Het ‘democratisch tentoonstellingsmodel’ van Almere. Een selectie en inrichting zonder verstand te hoeven hebben van kunst. Echt?

Het moet niet gekker worden dan in Almere. Daar wordt gesuggereerd dat in theater Corrosia een expositie ingericht wordt volgens het ‘democratisch tentoonstellingsmodel’. Is het echt? ‘Gewone’ Almeerders zouden samen met de burgemeester op kunstacademies door heel Nederland werken uitkiezen voor een expositie.

Tja, ‘democratisch’ klinkt goed, dus dat moet kloppen? Nee, het klopt van geen kanten. Het ‘democratisch tentoonstellingsmodel‘ is namelijk geworteld in een denkfout. In mislukt populisme om burgers bij kunst te betrekken. Als pseudo-professional. Het Almeerse model is een slag in de lucht en een belediging voor het vakmanschap in de kunstwereld. Alsof dat niet bestaat of genegeerd kan worden. Waarom worden ‘gewone’ Almeerders wel als kunstkenner ingezet en niet als wethouder, notaris, chirurg of welke specialist dan ook?

In werkelijkheid maken in Almere achter de schermen de professionals natuurlijk gewoon de keuzes. Het ‘democratisch tentoonstellingsmodel’ bestaat in het echt niet en is nep. Marketing om op te vallen en de publiciteit te halen met een tentoonstelling die anders zo goed als ongenoemd gebleven was. Net als de inspraak van de burger die kan kiezen tussen de door de professionals voorgeselecteerde optie 1114 en 1114a. Zo wordt een vals beeld gecreëerd vanuit de impuls om publicitair te scoren en zich te onderscheiden.

Bij nader inzien toont de als wervend bedoelde video aan waarom het ‘democratisch tentoonstellingsmodel’ tot mislukken gedoemd is. ‘Je hoeft geen verstand van kunst te hebben’ zegt ‘kunstkiezer’ Marjan Smit. ‘Je hoeft alleen maar je ogen open te doen’ om een expositie samen te stellen, zo zegt ze. Dat is ware toverkunst en volksverlakkerij. In het Almeerse theater Corrosia rukken nepnieuws, scoringsdrang en de relativering van de beeldvorming over het professionalisme van de tentoonstellingsmaker samen op. Om te huilen zo grappig.

Advertentie

2 gedachten over “Het ‘democratisch tentoonstellingsmodel’ van Almere. Een selectie en inrichting zonder verstand te hoeven hebben van kunst. Echt?

 1. Tsjonge, George, de tentoonstelling was nog niet geopend of je had er al een opinie over.
  Dat kan en mag, zelfs moet haast wel in deze verhitte kunstwereld. Primeurs tellen dubbel mee.
  Dit was dan ook het meest speelse, losse en vrijblijvende pretentieloze initiatief dat je ooit kon bedenken, de poppenkast onder de tentoonstellingen.
  Als Graduation Show een kans bieden aan pas-afgestudeerden of eindejaars op een plek die als roestbak Corrosia geen eer heeft hoog te houden, een prettige experimenteerruimte.
  Dat burgers zich konden opgeven om een inbreng te leveren o.l.v. een burgemeester – fijn, is eer eens wat anders. Krijg niet de indruk dat je daardoor een meer bizarre selectie kunstuitingen zou zien dan wanneer een betaalde jury met professionals in de Tentoonstelkunde er iets op die basis van had moeten maken.
  Het willekeurige ervan (‘populistisch’ desnoods) zal ook aan de PVV-stemmer tevreden stemmen, die anders de indruk kan krijgen door een linkse kunstbende opgezadeld te worden met Baudet-hatende modernisten.
  Leuk dat je er überhaupt aandacht aan besteedt. Kom vooral ook kijken.

  https://www.cultureelcentrumcorrosia.nl/programma/detail/q/a_id/1053/titel/team-franc-graduation-show-2018

  (disclaimer: Franc Weerwind is van dezelfde politieke kleur als ik en ik woon in dezelfde stad als Corrosia)

  Like

 2. @dutchguy
  Ik heb geen mening over de tentoonstelling, maar over de motivatie voor de tentoonstelling. Ik volsta wat iemand op FB zei bij mijn posting hierover: ‘Ik pleit voor het invoeren in Almere, van de burger-tandarts. Ik stel hiervoor een witte jas beschikbaar en de burgermeester mag als eerste in de stoel.’ Is tentoonstellingsmaker immers geen professie? Zeker kan men de burgemeester en de inwoners bij een tentoonstelling betrekken. Maar wel op een eerlijke manier en niet met nepnieuws over leken die zelfstandig kunnen opereren als volwaardige tentoonstellingsmakers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.