Trumps besluit om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken krijgt veel kritiek. Amerika’s vijanden zien het goedkeurend aan

President Trump heeft besloten om de 2000 personen sterke Amerikaanse troepenmacht binnen 30 dagen terug te trekken uit Syrië. Volgens Trump is IS verslagen en kunnen daarom de Amerikaanse commando’s Syrië verlaten. Op deze beslissing komt van vele kanten kritiek. Het ministerie van Defensie en Buitenlandse Zaken, en de hoogste militairen zijn niet geconsulteerd door Trump en werden onaangenaam verrast door dit besluit. Vooral omdat IS weliswaar verslagen is, maar nog niet geëlimineerd, zoals ook Danny Yatom het voormalige hoofd van de Israëlische Mossad zegt. Assad, Putin, Erdogan en de Iraanse ayatollahs profiteren.

Het is een raadsel met wie Trump dit besproken heeft. Hij levert Syrië over aan de Russische Federatie en zijn vijand Iran. Hoe bizar is het om het uitschakelen van de ene vijand (IS) over te laten aan de andere vijand (Iran)? Het besluit beschadigt het vertrouwen in de VS. Bij de Koerdische bondgenoten die samen met de Amerikaanse troepen vechten in Noord-Syrië, bij de Franse en Britse strijdkrachten ter plekke en bij Israël dat ziet dat aartsvijand Iran vrij op kan rukken in Syrië door het vacuüm dat Amerikanen zullen achterlaten.

Er is maar één plausibele verklaring voor Trumps besluit, namelijk het zoeken van een afleiding voor zijn binnenlandse problemen en het creëeren van chaos. De vraag die dit besluit afroept is wat er nog meer voor nodig is om Trump af te zetten omdat hij een immens gevaar vormt voor de nationale veiligheid van zijn land. Mogelijk kan het door druk van de Senaat nog worden afgezwakt. Die keurt dit in overgrote meerderheid af.

Advertentie

15 gedachten over “Trumps besluit om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken krijgt veel kritiek. Amerika’s vijanden zien het goedkeurend aan

 1. Amerikaanse troepen hebben ook nooit een uitnodiging gekregen om in Syrië oorlog te voeren.

  Like

 2. @Daan van K
  Indirect hebben de Amerikaanse troepen wel een uitnodiging ontvangen via VN-resolutie 2368 (2017). Feitelijk is er geen kritiek mogelijk op die uitnodiging, maar wel op de afronding van de strijd. Want als IS verslagen is, dan stopt tevens de werking van deze resolutie. En moeten de Amerikaanse troepen vertrekken. Ook daarover gaat nu het geschil. Aanvankelijk waren de Amerikanen van plan om tot in 2021 in Syrië te blijven, maar juist dat riep de vraag op of resolutie 2368 nog van kracht kon zijn bij een verslagen én geëlimineerd IS. Dat laatste is nu nog niet aan de orde, zodat de Amerikaanse aanwezigheid volgens de VN nog gerechtvaardigd is. Er zitten naar schatting van de VN nu nog zo’n 30.000 IS-strijders in Syrië en Irak.
  https://undocs.org/S/RES/2368(2017)

  Like

 3. De VS bombardeert al sinds 2014 (Obama) het soevereine Syrië, lang voor deze resolutie tot stand kwam. Trump komt zijn verkiezingsbelofte na door minder militair aanwezig te zijn in oorlogsgebieden. Hij heeft nu ook bekend gemaakt dat hij de troepen uit Afghanistan terug haalt. Hoe de bondgenoten waaronder Nederland zullen reageren blijft afwachten, het zal nu wel afgelopen zijn met het steunen van terroristische strijdkrachten in Syrië.

  Like

 4. @Daan van K
  De kritiek op de buitenlandse politiek van de regering Obama inzake Syrië was niet dat die te agressief was, maar juist te terughoudend. Hij kwam in 2013 terug op de zogenaamde rode lijn die hij trok in verband met de schendingen van de mensenrechten door de regering Assad, te weten de aanvallen met chemische wapens op de eigen bevolking. Daardoor verloor Obama aan geloofwaardigheid bij het Amerikaanse militaire establishment, Europese bondgenoten en bevriende partners in het Midden-Oosten.

  De achterliggende vraag is of de massale schending van mensenrechten door een regeringsleider als Assad die de eigen bevolking terroriseert en uitmoordt een interventie legitimeert. Andere voorbeelden zijn de Joegoslavische oorlog in de jaren ’90 (Srebrenica) en de Rwandese genocide van 1994. Een soeverein Syrië bestond feitelijk niet tijdens de Syrische burgeroorlog (2011-2018) door het amorele handelen van Assad en de oorlogssituatie waardoor de territoriale integriteit van het land verbrokkeld en niet-bestaand was.

  Hoe dan ook handelen de huidige Amerikaanse troepen in Syrië volgens een mandaat van de VN. ik weet niet op welke verkiezingsbeloften van Trump je doelt. Hij heeft van alles gezegd en beloofd. Zoals over IS en Syrië onder meer dat hij IS binnen 30 dagen zou verslaan en dat hij in Syrië een veilige zone voor de slachtoffers van IS zou inrichten. Militaire deskundigen van diverse landen maken duidelijk dat IS nog niet definitief is verslagen, zodat Trump door de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië niet z’n verkiezingsbelofte houdt, maar die juist breekt. De termijn van 30 dagen was onrealistisch.

  Like

 5. Tot de dag van vandaag is het onbekend wie schuldig is aan chemische aanvallen op de burgers in Syrië ofschoon de media eigen meningen daarop nahouden. Dat Syrië een land is dat de mensenrechten niet hoog in het vaandel had staat buiten kijf. Maar de opstand was een burgeropstand waaraan (buitenlandse) terroristische groeperingen zich aansloten zodat alles in korte tijd escaleerde en Sadat zich genoodzaakt zag in te grijpen door het gezag uit te oefenen binnen haar landsgrenzen oftewel de soevereiniteit te beschermen. Trump heeft idd van alles gezegd en beloofd, bij nader inzien blijkt het ook geen keiharde verkiezingsbelofte te zijn geweest maar heeft hij in de jaren voorafgaande aan de verkiezingen maar ook tijdens de verkiezingen enkele malen gemeldt dat hij graag de troepen uit Afghanistan zou willen terugtrekken.

  Like

 6. @Daan van K
  Er bestaat redelijke overeenstemming over dat in de meeste gevallen de chemische aanvallen van de Syrische regering en de Russische bondgenoot kwamen.
  https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45586903

  Aan de beloften en alternatieve feiten van Trump moeten we maar niet al te veel waarde hechten. Zijn leugens en gebroken beloften vormen een subgenre op zichzelf. Hoe dan ook heeft hij zich niet gebaseerd op de feiten noch aan een evenwichtige besluitvorming bij zijn aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië. Zijn besluit is vooral een afleiding voor zijn binnenlandse problemen. Trump is in het nauw gedreven en heeft uitsluitend nog een mandaat over buitenlandse politiek waar hij nu misbruik van maakt. De reacties op het aangekondigde vertrek van minister van Defensie James Mattis als gevolg hiervan spreekt boekdelen. Trump handelt impulsief en contra-productief.

  Like

 7. Ik zou denken dat als Trump een afleiding zoekt voor de binnenlandse problemen hij er beter aan had gedaan militair in Syrië te blijven en ISIS tot aan de laatste man te verdrijven. Maar misschien speelt er wat anders en waren de steeds zich wijzigende besluiten over de militaire inzet onderdeel van onderhandelingen die achter de schermen plaatsvonden. Het kan zijn dat na het telefoontje met Erdogan de deal nu rond is.

  Like

 8. Ik zie dat mijn berichten onder moderatie vallen. Daarom zie ik af van verdere deelname hier en hoeft u mijn vorige bericht ook niet meer te plaatsen.

  Like

 9. @Daan van K
  Laat ik uitleggen hoe de techniek van wordpress werkt en wat ik onder moderatie versta. Dat is niet hetzelfde.

  WordPress beschouwt bepaalde reacties als spam en zet ze automatisch in een spambox. Andere reacties kan het ‘in de wacht zetten’, ze krijgen van wordpress het etiket ‘wachtend op moderatie’ mee. Zo zie ik inderdaad dat een reactie van je van 17:41 door wordpress in de wacht is gezet. Ik heb daar geen invloed op. Ik moet die laatste categorie een vinkje geven om ze ‘toe te laten’. Wat ik nu op je eigen verzoek niet zal doen omdat je zegt het hier voor gezien te houden. Een technische reden dat een reactie door wordpress automatisch ‘in de wacht’ wordt gezet kan zijn dat het drie of meer hyperlinks bevat, zoals bij je laatste reactie. Dan redeneert wordpress dat de kans groot is dat het reclame of een ongewenste reactie is.

  Vooraf modereer ik geen reacties, in uitzonderlijke gevallen wel achteraf. In dat laatste geval bijvoorbeeld als de reactie aantoonbaar niet aansluit bij het onderwerp en soms per vergissing onder een verkeerd commentaar is geplaatst. Of als er uitsluitend persoonlijke en geen inhoudelijke opmerkingen worden gemaakt. In die gevallen verwijder ik de reactie en stuur ik de afzender een email (mits het niet anoniem is gestuurd) met een toelichting en vaak een advies om het anders te formuleren zodat plaatsing weer mogelijk is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.