Interessante uitslagen verkiezingen provinciale staten in interessante tijden

Men kan de uitslag van de verkiezingen voor de provinciale staten op vele manieren lezen. Dat is deel van de spin die onlosmakelijk aan de politiek is verbonden. Definitieve uitslagen zijn er nog niet, maar prognoses wel. De volgende conclusies zijn mogelijk:

1) Partijen die het moeten hebben van proteststemmen (‘tegenpartij’) hebben licht gewonnen. Forum voor Democratie heeft door een strak geleide campagne en een eind aan de democratisering van de partij die eind 2017 werd ingezet goed gepresteerd. Opmerkelijk is dat de partij in één keer samen met de VVD de meeste zetels behaalt. Maar per saldo verandert er aan het machtsevenwicht weinig omdat de PVV en SP hebben verloren. De protestpartij DENK heeft het slecht gedaan en verovert wellicht net geen zetel in de Eerste Kamer.

2) Het machtsevenwicht lijkt naar rechts te zijn verschoven door de winst van Forum, maar is in de praktijk naar links verschoven omdat Forum zich bewust isoleert, en programmatisch en persoonlijk fel keert tegen Rutte III. Dat blijkt onder andere uit de overwinningstoespraak van Thierry Baudet. Omdat een stem op Forum feitelijk een weggegooide stem is voor de coalitievorming in de Eerste Kamer, is rechts verzwakt door het verlies van VVD, CDA en middenpartij D66 en de winst van GroenLinks. Ook de sociaal-democratische PvdA kan de coalitie van VVD-CDA-D66-CU aan een (nipte) meerderheid helpen.

3) Als er sprake is van gebrek aan stabiliteit komt dat niet door de winst van Forum, maar door het gebrek aan samenwerking tussen de oude en nieuwe partners binnen de coalitie. Voorbeeld daarvan is eem mogelijke botsing tussen het CDA dat zich opstelt als belangenpartij voor de boeren en plattelanders, en het grootstedelijke GroenLinks dat zich sterk maakt voor een stevig klimaatakkoord. Beide partijen lijken in de Eerste Kamer even groot met 9 zetels.

4) Premier Mark Rutte lijkt onmisbaarder dan voorheen. Hij is de enige beeldbepalende politicus die zowel naar links als rechts kan buigen en een brede coalitie kan vormen. Dat maakt zijn mogelijke gang naar Brussel minder waarschijnlijk. Mede omdat de VVD met Forum een geduchte concurrent op rechts heeft gekregen en Rutte op dit moment de enige VVD’er lijkt die op termijn Baudet kan neutraliseren.

Advertentie

7 gedachten over “Interessante uitslagen verkiezingen provinciale staten in interessante tijden

 1. @George,

  Interessant is niet het eerste woord dat in mij op kwam toen ik hoorde dat het FvD misschien wel de grootste partij in de eerste kamer gaat worden. Het was een heel ander woord dat ik ter wille van de beleefdheid en de goede toon maar liever voor mij houdt. Het was schrikken maar geen verbazing. Het hing al tijden in de lucht. Voor mij bewijst dit voor de zoveelste keer dat het tijd wordt om een diploma burgerschap in te voeren met theorie en praktijk lessen die met goed gevolg dienen te worden af gelegd voor dat men mag stemmen. Het klinkt elitair maar is slechts noodweer exces tegen mensen die te gevaarlijk zijn om hun gang te laten gaan.

  Like

 2. @Raymond
  Velen zullen verbijsterd zijn over de uitslag. Niet altijd beseffen kiezers ten volle wat de partij waar ze op stemmen precies inhoudt. Bij Forum lijkt zelfs een aanzienlijk deel van de kiezers op deze partij het niet te weten. Dat konden ze ook niet weten omdat de partij bewust schimmig was (en bleef) over het programma en Baudet niet te koop loopt met zijn radicaal-rechtse contacten. Ik schat het Nederlandse electoraat hoger in dan het partijbestuur van Forum.

  Ik zie een gelijkenis met de Brexit. Een elite van Etonians heeft zich daar succesvol gepositioneerd als volks en anti-elite. Maar dat is slechts een vermomming om de oude elite te vervangen door de eigen elite.

  Het zal een hele kluif worden voor het partijbestuur van Forum om deze kiezers aan zich te binden en vast te houden als de partij kleur moet bekennen. Vooralsnog lijkt me die kleur lichtbruin. In de toekomst kan de partij nog veranderen, hoewel het centralisme en de grip van bovenaf weinig kans op verandering bieden.

  Qua organisatie lijkt op dit moment Forum op de SP, qua toon op DENK en qua programma heeft het de PVV rechts gepasseerd.

  Like

 3. Hoe heeft het zover kunnen komen? Het zou me niet verbazen als het gevoerde klimaatdebat debet is aan de grote winst van het FvD. Men mag toch niet van een redelijk functionerend brein verwachten dat het gelaten de betaling van honderden miljarden euro’s in overeenstemming kan brengen met een daling van de temperatuur van 0,00007 graden?

  Like

 4. @hooftzaak
  Bijna unaniem luiden de klimaatwetenschappers de noodklok over de opwarming van de aarde door toedoen van menselijk ingrijpen. Maar mensen zijn gemakzuchtig en hun relatieve luxe gewend. Wat in zekere zin begrijpelijk is. Ze willen daarvan geen afstand doen en verzinnen redenen om de aanpak uit te stellen.

  Het wordt er echter volksmennerij op als politici meegaan in dit sentiment en zowel burgers als bedrijven aan hun kant proberen te krijgen door te pleiten voor nietsdoen. En een schijnconstructie optuigen door niet op dit terrein specialistische wetenschappers als klimaatwetenschappers ‘met afwijkende meningen’ te presenteren die erop neerkomt dat aanpak niet nodig is.

  Ik vermoed ook dat het klimaatdebat debet is aan de winst van Forum. Het is slimme politieke marketing. Maar hoe maatschappelijk verantwoord dat is kan men zich afvragen.

  Like

 5. Mensen als Baudet zijn politieke ondernemers. Ze zijn er niet om het algemeen belang te dienen. Ze hebben net als de meeste mensen geen flauw idee wat dit is. Ze denken alleen aan eigen en partij belang. En dat is er mee gebaat om mensen stroop om de mond te smeren. Het is een kwestie van heel precies aan voelen welke onderbuik gevoelens er zijn. Daar probeer je op in te spelen. Dit is wel degelijk een vorm van rationeel gedrag. Baudet is niet gek. Hij is gewoon heel erg slim en speelt in op breed gedeelde gevoelens van ontevredenheid in wat objectief het rijkste en meest gelukkige land en volk ter Wereld is. Helaas zijn er veel mensen die dit niet willen of kunnen of durven te zien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.