Politieke kleur van de ‘Gele hesjes’ is vooralsnog onbekend

Het is een wetmatigheid dat maatschappelijke basisbewegingen geïnfiltreerd worden. Dat was al zo bij de Franse revolutie die door beroepsrevolutionairen gekaapt werd. Of bij de Russische opstanden van februari en oktober 1917. Er tekent zich een opvallende gelijkenis aan tussen de beweging van de Gele hesjes en een andere recente beweging die doodgebloed, gefragmenteerd, opgebrand, gekaapt en vertrut is: Anonymous.

Hoe deze beweging verburgerlijkte beschreef ik in een commentaar van 2013 over de Belgische kunstenaar Jan Fabre: ‘Anonymous zou zich beter richten op die ontwikkelingen die ons leven voor de toekomst bepalen. Zoals de opbouw van de controlestaat door overheden en de inperking van de burgerrechten. Maar kritiek daarop vraagt inzicht, kennis, een lange adem en het opbouwen van weerstand tegen de invloed van geheime diensten. Een aanval op een individuele kunstenaar is net zo gemakzuchtig als wat overheden doen door de kunstensector bovenmatig te korten. De aanval op Jan Fabre symboliseert de verburgelijking van Anonymous.

Anonymous werd een sleets merk omdat het gekaapt werd. Met de Gele hesjes dreigt in snel tempo hetzelfde te gebeuren zoals deze video toont van een ‘Volhardend vader en rechtzoekend burger vecht voor zijn drie dochters en tegen criminele jeug’hulp’verlening & Co!’. Nu lijkt een ‘volhardend vader’ nog een tamelijk onschuldig opererend individu, maar als de Guy Fawkes-maskers worden ingewisseld voor Gele hesjes waarachter gefrustreerde of verwarde individuen of binnen- en buitenlandse actoren zich in betrekkelijke anonimiteit kunnen verschuilen, dan gaat het niet om de politisering van de maatschappij, maar om een poging om de politiek buiten de politiek om te kapen. De instrumenten zijn de gemakzuchtig opgestoken middelvingers van de sociale media die vooral wijzen op het protest om het protest. Niet meer dan dat.

Door de verscheidenheid aan actoren in diverse landen, op sociale media en met opvattingen is lastig te onderscheiden wie namens de Gele hesjes handelt of het woord voert. Een basisbeweging die zich verliest in negativisme, complottheorieën, rellerigheid, onhaalbare doelstellingen, frustratie over zowel de eigen persoonlijke situatie als de huidige maatschappij biedt weinig perspectief. De beste hoop is nog dat door het protest de zittende macht met schrik tot het besef komt dat het in haar eigen belang is om de macht te delen, de verzorgingsstaat niet verder uit te kleden en de economisering van de politiek die wordt aangejaagd door de almacht van financiële instellingen en multinationals terug te dringen. Als het protest van de Gele hesjes als hefboom werkt om de macht in gesprek te brengen met linkse partijen en vakbonden, dan heeft het zin.

In een artikel op BuzzFeed gaat Ryan Broderick in op de rol van Facebook bij de protesten in Frankrijk. Ik schreef er elders over: ‘Interesting analysis that is not about the protest, but about spreading fake news and conspiracy theories via social media and the infiltration of a grassroots movement by professional agitators. Because the latter is the danger for every popular movement that is hijacked by radical elements with other motives. What now? Do the radical yellow jackets push the original and more moderate yellow jackets into the background? You can count on the fact that at the moment the French and friendly (German, British, American) intelligence services are working overtime to chart the political influence and undermining by domestic and foreign actors who have joined the protests to weaken the position of President Macron.’

In een opvallende reeks recente optredens in de Franse media meent de gezaghebbende historica Danielle Tartakowsky dat het lastig is om de beweging van de Gele hesjes te vergelijken met eerdere opstanden of maatschappelijke onrust. Zoals de opstand van mei 1968, de rechtse Poujadisten van de jaren ’50 (‘de gewone man tegen de elites’), het linkse Volksfront van de jaren ’30 of de Revolutie van 1789. Wel constateert ze dat een volksbeweging altijd richting en krediet ontleent aan eerdere bewegingen. De politieke kleur van de Gele hesjes is het onbekende zoals de interviewer Tartakowsky in een interview voorhoudt. Haar bedachtzame antwoord verklaart, maar houdt ook alle opties voor de toekomst open: ‘In alle omstandigheden is het nodig om onderscheid te maken tussen de lidmaatschappen (of liever hier niet-lidmaatschappen) die opgeëist worden door de actoren van een beweging, en de objectieve politieke plaats die deze beweging vandaag, morgen en overmorgen speelt en zal spelen. Daar worden dingen nog ingewikkelder.’ De beweging van de Gele hesjes wacht de verandering waar het tegen zegt te strijden, namelijk fragmentatie en vervlakking.

Foto: Schermafbeelding van artikelQuand une historienne spécialiste des mouvements sociaux analyse les “Gilets jaunes”’ van Mathieu Dejean op lesinrocks, 29 november 2018.

8 gedachten over “Politieke kleur van de ‘Gele hesjes’ is vooralsnog onbekend

 1. Ik ben de afgelopen dagen op Facebook lid geworden van twee Gele hesjes-groepen om eens te kijken wat daar leeft. De ene heft bijna 19.000 leden (in een week of twee tijd!!!!) en staat helemaal bol van aandacht voor de PVV en FvD, wordt gevuld met allerlei racistische praat en verheerlijking van geweld (hier en daar een loftuiting op Hitler) en gescheld op EU, Marrakesj-overeenkomst, democratie en alle democratische partijen. Daar ben ik na een half uurtje direct weer weggegaan. De andere heeft maar een paar honderd leden en lijkt wat gematigder (vandaar waarschijnlijk hun lagere ledental), maar is ook behoorlijk afwijzend ten opzichte van alles wat naar democratische besluitvorming riekt en degenen die daarmee verbonden kunnen worden. Het is vooral negativisme, geen enkel inzicht of enige filosofie hoe het anders zou moeten. Je kunt het interpreteren als een schreeuw van de massa dat het anders moet. Nu heb ik toevallig net “De populist” van Benjamin Carter Hett gelezen over de ondergang van de Weimar Republiek en er zijn angstige overeenkomsten met het gedrag van de helft van de Duitse bevolking in die tijd.

  Like

 2. @Muis
  Bedankt voor de informatie uit de eerste hand die de bange vermoedens bevestigt dat de beweging van de Gele hesjes of gevoed wordt door extreem-rechts of een hoog percentage aan anti-democratische elementen bevat. Zoals je zegt negativisme dat tot niets leidt. Op z’n best valt dat op te vatten als een uiting van onmacht en op z’n slechtst als georkestreerde anti-parlementaire actie.

  Like

 3. @Muis
  Er zijn ongetwijfeld rechts-extremisten, neo-nazi’s of voetbalhooligans die zich onder de Franse gele hesjes verschuilen. Een duidelijk geval van camouflage of politiek-culturele mimicry. Maar er zijn vermoedelijk ook links-radicalen of links-extremisten die zich ermee tooien en verwant voelen aan de linkse politicus Jean-Luc Mélenchon. De verhouding tussen een en ander is onduidelijk.

  Kortom, de beweging van de Gele hesjes is een voorbeeld van een hoefijzermodel waarin de uitersten van het politieke centrum elkaar raken. Mij interesseert het of er ook gematigden uit het politieke centrum zijn die zich met de beweging vereenzelvigen of dat die per definitie door het van dik hout-gehalte van de beweging al naar de uitgang zijn gedwongen.

  Interessante link. Het was me niet op voorhand duidelijk of het om racisme, anti-racisme of satire ging. Hoe dan ook te erg voor woorden.

  Like

 4. Tweet van de Amerikaanse extreem-rechtse KKK-voorman David Duke:

  Tweet van de Russische rechts-nationalistische ‘Euroaziatische’ opinieleider Alexandr Dugin:

  Tweet van de conservatieve anti-Trump in Moskou geboren commentator Max Boot:

  Like

 5. Opnieuw kritiek op de Amerikaanse techgiganten (Facebook, Twitter) die meewerken aan het verspreiden van Russische desinformatie over president Macron en de Gele hesjes beweging:

  Die schweren Krawalle in Paris setzen sich fort. Über 1000, teils schwer bewaffnete Menschen werden festgenommen. Schürt Russland mit Desinformationen die Proteste, um Macron zu schaden?
  https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/krisen/id_84916012/paris-russland-soll-gelbwesten-krawalle-in-frankreich-aktiv-befeuern.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.