Oppositie tegen Nord Stream II neemt toe

Vanaf de flanken en uit het Europese Parlement wakkert de oppositie aan tegen de aanleg van gaspijplijn Nord Stream II. Voor- en tegenstanders zijn het erover eens dat de aanleg ervan de afhankelijkheid van Russisch gas in Europa vergroot en het in strijd is met het beleid van de EU. De argumentatie van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas is merkwaardig. Want als westerse maatschappijen zich uit het project terugtrekken en de Russische Federatie de pijplijn zou voltooien, hebben de westerse landen vervolgens de keuze om dit gas niet af te nemen en de afhankelijkheid van Russische energie te verkleinen of in elk geval niet te laten toenemen. In een conceptverslag van 28 november 2018 stelt de Commissie buitenlandse zaken van het Europese Parlement voor om met Nord Stream II te stoppen. Zo makkelijk zal dat niet gaan, omdat de economische belangen van bedrijven groot zijn, maar de druk neemt toe.

Foto: Schermafbeelding uit DRAFT REPORT ‘on the state of EU-Russia political relations (2018/2158(INI))‘; Committee on Foreign Affairs van het Europees Parlement. p. 5/6.

Advertentie

4 gedachten over “Oppositie tegen Nord Stream II neemt toe

 1. We kunnen nu eenmaal niet zonder Russisch gas. Dit is waarom het project vrolijk door gaat. Windmolens en zonnepanelen zijn geen alternatief voor kolen en gas. Ze zijn slechts aanvullend. Zo lang we de Russen betalen is er weinig aan de hand. Rusland is nog veel meer afhankelijk van ons geld dan wij van hun gas. Er zijn andere leveranciers.

  Like

 2. @Raymond
  Mee eens dat (West)-Europa op dit moment niet zonder Russisch gas kan. Maar het is niet uit te leggen en paradoxaal dat ondanks officieel, aangenomen beleid van de EU inzake energie-onafhankelijkheid en diversificatie van energie de import voor nu en de nabije toekomst van Russisch gas toeneemt. En nog nooit zo groot is geweest. Je zou op z’n minst een stabilisatie en lichte afbouw van het aandeel Russisch gas in de energie-voorziening van de lidstaten van de EU verwachten. De leidende politici leggen deze paradox waarmee ze ingaan tegen hun eigen beleidsvoornemens niet uit aan het publiek en duiken als ze daarvoor ter verantwoording worden geroepen.

  Inderdaad is de Russische Federatie afhankelijk van de export van olie en gas. Behalve energie en militair materiaal heeft het weinig producten waarvoor elders belangstelling bestaat. Daarnaast heeft het uiteraard een grote binnenlandse markt waarvoor het van minder belang is hoe kwalitatief hoogstaand de producten zijn. Maar zoals je zegt: er zijn meer producenten van gas (al dan niet in de vloeibare vorm LNG): VS, Noorwegen, Algerije, Qatar, Azerbeidzjan.

  Er zijn ook theorieën die zeggen dat het feitelijk weinig uitmaakt voor de economie van de Russische Federatie wat er met Nord Stream II gebeurt. Zoals altijd met grote Russische infrastructurele producten (Winterspelen Sochi, brug over de Straat van Kertsj) gaat de bouw ervan samen met het omploegen van geld uit de staatskas naar de inner circle rond president Putin. Op zich zijn deze projecten door de gigantische kosten niet rendabel of ooit rendabel te krijgen, maar dienen ze andere doelen. Zoals gezegd, het omploegen van geld in een soort omgekeerde Robin Hood-Constructie (stelen van de armen en geven aan de rijken) en een symboliek die de macht van de staat groter moet doen lijken.

  De kosten worden geschat op zo’n 10 miljard euro. De aanleg ervan die leidt tot het verbranden van gas is in strijd met de afbouw van fossiele brandstoffen om de opwarming van de aarde tot stand te brengen en de transitie naar een duurzame samenleving.

  Like

 3. “We want the Russians to absorb the message that they need to release the crews or there will be consequences and the pain will grow over time,” the State Department official was quoted as saying at a briefing on Tuesday.

  The official also urged European countries to abandon their support for the NordStream 2 gas pipeline, which critics say will make Germany and Europe more dependent on Russia for its energy supplies.

  “The Kerch incident should be a reminder to all of our European allies on why Nord Stream 2 is such a bad idea,” he said.
  https://themoscowtimes.com/news/pain-will-grow-over-detained-ukrainian-sailors-us-warns-russia-63711

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.