Het failliet van het begrip duurzaamheid. Een wethouder gelooft erin

Alles is verkeerd aan het betoog over duurzaamheid van wethouder André Springveld (Dorpslijst Puiflijk/ Druten-Zuid) van de gemeente Druten. De tragiek is dat hij het goed bedoelt en lijkt te geloven in wat hij zegt. Hij staat daarin niet alleen. Zijn opvatting over duurzaamheid betekent in de praktijk dat we doorgaan met consumeren, het belasten van het milieu en een omslag uitstellen. Zo wordt het label ‘duurzaamheid’ een schaamlap om de ernst van de aantasting van de aarde te verbergen. Of liever gezegd, riant te ontwijken.

Daadwerkelijk is deze opvatting van duurzaamheid het omgekeerde van wat het suggereert te zijn. Het schuift een fundamentele aanpak door naar de toekomst. Daarbij komt dat de zogenaamde duurzame alternatieven op dit moment en voor de middellange termijn bij lange na de energiebehoefte niet dekken. Duurzaamheid is penny-wise and pound-foolish. Duurzaamheid is vertrouwen op de toekomst en niet handelen in het heden. Windmolens zijn geen oplossing voor de klimaatproblematiek, maar een horizonvervuilend teken van machteloosheid en vervreemding van onszelf. Ze lossen niks op, maar maken de aarde er extra rampzalig op.

Volgens Springveld zal hopelijk de techniek in de toekomst de oplossing brengen. Het is geen toeval dat de wethouder deze clichés in de mond neemt. Overal worden ze ons door bedrijven, politiek, milieuorganisaties en media ingeprent. Zonder dat we beseffen waar het op neerkomt. Door wie worden ons die sjablonen ingeprent? Dat is de vraag. Wij allen schieten tekort. Het is beter om dat toe te geven, dan weg te vluchten in een rechtvaardiging over duurzaamheid die een omslag naar een mentaliteitsverandering uitstelt. Of niet eens onder ogen wil zien. Duurzaamheid leert ons dat we van twee walletjes kunnen eten. Zo nemen we grif aan.

5 gedachten over “Het failliet van het begrip duurzaamheid. Een wethouder gelooft erin

 1. Zonder meer eens met de strekking, maar waarom richt je deze kritiek op een onbekende wethouder uit een kleine gemeente? Doormodderen is net zo goed (het effect van) plan A op nationaal en internationaal niveau.

  Like

 2. @Marko
  Zoals ik probeerde te verwoorden staat de houding van wethouder Springveld naar mijn idee voor iets dat meer omvattend is. Ik richt mijn kritiek via hem op dat fenomeen duurzaamheid dat ons in de beeldvorming wordt voorgehouden en ons om de oren wordt geslagen, en ons in slaap sust. Wethouder Springveld is in mijn ogen ook slachtoffer van die beeldvorming. Maar tegelijk helpt hij eraan mee door die beeldvorming te versterken. Dat noem ik tragisch. Hij past in het patroon. Zoals wij allen. Wij zijn allen aanspreekbaar.

  Like

 3. Het probleem zit er in dat op het moment windmolens en zonnepanelen niet een vervanging zijn van conventionele elektriciteitscentrales. Ze zijn slechts aanvullend.

  Like

 4. Ik vrees dat duurzaamheid een schaamlap is voor de heriwaardering van kernenergie. Dat lijkt de enige energiebron die in staat is om onze toegenomen honger naar elektrische stroom te stillen. Maar ‘ze’ durven dat nog niet openlijk uit te spreken, daarom verschuiven zij het naar voren. Als we nu niets doen, is er straks geen alternatief meer. Werkelijke verduurzaming begint bij het drastisch beperken van het verbruik.

  Like

 5. @Blewbird
  Als dit idee van verduurzaming te maken heeft met de introductie van kernenergie, dan is het nog schaamtelozer en schandelijker dan het al lijkt. Maar het kan, alle trucs worden door bedrijfsleven en politiek uit de kast gehaald. Inderdaad is echte duurzaamheid gewoon wat het is, maar niet mag zijn: drastisch beperken van het verbruik.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.