Is de verhuizing van de Kunstuitleen Utrecht naar landhuis Oud Amelisweerd een verstandige, wezenlijke en blijvende oplossing?

Het gemeentebestuur van Utrecht worstelt met de bestemming van landhuis Oud Amelisweerd in Bunnik waarvan het eigenaar is. Na het faillissement in 2018 van de Stichting Museum Oud Amelisweerd is het op zoek naar een nieuwe bestemming. Maar daartoe moeten knopen worden doorgehakt. Daar is het Utrechtse gemeentebestuur blijkbaar nog niet toe in staat. Uit het bericht in DUIC blijkt dat Kunstuitleen Utrecht een jaar lang gebruik kan maken van het landhuis. Hiermee zit het in een erg ruim en duur jasje. Eerder was de Kunstuitleen Utrecht onder meer gevestigd op Maliebaan 42, het Fentener van Vlissingenhuis, dat niet toevallig evenals landhuis Oud Amelisweerd eerder beheerd werd door het Centraal Museum. Volgens een afspraak uit 1951 zou de gemeente dit majestueuze pand een culturele bestemming geven, maar begin 2018 lapte de gemeente Utrecht deze afspraak eenzijdig en naar het idee van cultuurminnend Utrecht onnodig aan haar laars. De verhuizing kan opgevat worden als een genoegdoening voor de Kunstuitleen. Er kunnen veel woorden worden besteed aan dit dossier dat een aaneenrijging van blunders en halfzachte oplossingen is, maar de onmacht van het Utrechtse gemeentebestuur is onderhand te groot om het nog in woorden te vatten.

Mijn reactie bij het artikel: ‘Is dit een blijvende oplossing voor de bestemming of eerder het uitstel van een oplossing en een uitstel van het doorhakken van een knoop? Ofwel, kick the can down the Bunnik-road. Het blijft een lastig dossier waarin het Utrechtse gemeentebestuur al sinds 2011 de weg kwijt is.

Foto: Schermafbeelding van artikel ‘Kunstuitleen Utrecht in landhuis Oud Amelisweerd’ in DUIC, 29 januari 2019.

Advertentie

2 gedachten over “Is de verhuizing van de Kunstuitleen Utrecht naar landhuis Oud Amelisweerd een verstandige, wezenlijke en blijvende oplossing?

 1. https://ris2.ibabs.eu/Reports/ViewListEntry/Utrecht/20c8ff0b-c7cc-4b11-8b62-1c49f8618fcf
  Burgemeester en Wethouders

  Aan de gemeenteraad

  Geachte leden van de raad

  29 januari 2019

  Tijdelijke invulling landhuis Oud Amelisweerd

  Met onze brief van 23 november 2018 (kenmerk 5569165) informeerden wij u over de stand van zaken met betrekking tot het landhuis Oud Amelisweerd en het selectiedocument waarop plannen voor de tijdelijke exploitatie van het landhuis zouden worden getoetst. Met deze brief informeren wij u over het feit dat de selectieprocedure inmiddels is doorlopen en laten wij u weten dat de stichting Kunstuitleen Utrecht is gekozen als kandidaat om landhuis Oud Amelisweerd open te stellen voor het publiek.

  Tijdelijke invulling landhuis
  Voor de periode van 1 maart 2019 tot 28 februari 2020 (met een eventuele verlenging van nogmaals één jaar) is gezocht naar een tijdelijke exploitant voor de invulling van het landhuis. Na het faillissement van Museum Oud Amelisweerd in augustus 2018 hebben een twintigtal kandidaten zich zelfstandig aangemeld bij de gemeente Utrecht en belangstelling getoond voor het landhuis.

  In de eerste helft van november zijn alle kandidaten in de gelegenheid gesteld om het landhuis te bezoeken en op vrijdag 23 november is het Selectiedocument Tijdelijke Exploitatie Landhuis Oud Amelisweerd beschikbaar gesteld. Van alle kandidaten hebben uiteindelijk twee kandidaten een inschrijving ingediend op vrijdag 14 december 2018. De twee inschrijvers zijn:
  – LOA–groep (van de voormalige MOA-vrijwilligers).
  – Stichting Kunstuitleen Utrecht.

  Een selectiecommissie waarin de verschillende perspectieven met betrekking tot het landhuis (vastgoed, cultuur, erfgoed en groen) zijn vertegenwoordigd, is bijeengekomen op 20 december 2018 en 7 januari 2019 en heeft op basis van een zestal in het selectiedocument benoemde criteria de twee plannen beoordeeld. Beide inzendingen zijn positief beoordeeld, waarbij de inzending van Stichting Kunstuitleen unaniem als hoogste is gescoord.

  Stichting Kunstuitleen Utrecht
  Met de Kunstuitleen wordt gekozen voor een invulling waarbij het landhuis 260 dagen per jaar gratis toegankelijk is voor het publiek. Er ligt een gedegen begroting voor de activiteiten van de Kunstuitleen. Het is een bestaande stichting met een bewezen track record en opgebouwde reserves om tegenvallers op te kunnen vangen. De exploitatie is niet afhankelijk van betalende bezoekers. Voor deze invulling wordt de bestaande subsidie voor het beheer en de openstelling van het landhuis, zoals is aangegeven in selectiedocument, beschikbaar gesteld en is er geen verder oplopend tekort.

  De Kunstuitleen Utrecht (opgericht in 1986) beschikt over een brede, hoogwaardige, hedendaagse kunstcollectie die in de afgelopen 30 jaar is opgebouwd. Vanaf januari 2013 is Kunstuitleen Utrecht verzelfstandigd en geen onderdeel meer van gemeente Utrecht. Het betreft een non-profit organisatie die opereert zonder subsidie. De Kunstuitleen is sinds de verzelfstandiging zowel op de St. Jacobsstraat als op het Oudkerkhof (als pop-up store) te vinden en was al enige tijd opzoek naar een nieuwe locatie.

  Het landhuis biedt de kunstuitleen de mogelijkheid om de diversiteit van de collectie te presenteren. De vele zalen maken het mogelijk om stijlkamers te creëren, waardoor de bezoeker steeds een nieuwe beleving krijgt. Dit kan met name op de 1e verdieping, waar gebruik kan worden gemaakt van de aanwezige ophangsystemen. Bij de behangkamers op de begane grond kan ook worden aangesloten met exposities of presentaties van kunstwerken uit de collectie, maar het unieke behang en het beheer en de veiligheid ervan staan hier centraal. De zolder is geschikt om zowel werk te presenteren als om kantoor te houden door de Kunstuitleen.

  De Kunstuitleen zal er voor zorgen dat haar bezoekers de auto parkeren op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen, zoals bijvoorbeeld de parkeerplaats bij de entree naar Oud Amelisweerd en de fietsen in de daartoe bestemde fietsenstallingen. Voor laden en lossen kunnen bezoekers hun auto tot bij de voordeur rijden. Parkeren is op het voorterrein echter absoluut niet toegestaan en de Kunstuitleen zal daar nadrukkelijk op handhaven. Daarnaast biedt de Kunstuitleen de mogelijkheid van een haal- en brengservice en denk het nog na over andere manieren van vervoer van kunstwerken tussen de parkeerplaats en het landhuis.

  Tevens heeft de Kunstuitleen aangegeven dat zij openstaan voor een samenwerking met de huidige vrijwilligers, en dat in samenspraak met vrijwilligers verder willen uitwerken. Deze gesprekken zullen op korte termijn worden gevoerd. Gelet op de zorgvuldigheid omtrent de selectieprocedure is er voor gekozen om eerst de keuze voor de Kunstuitleen openbaar te maken en pas daarna het gesprek over samenwerking te voeren. De Kunstuitleen heeft de verwachting dat haar activiteiten zich goed laten verenigen met het plan dat door de vrijwilligers is ingediend om twee tentoonstellingen en rondleidingen in het landhuis te organiseren. De Kunstuitleen verwacht begin maart het landhuis te kunnen openstellen voor het publiek.

  Voorbereidingen voor de permanente invulling
  De belangrijkste reden dat onder de geïnteresseerden voor de exploitatie van het landhuis het grootste deel heeft afgezien van een daadwerkelijke inschrijving voor de tijdelijke invulling is dat de exploitatieplannen zich niet laten verhouden tot de beperkingen van het landhuis. Ook het gegeven dat de exploitatie een tijdelijk karakter heeft, speelt daarin mee. In de vorige raadsbrief hebben wij u reeds geïnformeerd dat wij inmiddels gestart zijn met de voorbereidingen voor de definitieve invulling van het landhuis. Daarin worden deze bevindingen uiteraard meegenomen. Wij hechten daarbij grote waarde aan het doorlopen van een zorgvuldig proces. Daarbij worden alle betrokkenen rondom het landhuis meegenomen, om zo gezamenlijk tot kaders te komen voor een duurzame en optimale invulling van het landhuis. Deze kaders zullen wij naar verwachting in het voorjaar van 2019 aan u voorleggen.

  Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

  Hoogachtend,
  Burgemeester en wethouders van Utrecht,
  de secretaris, de burgemeester,

  Like

 2. Dat de Kunstuitleen Utrecht naar Bunnik verhuist en haar intrek neemt in Landhuis Oud Amelisweerd, is nog niet helemaal in kannen en kruiken. Martine Angelier zegt namens de Kunstuitleen: ,,Het klopt dat wij geselecteerd zijn als tijdelijke huurder van Landgoed Oud Amelisweerd. Er vinden momenteel gesprekken plaats om te bepalen of we ons daar definitief gaan vestigen het komende jaar. “

  De gemeente Utrecht, die het landhuis in eigendom heeft, koos na een selectieprocedure voor de Kunstuitleen. Zij deed dit op advies van een selectiecommissie. Het landhuis zal met de komst van de Kunstuitleen gratis toegankelijk zijn voor bezoekers. Het gaat om een contract voor 1 jaar, met de mogelijkheid om er een jaar aan vast te plakken.

  Wat precies de hangende punten zijn waarover nog overeenstemming moet worden bereikt, wil Martine Angelier verder niet uitleggen.
  https://bunniksnieuws.nl/lokaal/kunstuitleen-utrecht-nog-niet-definitief-naar-moa-548190

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.