Het is een cliché, maar de crisis van de westerse democratie biedt kansen. Hoe dan ook via herschikking van de politieke macht

Tegenstanders van de westerse alliantie beleven gouden tijden. In Frankrijk zorgen de protesten van de Gele hesjes voor instabiliteit en ondermijning van de positie van president Macron. Het Kremlin zou de protesten actief voeden via (sociale) media, aldus het Duitse t-online. De conservatieve commentator en anti-Trumpiaan Max Boot weet zeker dat het Kremlin deze protesten voedt. In het Verenigd Koninkrijk koerst premier May af op een nederlaag in het Lagerhuis in een stemming op 11 december over de Brexit. Wat de uitkomst ook is, de instabiliteit is immens in Westminster. De Britten zijn vooral met zichzelf bezig. Het is zelfs niet uitgesloten dat de radicaal-linkse, anti-Navo en anti-EU leider van Labour Jeremy Corbyn in 2019 May’s opvolger wordt. In de VS zijn er de onderzoeken naar de geheime samenwerking of zelfs samenzwering van president Trump en de rechtszaken tegen oud-medewerkers van hem (Manafort, Flynn, Cohen) door speciale aanklager Robert Mueller, lokale aanklagers (Southern District of New York) en grand jury’s. Trumps positie is kwetsbaar en een afzettingsprocedure in het Huis van Afgevaardigden komt naderbij omdat hij van misdaden wordt beschuldigd en daarop of juridisch of politiek geantwoord moet worden. Een patstelling en een constitutionele crisis dreigt waarbij Trump van geen wijken wil weten, maar hij evenmin nog krachtig en gecoördineerd kan handelen.

Of het aan het meesterschap van kanselier Angela Merkel te danken is dat Duitsland tot nu toe de dans ontspringt van de maatschappelijke onrust en het opdringen van linkse en rechtse populisten is de vraag. Duitsland is een tamelijk decentraal geleid land waar de regio’s veel autonomie hebben. Maar waar in het Verenigd Koninkrijk dezelfde autonomie van Schotland, Wales of Noord-Ierland zich tegen de centrale macht keert, lijkt dat in Duitsland (nog) niet het geval. Daarnaast gaat het in Duitsland economisch goed en is de welvaart evenwichtiger verdeeld dan in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of de VS waar meer echte armoede onder de bevolking heerst. Nederland gaat het als Duitse ‘buitenprovincie’ vergelijkbaar goed als Duitsland.

Dat buitenlandse agitatoren kunnen inbreken in westerse samenlevingen is een teken aan de wand. Het middel daartoe is propaganda van buitenlandse media die in het Westen sociale media als Facebook en Twitter gebruiken om hun desinformatie te verspreiden. Nog steeds zijn deze Amerikaanse techbedrijven niet bereid om hun journalistieke verantwoordelijkheid te nemen en vol in te zetten op het blokkeren van nepnieuws. Maar het is de voedingsbodem voor de desinformatie die het verschil maakt, niet het middel daartoe.

Het wordt al jaren als waarschuwing én voorspelling van de daken geschreeuwd dat het een wonder is waarom de bevolkingen van westerse landen zo apathisch blijven onder de verslechtering van hun positie. Sinds de jaren ’80 zijn de voorzieningen van de verzorgingsstaat afgebouwd, is de gelijkheid én het aandeel van de vergoeding voor arbeid in de samenleving afgenomen, en hebben grensoverschrijdende financiële instellingen en multinationals succesvol de macht gegrepen door de politiek op te kopen en zich door belastingontwijking en afspraken over belastingbetaling te verrijken en zich door die vinger in de pap boven de orde te plaatsen.

Wat in Frankrijk gebeurt hoeft geen verloren crisis te zijn als die tot iets goeds leidt. Met een nieuw Deltaplan en herschikking van de politieke macht. Het kan landen wakker schudden dat ze zich moeten versterken tegen de binnen- en buitenlandse vijanden die erop uit zijn om de EU te ondermijnen. Maar streven naar autonomie, zelfbewustzijn en in het eigen algemeen belang handelen zijn niet altijd de randvoorwaarden van de EU. Dat maakt de afhankelijkheid van Russisch gas (Gazprom) via de aanleg van gaspijplijn Nord Stream II duidelijk die in tegenspraak is met het Third Energy Package van de EU. Deze tegenstrijdigheid is giftig omdat het bedrijven die de Europese politiek hebben gekaapt zijn die het energiebeleid bepalen. Dat is in een echte democratie onaanvaardbaar. Het is ook de vraag of de EU niet al door zowel binnenlandse verdeeldheid en dissidenten (Hongarije, Polen, Italië) of afhankelijkheid van multinationals en banken te ver is afgegleden om nog te redden in haar huidige vorm. Hoe dan ook kan het besef van urgentie dat westerse landen zelfstandig en hard moeten vechten voor het behoud van de eigen democratie krachten mobiliseren die nu nog slapen.

Foto 1: ‘Les investigations portent sur les conditions dans lesquelles certains comptes ont été créés ainsi que sur l’activité suspecte de sites. LP/Yann Foreix’ (‘De onderzoeken betreffen de voorwaarden waaronder bepaalde accounts zijn aangemaakt en de verdachte activiteit van sites’). Artikel ‘Gilets jaunes : enquête sur une possible ingérence étrangère’ (‘Gele hesjes: onderzoek naar mogelijke buitenlandse inmenging’) in Le Parisien, 8 december 2018. 

Foto 2: ‘Gilets jaunes’ met Russische vlag van de DNR op de Parijse Champs-Élysées in Fdesouche, 8 december 2018.

 

Advertentie

7 gedachten over “Het is een cliché, maar de crisis van de westerse democratie biedt kansen. Hoe dan ook via herschikking van de politieke macht

 1. Grote woorden.

  “zijn de voorzieningen van de verzorgingsstaat afgebouwd”
  Nee hoor, de sociale voorzieningen bestaan gewoon nog. Ze zijn wel gemoderniseerd en mensen kunnen er gewoon van rondkomen, mits ze geen gekke dingen doen. Of vond jij de WAO uit de jaren ’80 echt zo gezond? En als ze wel gekke dingen doen is er zelfs een goede schuldhulpverlening, bestond destijds niet. Of bedoel je de gezondheidszorg, waar je tegen een laag eigen risico langdurige dure behandelingen kunt krijgen? Dat maakt dan natuurlijk wel weer de premie duur.
  Waar zie jij al die sloppenwijken met doodhongerende kindjes?

  “gelijkheid én het aandeel van de vergoeding voor arbeid”
  Dit lijkt me wel een reëel probleem, volgens mij veroorzaakt doordat bedrijven de facto niet meer zelf de werving & selectie en opleiding van hun personeel doen. Dat geflex lijkt goedkoop maar zorgt voor een forse kwaliteitsdaling en een ‘race to the bottom’. En soepeler ontslagrecht zorgt in de praktijk niet voor makkelijker aannemen van personeel.

  “financiële instellingen en multinationals succesvol de macht gegrepen door de politiek op te kopen”
  Dit is echt onzin. Dat dividendplan is afgeblazen, belastingafspraken met postbusbedrijven worden afgebouwd, etcetera. Jouw gesuggereerde massale corruptie en cliëntelisme bestaat niet.

  Like

 2. Bijna vergeten, die ‘herschikking van de politieke macht’, hoe zie je dat voor je? Meer naar het volk met referenda en gekozen functionarissen, of juist afstand houden van het populisme, of wat?

  Like

 3. @Manfred
  Laten we voor de toekomst afspreken dat je me uitsluitend aanspreekt op wat ik zeg en niet op iets wat je denkt dat ik zeg, maar helemaal niet zeg. Je reactie is een voorbeeld van zo’n reeks stromannen. Die omweg is zonde van onze tijd.

  Het woord ‘afbouwen’ heb ik niet bedoeld als ‘beëindigd’, maar als ‘geleidelijk verminderen’. Dat is een gangbare betekenis van het woord afbouwen.

  Het is een feit dat in westerse landen grensoverschrijdende multinationals of banken als Goldman Sachs veel macht hebben. Er zijn volop voorbeelden die dat illusteren.
  Google op Griekenland en Goldman Sachs.
  Kijk hoe machtige miljardairs/bedrijven/sponsors (Sheldon Adelson, Robert Mercer, de Koch broers, Tom Speyer) en zogenaamde PACs met hun big money de Amerikaanse politiek opkopen en grotendeels bepalen.
  Zie de maatregelen die president Macron nam na zijn inauguratie die de vermogenden bevoordeelden.
  Zie Trumps belastingplan die grote bedrijven en rijken bevoordelen en de minder daadkrachtigen en sociaal zwakkeren benadelen. (Dat is de tegenprestatie voor het donorgeld).
  Zie Nord Stream II dat door politici (lange tijd) een economisch project werd genoemd dat het om twee redenen niet is (want het is een politiek project waarbij het niet om rendement gaat, maar om het stelen/omploegen van staatsgeld).
  Zie de macht van Unilever en Shell die premier Rutte er tegen alle politieke afspraken en overleggen (kortom buiten de politiek om) toe bracht om eenzijdig en solitair voor te stellen de dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders af te schaffen.
  Zie de rulings van buitenlandse bedrijven met de Nederlandse belastingdienst.
  Zie de belastingontwijking en de door belastingparadijzen gefaciliteerde route voor bedrijven zoals die bijvoorbeeld blijkt uit de Panama Papers.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/10/16/we-betalen-de-prijs-voor-belastingontwijking-door-vermogenden-en-multinationals-dat-tekent-de-ondergeschiktheid-van-partijpolitiek/

  De herschikking van de politiek macht zie ik in grote lijnen als het terugleggen van de politieke macht bij de burgers en het weghalen van macht bij banken en multinationals. Indien dat nog mogelijk is, in elk geval betwijfel ik of bedrijven vrijwillig afstand van hun macht doen. Mijn hoop is dat ze inzien dat ze een deel van hun macht moeten inleveren omdat anders de staat te verzwakt is om ze bescherming te bieden tegen de opstand van onderop. Het gaat erom om de terechte voedingsbodem voor de ontevredenheid van burgers weg te nemen. Bestrijding van populisme is daarbij geen doel op zichzelf, maar een overigens niet onbelangrijk neveneffect.

  Like

 4. https://youtu.be/PJy8vTu66tE Harvard Professor Lawrence Lessig makes the case that our democracy has become corrupt with money, leading to inequality that means only 0.02% of the United States population actually determines who’s in power. Lessig says that this fundamental breakdown of the democratic system must be fixed before we will ever be able to address major challenges like climate change, social security, and student debt. This is not the most important problem, it’s just the first problem.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.