Twijfels over Nord Stream II bewegen door Amerikaanse druk naar centrum van Europese politiek. Over onafhankelijkheid van energie

Soms schreeuwt een opinie om een weerwoord wegens de veelheid aan ‘alternatieve feiten’ en conclusies uit het ongerede. Niet altijd is het duidelijk hoe zo’n opinie ontstaat. Komt het door onbegrip, politiek streven of iets anders? Hieronder mijn antwoord op een artikel van Teunis Dokter voor DDS. Het gaat over de door het Russische Gazprom gecontroleerde gaspijplijn Nord Stream II die steeds meer weerstand oproept. Binnen en buiten Europa. Ook in de Amerikaanse regering. Voor verder lezen zie onder meer een interview in Der Spiegel met werkgeversvoorzitter Wolfgang Büchele en een artikel van DW over de toenemende kritiek. Mijn reactie:

De auteur gaat voorbij aan de belangrijkste feiten. Zelfs de Duitse regering geeft sinds april 2018 toe dat Nord Stream II geen economisch, maar een politiek project is.

Nog om een andere reden valt het moeilijk te beredeneren dat het voor de Russische Federatie een economisch project is. Het via de markt terugverdienen (amortisatie) van de constructiekosten van 11 miljard dollar door het aanbod van laaggeprijsd gas tart de winstgevendheid. Des te meer omdat bestaand EU-beleid een energietransitie oplegt en de afbouw van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas.

De aanleg ervan is in strijd met bestaand energiebeleid van de EU inzake diversificatie en onafhankelijkheid, zoals omschreven in het ‘Third Energy Package’ uit 2018. Dat raakt aan de nationale veiligheid van de EU-lidstaten vanwege de mogelijkheid van chantage door de Russische Federatie. Het heeft dit middel nog in maart 2018 met weinig succes tegen Oekraïne ingezet.

De besluitvorming is geïnitieerd door bedrijven onder leiding van het aan het Kremlin gelieerde Gazprom, zonder een fundamentele politieke weging. Gaandeweg is in de beeldvorming een economisch project dat voor het Kremlin altijd al een politiek project was in het Westen veranderd in een politiek project. Maar nogmaals, zonder dat in de EU of de EU-lidstaten daarover een diepgaand principieel debat over is gevoerd. De voorstanders Gazprom en de Duitse industrie zoals verenigd in het ‘Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft’ hebben het Europa afgedwongen en opgedrongen.

De Amerikaanse regering staat niet geïsoleerd met haar bezwaren tegen de aanleg van Nord Stream II. Binnen Europa bestaat er in landen als Estland, Letland, Litouwen, Polen en Oekraïne weerstand tegen. Ook in West-Europese landen is er weerstand vanuit de milieubeweging en voorstanders van een zo autonoom mogelijke EU die zich niet afhankelijk maakt van andere landen. En in Zuid-Europa voelt een land als Italië zich nog steeds verongelijkt omdat South Stream onder druk van de EU werd afgeblazen.

Ambassadeur Richard Grenell is weliswaar ambassadeur, maar staat niet bekend als een fijnzinnig diplomaat. Dat heeft hij overigens gemeen met ambassadeur Pete Hoekstra die eveneens pleit tegen Nord Stream II. Het is zeker zo dat Amerikaanse ambassadeurs de Amerikaanse economie en energiemarkt willen promoten, maar het is te simpel om de Amerikaanse kritiek op Nord Stream II als één op één promotie voor Amerikaans LNG te zien. De gasmarkt is breder en diverser dan dat, en kent vele potentiële toeleveranciers als Algerije, Azerbeidzjan of Qatar die weer concurrenten zijn van Amerikaans LNG.

De auteur geeft de relatie van Oekraïne met de VS verkeerd weer. Die is van Amerikaanse kant terughoudend. Betekenisvol is president Trump die op het platform van de Republikeinse partij op de conventie 2016 het standpunt over Oekraïne liet afzwakken. Het heeft na de gebeurtenissen van 2014 tot 2018 geduurd voordat de VS op initiatief van de inmiddels overleden senator John McCain de Javelin antitankwapens aan Oekraïne leverde. Daarvoor werd sinds 2015 al wel zogenaamde niet-letale hulp gegeven (radar, auto’s). Met deze geschonken ‘hulppakketten’ aan Oekraïne ter waarde van zo’n 750 miljoen dollar verdient de Amerikaanse regering geen geld.

Wat is de tussenbalans over Nord Stream II? Het is een politiek project dat door binnenlandse motieven vanuit de Russische Federatie opgezet is. Het doorkruist de westerse sancties die in 2014 ingesteld werden na de annexatie van de Krim door de Russische Federatie en de militaire inmenging van dat land in Oost-Oekraïne. De EU heeft zich zwak getoond door er zelf niet politiek over te beslissen, maar zich dat besluit als het ware door externe partijen op te laten leggen. Ondanks het feit dat het in strijd is met de eigen uitgangspunten over diversificatie en onafhankelijkheid van energie. De aanleg van Nord Stream II doorkruist het beleid van de EU inzake energietransitie naar duurzame energie. Nord Stream II geeft de Amerikaanse regering de mogelijkheid om de kloof tussen voor- en tegenstanders ervan in de EU te verdiepen. Het opent de weg om via Polen een proxy war te voeren tegen de medestanders van de Russische Federatie binnen de EU (Hongarije, Slowakije). Nord Stream II is op vele fronten door en door gepolitiseerd.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel van Teun Dokter voor DDS, 13 januari 2019.

Advertentie

3 gedachten over “Twijfels over Nord Stream II bewegen door Amerikaanse druk naar centrum van Europese politiek. Over onafhankelijkheid van energie

 1. Zo lang we de Russen betalen hoeven we ons weinig zorgen te maken. Rusland heeft ons geld harder nodig dan wij hun aardgas. Het land produceert en exporteert maar heel weinig en is zelf veel afhankelijker van het buitenland dan het buitenland van Rusland. Voorlopig hebben wij aardgas gewoon nodig in dit land. Het maakt niet veel uit wat er aan (inter)nationale afspraken staat. Zonder fossiele energie komen wij in Europa nergens.

  Like

 2. @Raymond
  De Russische Federatie is in vele opzichten een gespleten land. Tussen Europa en Azië, tussen emotie en ratio, tussen Realpolitik en een Potemkin-façade. Het is zeker zo dat het land in internationaal opzicht economisch weinig voorstelt en te eenzijdig drijft op de kurk van opbrengen uit olie en gas. Die ook nog eens verre van doelmatig wordt geëxploreerd.

  De Russische Federatie is het grootste land op aarde dat redelijk in zichzelf gekeerd is. Gelijkvormig is het niet. Het kent vele volkeren, naties, taal-, cultuur en religieverschillen. De verschillen of het streven naar autonomie worden door de centrale macht niet gekoesterd, maar onderdrukt.

  De inwoners van de Russische Federatie verwachten weinig van hun overheid. Ze zijn niet gelukkig met hun afnemend welzijn terwijl de elite in Moskou en Petersburg in rijkdom baadt. De teruglopende populariteit van president Putin die tot onder de 40% is gezakt wijst daarop. Maar tegelijk weten de inwoners dat tegenslagen erbij horen en het terugvallen naar een soort oorlogseconomie realiteit is. Of kan worden.

  De macht in het Kremlin heeft de buitenlandse opbrengsten uit gas en olie nodig, maar kan als het nodig is de tering naar de nering zetten. De publieke opinie of het democratisch debat ontbreken grotendeels door repressie, zelfcensuur en een innerlijke emigratie (‘Innere Emigration’). Dat geeft de machthebbers veel meer flexibiliteit en ruimte van handelen dan in een Europese democratie mogelijk is.

  Dat Europa op dit moment het Russische aardgas nodig heeft is zeker. Maar tegen de afspraken binnen de EU in om dat aandeel Russisch gas op de Europese markt niet te verhogen is dat toch gebeurd en dreigt dat door de aanleg van Nord Stream II voor de middellange termijn bestendigd te worden. Dat is onverstandig met het oog op energie-onafhankelijkheid en de energietransitie naar duurzame energiebronnen. Kortom, het gelijkblijven van het aandeel Russisch gas in de import is begrijpelijk, maar het verhogen van dat aandeel is onbegrijpelijk en niet in lijn met het vigerend EU-beleid. In 2018 was dat zo’n 40%.

  Klik om toegang te krijgen tot 46126.pdf

  Like

 3. Pingback: Bijna-crisis Nord Stream II lijkt bezworen door Duitse druk | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.