Racisme? Advertenties Dolce & Gabbana vallen slecht in China

De beschuldiging van racisme is het nieuwe normaal. Dat leidt soms tot onzinnige aantijgingen. Racisme moet aangepakt worden, maar wat als het geen racisme is en eerder een wat sterk aangezette stereotypering die de overgevoeligheid prikkelt en cultuurverschillen benadrukt? Verstoort dat dan juist de aanpak niet en werkt zo’n aantijging niet averechts in de bestrijding van racisme? Neem de reeks advertentie van het Italiaanse modemerk Dolce & Gabbana waarin een Chinese vrouw op haar manier geniet van gerechten uit de Italiaanse keuken. De advertenties op sociale media dienen ter promotie van een show in Shanghai, vandaag 21 november 2018. De show is afgelast door de Chinese autoriteiten. Wie profiteert er nou van deze marketing?

Advertentie

3 gedachten over “Racisme? Advertenties Dolce & Gabbana vallen slecht in China

 1. Er komt op het laatst één keer en dan nog tussen haakjes het woord racisme voor. Dat had men beter niet kunnen doen, want slaat nergens op. Het is simpelweg niet racistisch. Wel een ridicuul filmpje, waarin Chinezen als ‘een beetje dom’ worden weggezet. Hetis één lang vooroordeel, dus begrijpelijk dat de Chinezen er niet zo blij van worden. Om er nu een hele show voor af te blazen is ook weer wat overdreven. Wel terecht dat men zich afvraagt of het reclamebureau dat hiervoor verantwoordelijk is, nog steeds in 1908 leeft. De nadruk in je commentaar op de racismekaart is niet terecht, lijkt mij.

  Like

 2. @Muis
  Ik begrijp niet goed waar je op reageert. De HuffPost is duidelijk in de toelichting bij deze video op haar site en zegt dat Dolce @& Gabbana vanwege deze reclame in China wordt beschuldigd van racisme: ‘Dolce & Gabbana accusé de racisme en Chine pour cette publicité; Pour son défilé programmé le 21 novembre à Shanghai, Dolce & Gabbana a publié plusieurs vidéos promotionnelles sur les réseaux sociaux. Une femme asiatique est mise en scène en train de manger de la nourriture italienne avec des baguettes. De nombreux Chinois ont jugé ces vidéos racistes. À la suite de leur diffusion, les autorités chinoises ont décidé d’annuler l’événement.
  https://www.huffingtonpost.fr/2018/11/21/dolce-gabbana-accusee-de-racisme-en-chine-pour-cette-publicite_a_23595725/

  Ik ben het met je eens dat de filmpjes niet racistisch zijn, zoals ik in de tekst zeg. Maar ik ben het met je oneens dat dit in China niet als racistisch wordt beschouwd. Dat wordt het wel en is de essentie van het bericht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.