Hoe komen we te weten wie de echte deskundigen zijn op de kandidatenlijsten voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart?

Op 20 maart zijn er verkiezingen voor zowel de waterschappen als de provinciale staten. Vertegenwoordigers van dat laatste kiezen vervolgens de Eerste Kamer waar de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de meerderheid dreigt te verliezen. Bij de waterschappen worden sinds 2008 de kandidatenlijsten opgesteld door partijen. Een meerderheid van de zetels wordt door de ingezeten gekozen. Andere zetels worden verdeeld over belangengroepen. Ik heb geen idee op wie ik moet stemmen bij de waterschapsverkiezingen. Ook als ik ga voor een groene en sociale samenleving vind ik niet dat een groene en sociale vertegenwoordiger van een politieke partij mijn vertegenwoordiger in het waterschap moet zijn. Ik acht het niet alleen zinvoller, maar zelfs noodzakelijk om op een deskundige te stemmen. Zoals een waterbouwkundig ingenieur met verstand van waterbeheer. Niet op de zoveelste manager, politicus of beleidsmedewerker die vooral bezig is om de eigen overbodigheid te verhullen. De tekst die Jos Hollander uitspreekt gaat volledig voorbij aan enige logica: ‘De afgelopen droge zomer is weer gebleken hoe belangrijk het werk van het waterschap is. Stem daarom voor een groen en sociaal waterschap’. Hoezo ‘daarom’? Evengoed kan de tweede zin luiden: ‘Stem daarom voor een bruin/blauw/oranje en volks/menselijk/natuurlijk waterschap‘. Dat zegt even weinig. Als dat het niveau van de waterschapsverkiezingen is waar de partijpolitiek het overgenomen heeft, dan zie ik ervan af.

8 gedachten over “Hoe komen we te weten wie de echte deskundigen zijn op de kandidatenlijsten voor de waterschapsverkiezingen van 20 maart?

 1. @Hennie Nijenhuis
  Dank u voor uw voorbeeld. Dat is precies wat ik bedoel en er naar mijn idee niet deugt aan de waterschapsverkiezingen. Ik ben niet tegen duurzaamheid en hecht bij andere verkiezingen groot belang aan duurzaamheid en laat er mede mijn stem door bepalen. Maar niet bij de waterschapsverkiezingen. Als ik een loodgieter of timmerman over de vloer heb zet ik evenmin de duurzaamheid van zo’n vakman voorop, maar zijn of haar vakmanschap.

  Like

 2. We hebben een nieuwe nationale ramp: circa een miljoen huizen dreigen te verzakken, zo niet onbewoonbaar te worden (Palenpest en droogte bedreigen woningen. Wat kunnen eigenaren doen?, 25/2). Bij alle media-aandacht leek de constante: huiseigenaar, jammer dan, maar u bent als grondeigenaar verantwoordelijk voor de grondwaterstand van uw eigen erf(je). Nu wil ik best verantwoordelijk zijn voor iets, maar dan moet ik er wel invloed op kunnen uitoefenen. En sinds wanneer kan ik, als eigenaar van een stukje grond waar mijn huis op staat, de grondwaterstand beïnvloeden? Moet ik damwanden rond mijn tuintje slaan, of water in de grond injecteren (retourbemaling, om in het jargon te blijven) en daarmee ‘mijn’ grondwaterstand verhogen? Het waterschap ziet mij aankomen. Als ik ook maar iets doe op het gebied van grondwaterstandsbeheersing, zal het waterschap er als de kippen bij zijn om te verbieden en te verhinderen dat ik datgene doe wat nodig is om mijn verantwoordelijkheid te nemen.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/27/waterschappen-zorg-dat-huizen-niet-verzakken-a3655468#/

  Like

 3. Waterschappen zouden moeten gaan om vakmanschap en niet om identiteitspolitiek of belangenbehartiging. Wat sommigen wellicht vergeten is dat in afwijking met andere verkiezingen niet alleen burgers de uitslag/ vertegenwoordiging bepalen, maar ook belanghebbenden een plek in het bestuur krijgen. Hoe die machtsverhouding in de praktijk uitpakt gaf laatst het bericht aan dat de fundering van 1 miljoen huizen vanwege de lage waterstand dreigt te verrotten. Reden? De boeren die een belangrijke stem in de besturen hebben via die plekken voor belanghebbenden en via het CDA hebben belang bij droge grond en een lage waterstand. Ook in dat opzicht zijn de waterschapsverkiezingen niet wat ze pretenderen te zijn.

  Like

 4. Ook in de Waterschappen dienen vertegenwoordigers ook politici te zijn. Deskundigheid van de materie van waterschapperij is een pre. Maar alleen expertise is niet genoeg. Je bedrijft nu eenmaal politiek. Ook hier dien je vaardig te zijn.

  Like

 5. @Raymond
  Deskundigen dienen altijd flexibel en sociaal vaardig te zijn en bestuurlijk inzicht te hebben. Geen horken te zijn (type Wopke Hoekstra). Partijpolitiek lijkt eerder een na- dan een voordeel.

  Like

 6. @George Tijdens de waterschapsverkiezingen kiezen we wie plaats mag nemen in het algemeen bestuur van een waterschap. Niet alleen landelijke partijen, proberen een plekje in het bestuur te krijgen. Ook lokale waterschapspartijen en het landelijke Water Natuurlijk (D66 en GroenLinks zijn hieraan gelieerd) doen in de meeste waterschappen mee.
  Het algemeen bestuur van het Waterschap bestaat niet alleen uit mensen die worden gekozen door burgers. Er zijn ook stoelen gereserveerd voor bestuurders gekozen door boeren, natuurbeheerders en het bedrijfsleven.
  Op dit moment is het CDA of Water Natuurlijk in de meeste waterschappen de grootste partij.
  Wat doen de waterschappen? Ze moeten ervoor zorgen dat we droge voeten houden en niet veel meer dan dat. Waarom moeten we daar in vredesnaam verkiezingen over organiseren?, terechte vraag!.
  Kun je sociaaldemocratisch een dijk onderhouden of het grondwater op peil houden? Kun je liberaal een sluis openzetten of confessioneel het water zuiveren?
  Nee, natuurlijk kan dat niet. De verschillende partijen zullen heus wel wat verschillende beleidsopvattingen hebben, hoor, over hoe en wat. Maar met politieke kleur heeft het allemaal niets te maken en al zeker niet met ideologie.
  En als er al verschillende beleidsopvattingen te kiezen zijn, hoe moet ik dan in vredesnaam weten wat de beste manier is om dat dijkje te versterken? Het kan mij ook helemaal niet schelen, als het maar gebeurt en zo goed mogelijk als het even kan. Val mij er niet mee lastig.
  Leg die taken lekker bij het rijk of misschien wel beter nog: bij de provincie. Maar ja, ter voorkoming van politieke inmenging!, “Je hebt partijen die alles zo efficiënt en goedkoop mogelijk willen doen. Zij willen de belastingen laag houden. Andere partijen willen dat de waterschappen zich profileren met technische hoogstandjes. En dan heb je nog partijen die meer aandacht willen voor bijvoorbeeld de natuur, landbouw of noem maar op. De waterschappen zijn minder politiek dan alle andere verkiezingen. Vandaar dat de waterschapverkiezing zinvol is. Gelukkig maar, want je wil hier juist geen waan van de dag, maar een duidelijke langetermijnvisie, goed verwoord door Bert Middel, dijkgraaf van het waterschap Noorderzijlvest.
  https://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Opinie-Verkiezingen-voor-waterschap-zijn-zinvol-24208713.html Mocht het dan ooit voorkomen dat ik om welke reden dan ook wel iets vind van waterbeheer, dan weeg ik het wel mee bij de volgende provinciale verkiezingen.

  Like

 7. @Hennie Nijenhuis
  Als de waterschappen niets hebben te maken met politieke keuzes, dan ontgaat het me waarom sinds 2008 de kandidatenlijsten voor de zetels voor ingezetenen worden samengesteld door politieke partijen. De werkelijkheid is anders, namelijk dat in het beleid voor de waterschappen wel degelijk politieke keuzes tot uiting komen.

  Er bestaat enerzijds spanning tussen de belanghebbenden onderling (boeren, natuurorganisaties, bosbeheer) en anderzijds tussen de belanghebbenden en de ingezeten. Dat gaat om grote economische belangen. Zoals gezegd, de boeren hebben belang bij een lage waterstand en de burgers die een huis op palen hebben zijn gediend met een hoge waterstand vanwege dreigende verrotting.

  Hoe kan ik aangaande dit beleidsterrein van de hoogte van de waterstand te weten komen hoe ik mijn stem moet uitbrengen? Hoe weet ik hoe de partijen waar ik op kan stemmen zich waarvoor hardmaken? Hetzelfde geldt voor de problematiek van de verzilting van de rivieren die gekoppeld is aan grote particuliere economische belangen die haaks staan op het algemeen belang.

  Bij andere verkiezingen worden de verschillen tussen partijen uitvergroot. Ook als ze aan kluitjesvoetbal doen. Bij de waterschapsverkiezingen lijkt het omgekeerde te gebeuren, namelijk de verschillen worden weggemoffeld. In de campagnes zeggen alle partijen voor verantwoord (groen en sociaal) waterbeheer te zijn, maar welke politieke keuzes daarmee samengaan wordt krampachtig verzwegen. De marketing van de partijen bij de waterschapsverkiezingen is naar mijn idee op zijn best onbenulligheid en op zijn slechtst misleiding.

  Dat is corporatisme. Dat is geen politiek. Maar er worden wel politieke keuzes door politieke partijen gemaakt buiten de politieke besluitvorming om. Dat maakt de waterschapsverkiezingen iets anders dan de politieke partijen die eraan deelnemen pretenderen dat het is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.