David Cay Johnston: Allerbelangrijkste dat onderzoeken zouden moeten uitwijzen is hoeveel geld Trump van het Kremlin kreeg

Het volgende scenario ontrolt zich in de VS voor 2019 en 2020. President Trump zit in de laatste twee jaar van zijn eerste termijn. In november 2020 zijn de volgende presidentsverkiezingen. De kandidaten van beide grote partijen zijn nog niet aangewezen. Trump krijgt op dit moment voor het eerst te maken met onderzoeken die de financiële handel en wandel van zijn organisatie doorlichten. De verwachting is dat er maffia-achtige onregelmatigheden aan het licht zullen komen. Zoals witwasschema’s en doorsluizen van Russisch geld via Deutsche Bank of bankfraude en belastingontduiking. Ontmanteling van Trumps organisatie kan het resultaat zijn. Dat zijn van de ene kant onderzoeken in staten zoals New York die vanuit het Witte Huis niet zijn te stoppen en onderzoeken door commissies in het Huis van Afgevaardigden die onder Democratisch voorzitterschap staan waarvoor hetzelfde geldt. In het Huis heeft de Democratische voorzitter Nancy Pelosi afgelopen dagen verklaard dat ze niet voor een afzetting (impeachment) van Trump is, omdat hij de moeite niet waard is. Achterliggende gedachte is dat een Republikeinse meerderheid in de Senaat hiermee niet zal instemmen. Zo neemt Pelosi afstand van Trumps beeldvorming zodat hij zich niet als slachtoffer kan afbeelden en laat ze de onderzoeken het werk doen. Tevens probeert ze de heethoofden in haar partij te neutraliseren die Trump frontaal aan willen vallen, maar daarmee precies zijn agenda dienen. Het wachten is nu op de uitkomsten van de onderzoeken en de bekendmaking van Trumps crimineel handelen dat ook de Republikeinen in Huis en Senaat te erg vinden, mede omdat het hun kansen in de verkiezingen van 2020 zal schaden. Het wachten de komende tijd is op het doorprikken en leeglopen van de cult van Donald Trump.

Advertentie

4 gedachten over “David Cay Johnston: Allerbelangrijkste dat onderzoeken zouden moeten uitwijzen is hoeveel geld Trump van het Kremlin kreeg

 1. Zolang de Republikeinse achterban achter Trump blijft staan zal de GOP achter Trump blijven staan en zal Trump, voorop gezet dat hij dat zou willen, de verkiezingen in 2020 beslist kunnen winnen. Alles hangt af of een deel van de Republikeinen in de Senaat Trump durft af te vallen. Dan is Trump de meerderheid in beide huizen kwijt en kan Trump alleen nog maar per decreet regeren.

  Like

 2. @Raymond
  Deels mee eens. Ook als Trump de kandidaat wordt in 2020 en de GOP verenigd achter hem blijft staan is het de vraag of hij kan winnen. Zijn populariteitscijfers zijn al sinds twee jaar historisch laag en bevinden zich iets boven de 40%. Dat is te weinig om te winnen. Met name in de swing states in de ‘rust belt’ die Trump in 2016 verrassend met klein verschil won (Michigan, Wisconsin en Pennsylvania) staat Trump er volgens peilingen slechter voor dan toen.

  Voorwaarde om Trump te verslaan is dat de Democraten met een goede kandidaat komen en er geen derde kandidaat (Howard Schultz) komt die de oppositie tegen Trump verdeelt.

  Vooralsnog lijkt de Amerikaanse politiek op een bejaardenhuis of geriatrisch centrum waar de beeldbepalende politici allemaal 70+ zijn: Nancy Pelosi, Donald Trump, Bernie Sanders, Joe Biden, Mitch McConnell en binnenkort Elizabeth Warren (juni 1949). En wat te denken van de rechters in het Supreme Court die 70+ (Clarence Thomas) of zelfs 80+ zijn (Ruth Bader Ginsburg en Stephen Breyer)?

  Like

 3. Met name dat van de Rechters in het Supreme Court is verontrustend. Dat zijn dan 3 extra posities die Trump of zijn extreem reactionaire opvolger kan opvullen om de tijd terug te zetten naar de 50tiger jaren. Overigens 40% is ruim voldoende als ze op komen dagen tijdens de verkiezingen en de rest voor een groot deel thuis blijft. Ik ben er niet gerust op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.