Kerk in Noord Carolina brandt af dankzij Gods kracht

In het Amerikaanse Denton (North Carolina) is in de nacht van 18 op 19 december 2018 de Siloam United Methodist Church afgebrand. Het gebouw dateert uit 1833. Dominee Scott Davis is dankbaar dat er bij de brand niemand gewond is geraakt. Uit een bericht van Christian Headlines blijkt dat de brandweerlieden een koperen kruis van het altaar hebben weten te redden. De vernietigde kerk ziet Davis’ dochter niet als een afwijzing van haar God die ze aanbidt, maar als een teken van Gods kracht omdat het koperen kruis dankzij God kracht gered zou zijn. Zo heeft elk nadeel, hoe klein ook, een voordeel. Zelfs, of juist in godsdienst.

Door toedoen van God brandt een historische kerk uit 1833 af, maar de dochter van de dominee ziet dat niet als een afwijzing van haar God dat er iets fouts gaat of dat het een straf voor het handelen van de gemeente is. Rachel Davis buigt Gods onheil om tot heil. Ze weet in de verzengende vlammenzee een lichtpuntje te vinden. Dat is niet zomaar geloven, dat is geloven tegen beter weten in. Dominee Scott Davis meent dat de gemeente niet bij de pakken neerzit, maar dankzij Gods hulp verder gaat. ‘Ons vertrouwen en onze hoop blijft in Jezus Christus, onze Heer’ zo zegt hij tegen de lokale Courier-Tribune. Redeneerkunst binnen godsdienst is onnavolgbaar. In godsdienst lijkt niks zoals het is. Gods kronkelwegen verklaren alles. Ook de grootste onzin of tegenstrijdigheid. De logica waarom de kerk afbrandt als God deze gemeente helpt is het eeuwige raadsel.

Foto: Schermafbeelding van artikelCross Salvaged from Church that Burned; ‘God Is Very Powerful’’ door Michael Foust in Christian Headlines, 20 december 2018.

4 gedachten over “Kerk in Noord Carolina brandt af dankzij Gods kracht

 1. Tja, kan gebeuren toch dat een kerk afbrand? Hoeft God toch niet meteen wel of niet bij ingegrepen te hebben?

  Like

 2. @Houthakker Henk
  Het kan inderdaad gebeuren dat een kerk afbrandt. Zeker als ie van hout is. Zo bijzonder is dat niet. Maar daar denkt de domineesdochter heel anders over. Het gaat er dus om wat de dochter van de dominee van de afgebrande kerk er vervolgens van maakt. Zij verbindt God direct met de brand als ze zegt dat de brand een teken van Gods is omdat God hiermee laat zien ‘dat alles mogelijk is, zelfs door brand’.

  Tja, dat brengt mij tot de slotsom dat mensen van alles op God projecteren: ‘Redeneerkunst binnen godsdienst is onnavolgbaar. In godsdienst lijkt niks zoals het is. Gods kronkelwegen verklaren alles. Ook de grootste onzin of tegenstrijdigheid.’

  Like

 3. Het is duidelijk dat God zijn gemeente een stenen onderkomen wil schenken. iedereen begrijpt dat er eerst gesloopt moet worden voordat er iets nieuws kan worden gebouwd en God wilde graag een handje helpen. Het is te hopen dat de dominee ook voor steen gaat want meestal zijn deze kleine gemeenten van de centjes, echte kniepers zoals we in Drenthe zeggen als men weer eens voor goedkoop gaat, dus.

  Like

 4. Dat is inderdaad kort door de bocht. Maar wie weet…

  Mensen kunnen inderdaad van alles op God projecteren. Ik weet niet of redeneerkunst binnen godsdienst onnavolgbaar is. Bij sommige mensen vast wel, bij anderen niet.

  Waarom denk je dit?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.