Facebook zegt uitingen van wit nationalisme, wit separatisme en witte overheersing te gaan verwijderen. Waar te beginnen?

Facebook zegt in een bericht van 27 maart 2019 voortaan uitingen van wit nationalisme, wit separatisme en witte overheersing (white supremacy) te verbannen. Ook op Instagram. Vanaf volgende week zal dit gehandhaafd worden. Het valt af te wachten hoe doelmatig en succesvol Facebook dit nieuwe beleid ten uitvoer gaat brengen. Want het gaat om miljoenen accounts die gemonitord en vervolgens afgesloten moeten worden. Ook moet verhinderd worden dat ze in een andere gedaante of onder een andere naam terugkomen.

Al enkele jaren ligt Facebook onder druk van de politiek en de publieke opinie en krijgt het een tweeledig verwijt. Het zou te weinig doen aan het aanpakken van racisme en haatspraak. Facebook zou ook te terughoudend hebben gehandeld in de aanpak van nepnieuws en de invloed daarvan op politieke campagnes te achteloos hebben ingeschat. Ook vanwege de kosten die monitoring vraagt. Maar op straffe om door de EU of het Amerikaanse congres stevig aangepakt te worden moet Facebook onder druk handelen. Of dat meer dan kosmetisch is zal moeten blijken in de uitvoering. Onderstaande account kan vrezen voor voortbestaan:

Het is niet alleen het racisme of de denkbeelden van witte overheersing die hiermee verbannen worden, maar ook de desinformatie die gebruikt wordt om tot conclusies te komen die in strijd zijn met de feiten en het gezonde verstand. Op z’n minst is dat misleiding. De verwijdering van deze ‘alternatieve feiten’ zal de waarheidsgetrouwheid van Facebook ten goede komen. Op z’n beurt zal dat de ondermijning van het begrip waarheid mogelijk een halt toeroepen. Neem onderstaande posting van @idnl.org die zegt dat Canada in 1970 ‘nog voor 97.5% Europees’ was. Eenvoudig grasduinen op internet toont aan dat de oorspronkelijk bewoners van Canada Inuit en Indianen zijn. Het is weliswaar een feit dat voor 1970 de meeste immigranten (78,3%) uit Europa kwamen (Brits, Italiaans, Duits en Nederlands), maar dat vergeet de oorspronkelijke bewoners die ooit 100% van Niet-Europese oorsprong waren en verwaarloost het feit dat talloze immigranten buiten hun oorspronkelijke nationaliteit trouwen, integreren en opgaan in een land dat bestaat uit allerlei minderheden.

Foto 1: Schermafbeelding van berichtStanding Against Hate’ van Facebook, 27 maart 2019

Foto 2: Schermafbeelding van posting op FB-account van Nationalisme en traditionalisme, 27 februari 2019.

Foto 3: Schermafbeelding van posting op FB-account van Idnl.org, 31 januari 2019.

Advertentie

6 gedachten over “Facebook zegt uitingen van wit nationalisme, wit separatisme en witte overheersing te gaan verwijderen. Waar te beginnen?

 1. @George Knight, het doet me denken aan de boekverbranding uit een periode dat onwelgevallige meningen niet tot het publiek mochten doordringen. De grote platformen waarop het vrije woord verspreidt kan worden zijn dermate politiek geworden dat alleen nog maar de van bovenaf opgelegde mening verkondigd mag worden. Twitter, Facebook en YouTube, alle hanteren hetzelfde regime. Ook de boekengigant nummer één van de wereld weert bepaalde schrijvers die als onwelgevallig worden bevonden. Dit is een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

  Like

 2. @hooftzaak
  Het gaat er naar mijn idee niet om dat grote platformen als Facebook politiek zijn geworden, maar dat ze journalistiek zijn. Dat laatste heeft de leiding van Facebook altijd ontkend. Maar nu moet het dit onder druk toegeven en eindelijk eens krachtig gaan handelen. Hoewel ik nog moet zien hoe doelmatig en omvattend dat handelen van Facebook zal zijn.

  Het gaat hierbij niet om een debat van de ene mening tegenover de andere mening. Het vrije woord blijft ongemoeid. Het gaat om het tegengaan van het verspreiden van desinformatie en nepnieuws. En het tegengaan van haatspraak die mensen tegen elkaar opzet. Dat past niet op een journalistiek medium. Een vrije uitwisseling van informatie wel.

  Het streven is dat het publieke debat op sociale media weer betrekkelijk open en eerlijk gevoerd kan worden. Zonder actoren die zich anders voordoen dan ze zijn of hun belangen anders voorstellen dan ze werkelijk zijn. In de praktijk zullen radicalen aan beide zijden van het politieke spectrum, dus radicaal-links en radicaal-rechts, door deze maatregel van Facebook het meest getroffen worden.

  Like

 3. @GeorgeKnight, Identitair Nederland maakt zich sterk voor een etnisch Nederland. Dat betekent dat een groep mensen graag wil samenwonen met soortgelijke mensen en niet met mensen die daar vreemd aan zijn. Dat is een gegeven dat evolutionair valt te verklaren en ook terug te zien is in onze samenlevingen waar mensen zich terugtrekken in Zwarte wijken, Islamitische wijken, rijke wijken, arme wijken, Chinese wijken etcetera. Op zich is het uitgangspunt van Identitair Nederland niet zo vreemd. De Joden hebben bijvoorbeeld een Joodse staat. Zolang dat clubje van identitair Nederland niet oproept tot geweld is er niets aan de hand. Als Facebook en andere platformen deze accounts verwijderen dan komt de vrijheid van meningsuiting ernstig in het geding. Wit nationalisme betekent dat je van je land en je identiteit houdt en dat je het liefste met je soortgenoten wil samenleven. Witte overheersing is totaal iets anders , de naam zegt het al, en daar moet streng tegen opgetreden worden omdat het ongrondwettelijk is. Deze twee ideologieën worden steeds ten onrechte op één hoop gegooid. Als Facebook dit soort nationalistische clubjes gaat verwijderen dan maakt het een ernstige inbreuk op de vrije meningsuiting. Omdat Facebook niet zonder de druk van de politiek overgaat tot censuur kan gesteld worden dat de politiek indirect censureert. En dat is een kwalijke zaak.

  Like

 4. @hooftzaak
  Door het verwijderen van een account door Facebook wordt inderdaad de verspreiding ervan gestaakt, maar wil dat niet zeggen dat Facebook hiermee de vrijheid van meningsuiting aantast en deze in het geding komt. Facebook is een commercieel op winst gericht privébedrijf dat zelf kan bepalen wat het doorgeeft. De vrijheid van meningsuiting is nooit absoluut en kent beperkingen. Facebook heeft het recht richtlijnen en huisregels op te stellen en die te handhaven.

  Het gaat er niet om of mensen zich volgens etnische lijnen isoleren in wijken, het gaat erom hoe op sociale media over deze scheiding wordt gesproken en geredeneerd. Zoals de voorbeelden die ik hierboven geef aantonen gaat dat gepaard met zowel desinformatie die strookt met de feiten als met een gedachtengoed dat de ene etnische groep boven de andere plaatst. Oproep tot geweld is hoe dan ook verkeerd, daarover zijn we het eens.

  Wit nationalisme is iets anders dan patriottisme. Dat eerste is uitsluitend en dat laatst is insluitend. Dat eerste ontkent de samenleving, dat laatste omarmt de samenleving. Ik ben wit, was ooit blond en heb blauwe ogen, maar voel me niet aangesproken door wit nationalisme. Wel door patriottisme. Ik vind de Nederlandse identiteit belangrijk en de moeite van het verdedigen waard. Ik was het dan ook hartgrondig oneens met Maxima Zorreguieta die zich nu koningin mag noemen en zich in 2007 in de mond liet leggen door Pauline Meurs (PvdA) dat ze de Nederlandse identiteit niet kon vinden. Ik kan die wel degelijk vinden.
  https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2007/09/24/toespraak-van-prinses-maxima-24-september-2007

  Bijvoorbeeld door de bevordering van de kennis en uitoefening van de Nederlandse taal, geschiedenis, kunst en cultuur. Het stelt me teleur dat juist een partij als de PVV daarin intellectueel tekortschiet en geen alternatieven biedt. Het is negativisme en geen trots op de Nederlandse taal, geschiedenis, wetenschap, kunst of cultuur. Overigens een groot verschil met de AfD die slim de aanval kiest tegen wat het als linkse culturele hegemonie ziet. Men hoeft het daar niet mee eens te zijn -en dat ben ik ook niet- maar op dat niveau dient het publieke debat gevoerd te worden. Ofwel, de AfD heeft volop de ruimte om zich op sociale media te profileren.

  Het is zeker zo dat Facebook onder druk wordt gezet door overheden. Facebook heeft het vertrouwen bij deze (westerse) overheden verspeeld en niemand gelooft nog dat de leiding van Facebook zich op dit moment verantwoordelijk gedraagt. Dat dient te veranderen omdat het bedreigend is voor de democratie die ondermijnd wordt door desinformatie en buitenlandse actoren die zich onder vermomming in het publieke debat mengen.

  Dat van Facebook verlangde handelen gaat niet om censuur, dus het tegenhouden van informatie, maar juist om het tegenovergestelde: het toelaten van informatie en het tegenhouden van desinformatie. Dit staat los van politieke meningen. Links en rechts moeten aan de hand van de feiten kunnen botsen. Ook op Facebook. Dat komt door deze maatregel van Facebook niet in gevaar.

  Like

 5. In the wake of the Christchurch terrorist attacks, Facebook’s chief operating officer Sheryl Sandberg has written a letter to the Herald outlining the actions the social media giant will take. (…)

  We have heard feedback that we must do more – and we agree. In the wake of the terror attack, we are taking three steps: strengthening the rules for using Facebook Live, taking further steps to address hate on our platforms, and supporting the New Zealand community.
  https://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=12217454

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.