Noem een kerstmarkt geen wintermarkt. Geef alle godsdiensten en levensovertuigingen ruimhartig hun eigen feest

Het is 1 november en het culturele winterseizoen is weer geopend. De discussies over Zwarte Piet en kerstmis dat geen kerstmis mag heten teisteren (sociale) media. Bovenstaande petitie verzet zich tegen de aanpassing van de naam ‘Kerstmarkt’ in Brugge dat wegens ‘neutraliteit’ een ‘Wintermarkt’ genoemd moet worden. De organisatie vertelt VTM Nieuws dat het dat doet ‘om mensen van een ander geloof niet te schofferen’. Uit het bericht blijkt dat ook andere Belgische steden kiezen voor variaties met het woord ‘winter’.

Volgens de petitie worden met deze naamsverandering de christenen tegen het hoofd gestoten. Dat is geen onzinnig standpunt. Te bedenken valt wat de echte reden is voor de naamsverandering. De organisatoren van de kerstmarkten hebben een commercieel belang en willen zoveel mogelijk bezoekers trekken. En de invloed van christenen neemt maatschappelijk en politiek nu eenmaal af, zodat hun commercieel belang kleiner wordt. Waarom ‘eenheid in verscheidenheid’ niet zou werken is de vraag. Of culturele gebruiken ed. worden gelijkgeschakeld zoals nu gebeurt of ze worden juist aangescherpt. Geef elke godsdienst of levensovertuiging eigen feesten en geef die zo onvermengd door. Want anders worden gebruiken genivelleerd en tot een grijze massa gemaakt waarin niemand zich herkent. Zodat er volop ruimte komt voor kleurige verscheidenheid en ook kleinere religieuze of maatschappelijke organisaties zich kunnen presenteren.

De petitie gaat faliekant de fout in door te suggereren dat het de liberalen zijn ‘die de zogenaamde vrijheid verdedigen’ en ‘het meest de godsdienstvrijheid fnuiken’. Dat is een onheuse en onwaarachtige bewering. Als met liberalen degenen worden bedoeld die het secularisme promoten, dan houdt dat in dat ze juist voor de optimale beleving van een verscheidenheid aan levensovertuigingen en godsdiensten zijn. Strijdig daarmee is het bestendigen van de traditionele voorrechten van de christenen. Het secularisme gaat voor gelijkheid en niet voor het vertragen van de afbreuk van christelijke voorrechten.

Foto: Schermafbeelding van petitieVoor het behoud van de benaming ‘KERSTMARKT’ te Brugge’ op petities24.com.

6 gedachten over “Noem een kerstmarkt geen wintermarkt. Geef alle godsdiensten en levensovertuigingen ruimhartig hun eigen feest

 1. Het is nooit een kerstmarkt geweest. En kerstmarkten zijn nooit een onderdeel geweest van de ‘westerse cultuur’, ook niet de Brugse.

  Het is een recent stukje West-Duitse commerciële cultuur die veel toeristen trok uit o.a. Nederland en België. Nederlandse en Belgische ondernemers krijgen het geld van die consumenten liever in de eigen beurs en begonnen dus ook van die markten.

  En dus maken ze die markten zo commercieel mogelijk. Sinterklaasmarkt duurt te kort en is teveel gericht op kinderen en kleine kado’s; kerstmarkt is al beter maar ook nog te kort; een decembermarkt kun je niet al starten in november en is onbruikbaar in januari/februari als het echt gaat winteren.

  Dus een wintermarkt.

  “Geef alle godsdiensten en levensovertuigingen ruimhartig hun eigen feest”?
  Welke godsdienst of levensovertuiging hoort er bij een commerciële markt, het fiscalisme?

  Like

 2. @Manfred
  Mee eens dat de opzet van de kerstmarkt commercieel en niet religieus of ideologisch is. Maar het thema verwijst wel naar het christendom. Het zijn de ondernemers of organisaties van ondernemers die nu de naam veranderen in ‘wintermarkt’. Strikt organisatorisch gezien hebben ze daartoe alle recht.

  Met hun motivatie die ze in de openbaarheid brengen heb ik problemen, niet zozeer met de naamsverandering. Als de ondernemers zouden zeggen dat ze om commerciële redenen de naam wijzigen met het doel om een breder en groter publiek te trekken, dan zou ik dat begrijpen vanuit hun opzet om zoveel mogelijk winst te maken.

  De motivatie die ze nu echter geven, namelijk dat ze ‘mensen van een ander geloof niet willen schofferen’ vind ik vals en onzinnig. Wat is dat voor projectie van de ondernemers die menen te weten dat mensen met een ander geloof zich geschoffeerd voelen door de naam ‘kerstmarkt’? Feitelijk is dat een betuttelende opstelling die die ‘andersgelovigen’ in een slachtofferrol vol verongelijktheid stopt.

  Waarom komen de ondernemers trouwens nu pas met die empathie waaraan ze consequenties verbinden? Hoe zat dat de afgelopen decennia met de ‘mensen van een ander geloof’, laat staan de ‘mensen van een ander niet-geloof’? Waarom werden die toen niet gehoord en nu wel? Toch gewoon omdat die groepen commercieel interessanter zijn geworden door de ontkerstening. Nou, zeg dat dan gewoon.

  Like

 3. “De motivatie die ze nu echter geven, namelijk dat ze ‘mensen van een ander geloof niet willen schofferen’ vind ik vals en onzinnig.”

  Dat klopt. Het is vals. Van VTM.
  Deze ‘motivatie’ is namelijk helemaal niet van de markt zelf. Die is al een paar jaar geleden omgedoopt tot Wintermarkt, om de commerciële seizoensreden die ik hierboven beschreef.

  Het is de VTM en andere media die er nu, x jaar na dato, alsnog een mogelijkheid in zien te doen alsof het iets met moslims te maken heeft. Gretig opgepikt door de gebruikelijke haatzaaiers op de sociale media. Trap er niet in.

  Like

 4. @Manfred
  Uit publicaties blijkt dat dit in Brugge het tweede jaar is dat de markt geen kerstmarkt, maar wintermarkt heet. Blijkbaar was dat vorig jaar nog niet tot publiek en politiek doorgedrongen. Wanneer de naamsverandering in andere steden is doorgevoerd weet ik niet.
  https://www.hln.be/nieuws/binnenland/brugse-kerstmarkt-heet-wintermarkt-maar-daar-is-niet-iedereen-blij-mee~a866a50f/

  Voor mij heeft dit niets met moslims te maken. Mij gaat het om wat anders, namelijk de vervlakking van de publieke sfeer. Ik geef de voorkeur aan het eigen karakter van feesten van etnische groepen, minderheden, godsdiensten en levensovertuigingen, dan dat alles in een mal moet worden gegoten om iedereen tevreden te stellen. Want dat laatste lukt toch niet.

  Hoewel zoals gezegd de kerstmarkten een puur commercieel belang dienen vind ik de motivatie van de organisatoren van de Brugse markt om ‘mensen van een ander geloof niet te schofferen’ vals en onzinnig. Dit is wel degelijk de motivatie van de organisatie.

  Dat sommigen dit onderwerp aangrijpen om hun anti-islam sentimenten te uiten is ongelukkig. Maar laten we ons niet gijzelen door een agenda die zegt dat dit gaat over pro- of anti-islam. In dat frame weiger ik te stappen. Voor mij gaat het zoals gezegd over wat anders.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.