Wat te vinden van het Marrakesh Pact? Politiek noch media geven onpartijdig en volledig antwoord

Ik kan het gemist hebben, maar op sociale media en online versies van nieuwsmedia heb ik geen onpartijdig, objectief en volledig verslag met opsomming van de voor-en nadelen over het ‘Mondiale pact voor veilige, ordelijke en reguliere migratie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking‘ ofwel het Marrakesh Pact kunnen vinden. Het is zelfs als lastig om daar verwijzingen naar de oorspronkelijk tekst te vinden. In België dreigt er een regering over te vallen en in Nederland profileren radicaal-rechtse partijen zich ermee.

Wat zijn nou de feiten voor de nieuwsconsument aan de hand waarvan die zich een mening kan vormen? Is het pact juridisch bindend of niet-bindend? Maakt het pact een onderscheid tussen politieke vluchtelingen en economische migranten? Hoe zit het met de bescherming van migranten die door Europese landen worden teruggestuurd naar dictatoriale landen? Zo wordt het ongemak over het pact het ongemak over de journalistiek dat zich óf de ene of de andere kant uit laat sturen óf uit onvermogen maar helemaal zwijgt.

Het debat bij DW English is een voorbeeld van de partijdigheid. Het panel lijkt te eenzijdig pro-pact samengesteld om objectief te zijn. Nadelen komen onvoldoende over het voetlicht. Maar met tegenstanders erbij dreigt het debat met oneliners en alternatieve waarheden verstoord te worden. Ook over het verslag van VRT Nieuws twijfel ik of het onpartijdig is. Ik blijf met twee vragen zitten: wat moet ik van het pact vinden en waarom kunnen de media er geen onpartijdig, inzichtelijk en volledig verslag van geven? Dat brengt me op de vraag waarom de burger niet serieus wordt genomen door de politiek en als nieuwsconsument door de media.

6 gedachten over “Wat te vinden van het Marrakesh Pact? Politiek noch media geven onpartijdig en volledig antwoord

 1. Ik denk dat het niet de bedoeling is dat de burger een mening vormt over het pact maar dat het eenvoudig moet worden getekend.

  Like

 2. Het lijkt me dat het filmpje een aardige, neutrale weergave geeft, maar wel erg summier is. Voor meer informatie, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Global_Compact_for_Migration en voor wie de integrale tekst wil lezen: https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/files/180711_final_draft_0.pdf.
  Verder pakken regeren het inderdaad niet al te slim aan door dit soort overeenkomsten niet breder aan de bevolking voor te leggen. Als je naar de overeenkomst googled komt je eigenlijk alleen maar uit op de websites van PVV, FvD, PostOnline, GeenStijl, VlaamsBlok, NVA en dergelijke. De teneur daar laat zich raden. Het creëert een enorme anti-stemming zonder dat de voordelen eens goed voor het voetlicht worden gebracht. Iedereen roept maar wat en bijna niemand weet nog wat er echt in de tekst staat.

  Like

 3. @Muis, je lijkt te suggereren dat de overheid door middel van het ‘voorleggen’ de mening van de burger over het pact wil horen. Dat neigt dan naar een volksraadpleging waar de overheid juist van af wil. Hoe kan het dat er geen debat in publieke media plaats vindt over de inhoud, over de voor en tegens van dit pact? De politiek is in principe niet geinteresseerd naar de meningen van de burgers en wil vanuit politieke belangen dit soort zaken er snel doorheen jassen . Daarom is het de taak van de (publieke) media de burger te informeren over deze politieke aangelegenheden, Daarin schiet deze media ernstig tekort.

  Like

 4. @daan van K, ik bedoel met ‘voorleggen’ niet een volksraadpleging, asjeblieft niet zeg, maar ervoor zorgen dat er goede tekst en uitleg wordt gegeven over de inhoud van het pact en waarom het nuttig wordt gevonden dit te ondertekenen. Het is dan aan de media om dat op te pikken. Die schieten daarin inderdaad schandalig tekort. Krijg je ervan als je steeds meer bezuinigt op de publieke omroep, specifiek op de onderzoeksjournalistiek.

  Like

 5. Muis, het lijkt erop dat het tekenen van het pact zó belangrijk wordt geacht dat men in België het voortbestaan van het kabinet op het spel zet. Maar als de wil zo dwingend aanwezig is om dat pact te ondertekenen, is het dan handig om de burger over alle voor en (vooral) nadelen te informeren?

  Like

 6. @Daan: Ja dus, maar dacht at ik dat al wee keer had opgemerkt. De burger mag trouwens zelf ook wel een beetje moeite doen. Als ik het zo op internet kan vinden, kan een ander het ook. Bovendien, de reguliere media blijft in gebreke, maar er zijn goede weblogs die informatie geven. Vaak wat gekleurd, dus het blijft oppassen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.