Gedeputeerde Rijsberman denkt groot: een museum in het rijtje Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Rijksmuseum in Almere

Het is een wetmatigheid van het Nederlandse openbaar bestuur dat in veel gevallen cultuurwethouders of gedeputeerden D66’ers zijn. Dat betekent grootse plannen en ambities, maar nog geen zeggenschap over het budget. Als dat door andere partijen wordt beheerd, dan komen de plannen nog verder in de lucht te hangen.

Gedeputeerde Michiel Rijsberman (D66) meent dat Almere een museum voor hedendaagse kunst moet krijgen dat wat status betreft past in het rijtje Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Rijksmuseum. Het idee is dat Almere ruimte heeft en zich daarom dient te specialiseren in grote kunstwerken. Een gedachte van het niveau Mickey Mouse. Toe maar, de vijand van goed is beter, en een museum dat past bij de schaal van Almere of Flevoland is niet goed genoeg. Wie herinnert zich Museum De Paviljoens in Almere dat op 1 september 2013 de deuren moest sluiten omdat de overheidssubsidie van de gemeente Almere stopte na negatief advies van de Raad voor Cultuur? Terwijl het tot de top van de Nederlandse kunstmusea gerekend werd. Precies waar het toen aan ontbrak gaat Rijsbergen nu verder: steun van het Rijk. Hij kent zijn klassieken en klutst toerisme, stadsontwikkeling en kunst door elkaar zoals het een modale D66’er in het openbaar bestuur betaamt.

Advertentie

3 gedachten over “Gedeputeerde Rijsberman denkt groot: een museum in het rijtje Stedelijk Museum, Van Gogh Museum en Rijksmuseum in Almere

 1. Rijsberman heeft een provinciaal mandaat, niet eentje voor Almere. Ook al heeft hij het beste met die stad voor.
  Er zijn een paar barrières die Almere eerst eens moet overwinnen. Om te beginnen heeft het zg. KAF geen batig saldo opgeleverd, om het maar voorzichtig uit te drukken.
  Het mikte op de Grote Voorstellingen maar vergat daarbij gemakshalve dat het tevens hèt cultuurcentrum van de stad zou zijn. Dus weigerde het mee te werken aan kleinschaliger initiatieven, die de voedingsbodem van cultuur vormen. Die bodem is er dus ook nauwelijks, bewust ondergecultiveerd zou je haast vermoeden.
  Om dan met een groot museum aan te komen is een maat of wat te groot. Die dingen groeien organisch, het zijn immers geen windmolenparken met een berekenbaar wattage.
  Als deze stelling aanleiding geeft om cultuur weer eens af te stoffen als onderwerp van aandacht, prima.

  Like

 2. Pingback: Gemeentebestuur Almere wil museum voor ‘Tomorrow Art’ van internationale allure dat groter is dan het Stedelijk Museum A’dam | George Knight

 3. Pingback: Museum in wording: immersieve projecties in Almere | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.