Michael Rakowitz doet niet mee aan Whitney Biennial vanwege wapenfabrikant Warren Kanders van Safariland

Wat hebben een museum voor Amerikaanse kunst en een bedrijf dat wapens verkoopt met elkaar te maken? Alles of niets. Het museum is het Whitney Museum of American Art in New York en het bedrijf is Safariland met een hoofdvestiging in Jacksonville, Florida. Eigenaar en directeur van Safariland is Warren Kanders. Hij is ook vice-voorzitter van het Whitney Museum zoals onderstaande afbeelding van de Raad van Toezicht toont:

Kanders is controversieel zoals ook de Democratische senator en presidentskandidaat voor 2020 Cory Booker eind 2018 ondervond toen bleek dat hij net als vele andere politici geld had aangenomen van Kanders. In de progressieve pers kreeg hij daarvoor kritiek. Hiermee wordt het idee ondersteund dat Big money politici koopt en daarvoor een tegenprestatie verwacht. Dit roept ook de vraag op waar culturele instellingen de grens leggen in het accepteren van financiën en de samenwerking met bedrijven en personen. Welke ethische code volgen ze? Werken ze samen met criminelen? Tabaksfabrikanten? Wapenhandelaars? Pornobazen? Vervuilende bedrijven? Autoritaire regimes zoals Saoedi-Arabië? En als ze dat doen, hoe verantwoorden ze dat dan?

Aanleiding voor deze overweging is de weigering van de kunstenaar Michael Rakowitz om deel te nemen aan de 2019 Whitney Biennial, die samengesteld wordt door Rujeko Hockley en Jane Panetta en op 17 mei opent. Maar dus zonder Michael Rakowitz die zich terugtrekt vanwege Kanders’ rol in de Raad van Toezicht in het Whitney Museum. Volgens een bericht van 25 februari 2019 in de New York Times heeft Rakowitz dit in een brief van 18 december 2018 aangekondigd. Dat is enkele weken na de negatieve publiciteit over Cory Booker.

Wat is de moraal van het verhaal? Welnu, dat culturele instellingen zoals musea niet zomaar uit controversiële bronnen geld kunnen accepteren. En als ze dat toch doen, dan kunstenaars in actie kunnen komen. Vaak zijn het de uitzonderingen die ruggengraat tonen, maar dat is nu eenmaal de realiteit. Principes zijn niet voor iedereen weggelegd. Kunstenaars zijn geen uitzondering op deze wrange constatering. Echter, wie beweert autonoom te opereren als kunstenaar zal daar in de praktijk naar moeten leven om geloofwaardig te zijn.

Foto 1: Schermafbeelding van deel paginaAbout Us’ van de Safariland Group.

Foto 2: Schermafbeelding van overzicht Board of Trustees (stand 5 november 2018) van het Whitney Museum of American Art.

Advertentie

8 gedachten over “Michael Rakowitz doet niet mee aan Whitney Biennial vanwege wapenfabrikant Warren Kanders van Safariland

 1. Wat dat betreft kunnen Nederlandse culturele instellingen er ook wat van, het geroofde pensioengeld van Ammodo vindt gretig zijn weg.

  Like

 2. En wat te denken van de Postcodeloterij die jaarlijks de Nederlandse musea laat juichen?

  In de media rijzen vragen over de rol van Boudewijn Poelmann. ‘Hij fungeerde als postillon d’amour tussen Feyenoord en Qurrent,’ zegt Klatten in een interview. Poelmann is mede-oprichter en directeur van de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiroLoterij. Na de Bill & Melinda Gates Foundation en de Britse Wellcome Trust zijn deze drie goededoelenloterijen samen de grootste goededoelensponsor ter wereld. Met een jaarlijkse bijdrage van ruim 30 miljoen euro is Doen de grootste ontvanger. De stichting Doen ondersteunt met dat geld honderden ideële initiatieven voor een groene, sociale en creatieve samenleving. In 2011 begon ze met Qurrent een eigen energiebedrijf, met als goededoelen-argument dat Qurrent de energietransitie zou versnellen. Quote wijdt in april 2017 een lang artikel aan Doen en Poelmanns dure Feyenoordliefde.
  https://www.ftm.nl/artikelen/poelmann-qurrent-stichting-doen?share=1

  Like

 3. Warren B. Kanders, a vice chairman of the Whitney Museum of American Art, stepped down on Thursday after months of protests over his company’s sale of tear gas, culminating in the withdrawal of eight artists last week from the prestigious Whitney Biennial exhibition.

  Like

 4. Pingback: Onder- en bovenwereld ontmoeten elkaar in kunst: Chanel steunt The Underground Museum | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.