Sepulchrum van hedendaagse kunst: een filmpje over het werk van Horst Antes op Cologne Fine Art 2018

Ik kan het niet helpen, maar van zo’n video word ik opstandig. Het ontdek je plekje van de kunst. De Duitse beeldhouwer Horst Antes wordt dit jaar in het zonnetje gezet op kunstbeurs Cologne Fine Art. Dat is prima. Maar waarom leidt dat tot een zielloos en saai filmpje dat uit lijkt te schreeuwen: ‘Niemand komt levend uit dit graf van de hedendaagse kunst’. Het roept ook de vraag op wat kunstbeurzen nog met kunst van doen hebben. Als ik kunsthater was dan wist ik het wel, dan verspreidde ik dit filmpje ruim op internet. Wat moet een kunstliefhebber er in hemelsnaam mee? Signaleren dat het niks is? Wie of wat wordt daarmee geholpen?

8 gedachten over “Sepulchrum van hedendaagse kunst: een filmpje over het werk van Horst Antes op Cologne Fine Art 2018

 1. Voor mij is het filmpje de perfecte illustratie dat veel moderne kunst het vooral moet hebben van een duur klinkende uitleg van kunsthistorici aan kapitaalkrachtige verzamelaars. Het woord ‘sepulchrum’, dat maar zeer zeer zeer weinig mensen zullen kennen, past dan weer perfect bij dat laatste. Kunst, klassiek of modern, moet allereerst voor zich spreken. Als men iets pas mooi kan vinden nadat men een uiteenzetting van de kunstenaar of kunstcritici heeft gehoord, al dan niet gekoppeld aan kennis over de waarde van het werk, dan schort er iets. In dit filmpje laat men sec het werk van Horst Antes zien. Dat is voortreffelijk.

  Like

 2. @Muis
  Ha, je draait het om. Dat mag. We verschillen van mening over de zin van kunsteducatie. Ik ben van mening dat kunst zelden voor zichzelf spreekt (context is van belang), maar erken eveneens dat een bepaald soort praten over kunst de grootste vijand van kunst kan worden. Daar heb ik niks mee.

  Die referentie aan graf en mausoleum mag je niks vinden, maar het probeert de stand van zaken van kunstbeurzen en de hedendaagse kunst te geven. Een sector waar het steeds meer gaat om verkoop, hoge veilingprijzen en bekende popstar-achtige namen van kunstenaars. In elk geval ervaart een groot deel van het publiek dat zo. Ik had het ook de dood in de pot kunnen noemen. Maar in de titel wilde ik voor de goede verstaanders de verwijzing naar Adorno geven. Ik begrijp dat dat als te hoog gegrepen kan overkomen en dat vind ik jammer.

  We verschillen eveneens over de waarde van het filmpje over het werk van Horst Antes dat tevens een sfeerimpressie van deze kunstbeurs geeft. Ik vind het verre van informatief en gewoonweg saai. Zo blijkt maar weer wat de één een saai en zielloos filmpje vindt, de ander kenmerkt als voortreffelijk. Helemaal begrijpen doe ik dat laatste niet, maar verschil mag er zijn.

  Like

 3. De verwijzing naar Adorno was me niet duidelijk en is dat overigens nog steeds niet. In alle bescheidenheid denk ik dat het voor velen te hoog gegrepen zou zijn en vooraf ook prima als zodanig kon worden ingeschat. Ik denk niet dat we van mening verschillen over de waarde van kunsteducatie en de context van kunst. Het zou goed zijn dat daaraan veel meer aandacht wordt gegeven, zodat men veel beter in staat is zelf een bepaald kunstwerk te plaatsen en dat niet hoeft te gebeuren aan de hand van ingewikkelde uiteenzettingen. Dan kan een filmpje zonder tekst en uitleg al informatief genoeg zijn. Als je zelf in een museum rondloopt heb je ook geen behoefte aan een gezellig achtergrondmuziekje of iemand die steeds uitlegt wat de kunstenaar nu weer heeft bedoeld. Ik weet dat veel mensen daaraan wel behoefte hebben (ik zie er althans in musea veel lopen met koptelefoons en/of begeleiding) en het ontbreken van enige begeleiding saai vinden. We zouden echter saaiheid beter moeten waarderen.

  Like

 4. @Muis
  Laten we saaiheid niet verwarren met soberheid. Er is een lopend debat in musea over de rol van educatie. Dat kent uitersten. De ‘fijnen’ willen afzien van tekstbordjes met de basale informatie bij kunstwerken en de ‘rekkelijken’ willen alles uitleggen, toelichten en in een context plaatsen. ik ben noch van het ene noch van het andere uiterste een voorstander. Naar mijn idee heeft de rekkelijke kant de afgelopen jaren iets te veel het initiatief mogen nemen en de musea omgevormd tot een begeleidend bezoek dat de bezoeker wil temmen, disciplineren, betuttelen en in een frame stoppen. Ook daar word ik opstandig van, evenals van het ontbreken van elke informatie.

  Like

 5. Daar kan ik me helemaal in vinden, George. Liggen onze meningen toch dichter bij elkaar dan we aanvankelijk veronderstelden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.