President Trump and his allies are declaring total victory, after a concerted public relations campaign to define success on terms they were always likely to satisfy.

  I am, however, surprised that some media commentators have mischaracterized this declination decision as total and complete absolution of the Trump campaign. Some headlines have declared that Mueller found “no evidence” of collusion or coordination. But as Paul Rosenzweig has pointed out, federal prosecutors will not return an indictment unless, among other things, they believe the admissible evidence will establish guilt beyond a reasonable doubt.
  https://www.lawfareblog.com/understand-muellers-work-focus-counterintelligence

  Like

 2. Pingback: Media lieten zich misleiden door de Barr-samenvatting van het Mueller-rapport. Zagen ze de spin niet of wilden ze die niet zien? | George Knight

 3. Twee voorbeelden in NRC (dd 29 maart 2019) van auteurs die de Barr-samenvatting volgen en daar verstrekkende conclusies aan verbinden:

  Boekrecensie Sjoerd de Jong:
  Staan we alweer voor paal, klaagde columnist David Brooks in The New York Times, nadat president Trump in het langverwachte Mueller-rapport was vrijgepleit van samenspanning met Rusland. Jarenlang werd het onderzoek gezien als een opmaat naar de ondergang van de twitterende wereldleider. Maar daar was de anticlimax: no collusion. Op veel redactielokalen zal een katerige zelfreflectie zijn begonnen. Was het fake news?
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/29/in-de-vs-brult-vooral-de-rechtse-leeuw-a3954997?utm_source=NRC&utm_medium=banner&utm_campaign=Paywall&utm_content=paywall-spring-2018

  Column Luuk van Middelaar:
  Groot is de desillusie onder Democraten nu president Trump door speciaal aanklager Robert Mueller is vrijgepleit van „samenspannen” met het Kremlin. Zeker, het volledige rapport is nog niet openbaar en Mueller laat het oordeel over tegenwerken van de rechtsgang door team-Trump aan het Congres. Deze laatste draadjes van de plot zullen nog voor maanden gesteggel zorgen – wel of niet alles vrijgeven, wel of geen nieuwe aanklachten? Het zal de president niet deren, integendeel. De kern staat: Mueller, baken van hoop voor velen, brengt na twee jaar spitwerk Trump niet in het nauw. De Held heeft de Draak niet geveld.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/29/de-verhalenmachine-sleept-iedereen-mee-a3955020

  Like

 4. Other examples of misleading headlines were more troubling, thanks to their use of words like “no proof” or “no evidence.” The Philadelphia Inquirer’s March 25 front page boldly states that there was “NO EVIDENCE OF CONSPIRACY.” This goes beyond anything Barr wrote in his letter. As CNN chief legal analyst Jeffrey Toobin told Washington Post media critic Erik Wemple, “One thing we know with certainty is that Mueller is not bringing a criminal case based on the collusion set of issues. But that doesn’t mean there’s no evidence of collusion. It only means there’s not a prosecutable case. There’s a world of difference between ‘no evidence’ and not enough evidence to bring an actual case.”
  https://www.mediamatters.org/blog/2019/04/09/flawed-media-coverage-mueller-s-findings-underscores-importance-good-headlines/223372

  Like

 5. Like

 6. “Although the investigation established that the Russian government perceived it would benefit from a Trump presidency and worked to secure that outcome, and that the Campaign expected it would benefit electorally from information stolen and released through Russian efforts, the investigation did not establish that members of the Trump campaign conspired or coordinated with the Russian government in its election interference activities,” the report said.

  In his initial memo, Barr, citing a partial quote from the report, wrote in his summary released last month that Mueller “did not establish that members of the Trump Campaign conspired or coordinated with the Russian government in its election interference activities.”
  https://thehill.com/homenews/administration/439548-kellyanne-conways-husband-calls-out-barr-over-original-framing-of

  Like

 7. As Mueller points out, conspiracy is the crime, and that depends on very clear coordination. “We understood coordination to require an agreement – tacit or express – between the Trump Campaign and the Russian government on election interference,” Mueller writes. “That requires more than the two parties taking actions that were informed by or responsive to the other’s actions or interests.”

  Without an agreement about election interference, there’s no conspiracy but plenty of what you might call COLLUSION. There might be an agreement to profit commercially involving, you know, a Trump Tower in Moscow or something. But that’s not the underlying crime Mueller was investigating around the election.
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/apr/18/trump-collusion-russia-mueller-barr

  Like

 8. Pingback: In debat met NRC-Ombudsman Sjoerd de Jong: zijn column is niet het eind van het verhaal | George Knight

 9. Pingback: Mueller klaagde dat de brief van Barr de ‘context’ van het Rusland-onderzoek niet vatte. Tragiek van schone schijn, wraak en waanzin | George Knight

 10. Like

 11. Pingback: Berichtgeving in Nederlandse media over Trump is nog steeds niet op orde. Misleidende informatie wordt nog steeds doorgeplaatst | George Knight

 12. Pingback: Wanneer wist Amerikaanse overheid van samenwerking van Trump met Kremlin? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.