Trump oogt kwetsbaar en wordt nog beschermd door zijn functie. Maar dat kan veranderen en hoeft geen blijvende garantie te zijn

President Trump die het van zijn imago van bravoure en onkwetsbaarheid moet hebben is door recente juridische uitspraken kwetsbaar geworden. Zijn presidentschap dat nu halverwege de termijn van vier jaar is zakt in elkaar. Het ontrafelt, zoals Amerikanen zeggen. Het is gesleten en zal de komende twee jaar verder slijten. Mede door een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden dat dagvaardingen zal sturen naar Trump en zijn naast kring van (ex)-medewerkers en familieleden. Ook steeds meer Republikeinen nemen afstand van deze besmette en onhandelbare president. Vraag is of de president in een juridische procedure aangeklaagd of in een politieke procedure afgezet kan worden. Dat laatste wordt verhinderd door een ongeschreven regel, niet door de wet. Zo resteert uiteindelijk een Catch-22 situatie over Trumps positie waar het Hooggerechtshof zich over kan buigen. Als blijkt dat de president door de overtreding van de wet zijn functie heeft veroverd en hij er feitelijk geen recht op heeft, wat weegt dan het zwaarst: de functie van de zittende president of de wetsovertreding? Hoe dan ook is de verwachting dat Trump na zijn presidentschap juridisch aangeklaagd wordt door de rechtbank van het Southern District van de staat New York. Want hij is een crimineel die misdaden heeft begaan en nu alleen nog door zijn functie wordt beschermd. Ook dat versterkt het beeld dat de president aangeschoten wild is. Zijn bravoure is bombastisch en werkt steeds minder naargelang zijn positie schrijnender wordt. De race naar de bodem is ingezet. Het einde is in zicht.

Advertentie

6 gedachten over “Trump oogt kwetsbaar en wordt nog beschermd door zijn functie. Maar dat kan veranderen en hoeft geen blijvende garantie te zijn

 1. Laurence Tribe is a constitutional law professor at Harvard Law School. He’s argued cases before the Supreme Court 36 times, and he’s taught students who went on to become U.S. Senators, Supreme Court justices, and even a U.S. President. Among them, Barack Obama, John Roberts, Elena Kagan, and Ted Cruz.
  And he’s become an outspoke critic of President Donald Trump.

  https://www.rawstory.com/2018/12/harvard-law-professor-trump-can-indicted-directing-criminal-conspiracy/

  Like

 2. Ik verwacht ook dat Trump zijn termijn uitzit. Het lijkt er op dat Het Mueller- onderzoek Trump niet in grote problemen zal brengen.

  Like

 3. @Raymond en Daan
  We weten op dit moment de uitkomst niet. Velen onderbouwen met argumenten dat zowel de onderzoeken van speciale aanklager Robert Mueller als dat van de procureur van het Southern District of New York veel meer belastende feiten over Trump boven water hebben gekregen dan waar media en publiek tot nu toe kennis van hebben kunnen nemen. The best is yet to come. Maar hoe dat politiek en juridisch exact uitpakt weten we nog niet.

  Het is een feit dat Trump nu door ruwweg een derde van het electoraat gesteund wordt. Als er in 2019 meer belastende feiten over Trump naar buiten komen die overtuigend en geloofwaardig wijzen op crimineel handelen, zelfverrijking ten koste van ambt en land, en samenwerking met het Kremlin die resulteerden in de gewonnen verkiezingen van 2016, dan is het de vraag hoe publiek en Republikeinse partij reageren. Het antwoord op de vraag bepaalt hoelang Trump blijft zitten.

  Als trouwens naast Trump VP Mike Pence naar verwachting ook meegesleept wordt in de onthullingen (Flynn), dan is het Huis-voorzitter Pelosi die de nieuwe president wordt. Het lijkt in lijn met de stijl van Trump dat hij de Republikeinse partij achter zich opblaast en de tegenpartij de winst gunt. Vanachter de tralies, in dit geval.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.