Aanslag kerstmarkt Straatsburg. Hoe kunnen we op een kleine man reageren die het gevolg van zijn actie niet kan overzien?

Aan de ene kant een grote kerstmarkt vol lichtjes en winkelende mensen in een welvarende Europese stad en aan de andere kant een moordenaar met een crimineel verleden met een voor velen onuitspreekbare naam (Chérif Chekatt) die onder het roepen van ‘Allah Akbar’ drie mensen doodt en nu door de Franse anti-terroristische politiemacht wordt achtervolgd omdat hij ontkomen is. Dat verliest de Marokkaanse Chekatt met dubbele cijfers in de beeldvorming. Wat gaat nog meer verloren behalve het leven van drie individuen en het toch al zo onder spanning staande beeld van een religie van vrede in wier naam mensen worden gedood? Maatschappelijke cohesie, bezinning? Of op een ander vlak multiculturalisme, nationale identiteit en een wereldreligie? Chekatt is een crimineel in de marge. Een non-valeur die de aandacht die hij oproept niet waard is. Eveneens geldt dat voor de tegenpartij die deze kleine man groter maakt dan hij is. Maar hoe kunnen we op zijn daad reageren door niet te reageren? Chekatt gijzelt ons met zijn wandaad. Tegelijk helpt hij de Franse macht om volgens oude patronen te reageren, de situatie te stabiliseren en de gele hesjes te doen vergeten. Chekatt is de provocateur die vooral de Franse staat dient door het slechte te doen. Namelijk door zich aan te melden als ideale bliksemafleider. Hij is een dubbele sukkel die het omgekeerde bereikt van wat hij beoogt.

Foto: Franse politieman op straat na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg. Credits: Le Monde, 12 december 2018.

4 gedachten over “Aanslag kerstmarkt Straatsburg. Hoe kunnen we op een kleine man reageren die het gevolg van zijn actie niet kan overzien?

 1. Je merkt op: “Tegelijk helpt hij de Franse macht om volgens oude patronen te reageren, de situatie te stabiliseren en de gele hesjes te doen vergeten. Chekatt is de provocateur die vooral de Franse staat dient door het slechte te doen. Namelijk door zich aan te melden als ideale bliksemafleider.”
  Gister kwam ik op Facebook een soortgelijk bericht tegen, nog sterker, daar werd min of meer gesuggereerd dat Macron of de geheime dienst achter de aanslag zit van deze sukkel: https://screenshots.firefox.com/mRTQ6A8lceq38LzP/www.facebook.com
  Ik denk dat de hele toestand met die gele hesjes, het feit dat de regering Macron onder druk staat en dat deze sukkel een aanslag pleegt totaal los van elkaar staan. Dit soort complottheorieën van jou en van Dyab Abou JahJah voegen niks nuttigs toe en zijn eerder schadelijk. Het helpt niet echt als verstandige mensen als jullie dergelijke ophitsende berichten de wereld in slingeren.
  Verder de kanttekening dat ik de naam Cherif Chekatt nu niet echt moeilijk uit te spreken vind en daarnaast een niet relevant opmerking vind.

  Like

 2. Terroristen zijn per definitie sukkels. Ze bereiken nooit wat ze van plan zijn, vooropgezet dat ze überhaupt plannen hebben. Wat zei de voorman van de Russische Sociaal-democraten destijds toen de Russische Tsaar Alexander II werd vermoord? Iets met ze hoeven maar een streepje achter zijn naam te zetten en daar hebben ze weer een nieuwe Tsaar aller Russen? De Stat, het systeem is veel te sterk ontwikkeld en heeft veel te veel steun om zomaar omver te vallen. Kerst en andere markten zullen beter bewaakt worden en de noodtoestand zal opnieuw verlengd worden.

  Like

 3. @Muis
  Zo’n bericht las ik gisteravond ook, namelijk dat de aanslag in Straatsburg door Franse veiligheidsdiensten is opgezet. Ik werd op mijn wenken bediend toen ik het als een voor sommigen serieuze theorie tegenkwam. Vooralsnog is daar geen enkele aanwijzing voor. Ik vermoed dat deze aanslag los staat van de protesten door de geheel hesjes. Het enige wat ik zeg is dat het president Macron politiek gunstig uitkomt. Ik zeg niet dat Macron of de diensten van de Franse staat ook maar iets met de organisatie van de aanslag te maken hebben. Lees mijn woorden nog maar eens goed na.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.