George Knight

Debat tussen links en rechts

Michael Rakowitz doet niet mee aan Whitney Biennial vanwege wapenfabrikant Warren Kanders van Safariland

with 7 comments

Wat hebben een museum voor Amerikaanse kunst en een bedrijf dat wapens verkoopt met elkaar te maken? Alles of niets. Het museum is het Whitney Museum of American Art in New York en het bedrijf is Safariland met een hoofdvestiging in Jacksonville, Florida. Eigenaar en directeur van Safariland is Warren Kanders. Hij is ook vice-voorzitter van het Whitney Museum zoals onderstaande afbeelding van de Raad van Toezicht toont:

Kanders is controversieel zoals ook de Democratische senator en presidentskandidaat voor 2020 Cory Booker eind 2018 ondervond toen bleek dat hij net als vele andere politici geld had aangenomen van Kanders. In de progressieve pers kreeg hij daarvoor kritiek. Hiermee wordt het idee ondersteund dat Big money politici koopt en daarvoor een tegenprestatie verwacht. Dit roept ook de vraag op waar culturele instellingen de grens leggen in het accepteren van financiën en de samenwerking met bedrijven en personen. Welke ethische code volgen ze? Werken ze samen met criminelen? Tabaksfabrikanten? Wapenhandelaars? Pornobazen? Vervuilende bedrijven? Autoritaire regimes zoals Saoedi-Arabië? En als ze dat doen, hoe verantwoorden ze dat dan?

Aanleiding voor deze overweging is de weigering van de kunstenaar Michael Rakowitz om deel te nemen aan de 2019 Whitney Biennial, die samengesteld wordt door Rujeko Hockley en Jane Panetta en op 17 mei opent. Maar dus zonder Michael Rakowitz die zich terugtrekt vanwege Kanders’ rol in de Raad van Toezicht in het Whitney Museum. Volgens een bericht van 25 februari 2019 in de New York Times heeft Rakowitz dit in een brief van 18 december 2018 aangekondigd. Dat is enkele weken na de negatieve publiciteit over Cory Booker.

Wat is de moraal van het verhaal? Welnu, dat culturele instellingen zoals musea niet zomaar uit controversiële bronnen geld kunnen accepteren. En als ze dat toch doen, dan kunstenaars in actie kunnen komen. Vaak zijn het de uitzonderingen die ruggengraat tonen, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Principes zijn niet voor iedereen weggelegd. Kunstenaars zijn geen uitzondering op deze wrange constatering. Echter, wie beweert autonoom te opereren als kunstenaar zal daar in de praktijk naar moeten leven om geloofwaardig te zijn.

Foto 1: Schermafbeelding van deel paginaAbout Us’ van de Safariland Group.

Foto 2: Schermafbeelding van overzicht Board of Trustees (stand 5 november 2018) van het Whitney Museum of American Art.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat dat betreft kunnen Nederlandse culturele instellingen er ook wat van, het geroofde pensioengeld van Ammodo vindt gretig zijn weg.

  nielspost

  28 februari 2019 at 07:41

 2. Moest er laatst weer aan denken toen ik het persbericht voor de Tiger Awards 2019 van het Film Festival Rotterdam voorbij zag komen (https://iffr.com/nl/ammodo-tiger-short-competition) Kruimelwerk op de totale begroting van IFFR maar ze gooien er wel hun goede naam mee te grabbel.

  NP

  28 februari 2019 at 13:18

 3. En wat te denken van de Postcodeloterij die jaarlijks de Nederlandse musea laat juichen?

  In de media rijzen vragen over de rol van Boudewijn Poelmann. ‘Hij fungeerde als postillon d’amour tussen Feyenoord en Qurrent,’ zegt Klatten in een interview. Poelmann is mede-oprichter en directeur van de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiroLoterij. Na de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse Wellcome Trust zijn deze drie goededoelenloterijen samen de grootste goededoelensponsor ter wereld. Met een jaarlijkse bijdrage van ruim 30 miljoen euro is Doen de grootste ontvanger. De stichting Doen ondersteunt met dat geld honderden ideële initiatieven voor een groene, sociale en creatieve samenleving. In 2011 begon ze met Qurrent een eigen energiebedrijf, met als goededoelen-argument dat Qurrent de energietransitie zou versnellen. Quote wijdt in april 2017 een lang artikel aan Doen en Poelmanns dure Feyenoordliefde.
  https://www.ftm.nl/artikelen/poelmann-qurrent-stichting-doen?share=1

  George Knight

  28 februari 2019 at 14:38

 4. Over 100 artists, including participants of the upcoming biennial, have added their signatures to an open letter released earlier this month calling for the removal of the weapons manufacturer as a vice chair.
  https://hyperallergic.com/497515/almost-50-whitney-biennal-artists-sign-letter-demanding-removal-of-warren-kanders-from-museum-board/

  George Knight

  30 april 2019 at 12:14

 5. Warren B. Kanders, a vice chairman of the Whitney Museum of American Art, stepped down on Thursday after months of protests over his company’s sale of tear gas, culminating in the withdrawal of eight artists last week from the prestigious Whitney Biennial exhibition.

  George Knight

  26 juli 2019 at 15:10

 6. The bruising battle this spring that led to the resignation of Warren Kanders from the board of the Whitney Museum of American Art has the art world wondering: What’s next?
  https://news.artnet.com/market/artists-vetting-collectors-1685464

  George Knight

  24 oktober 2019 at 21:42


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: