Verdwijning van Jamal Khashoggi is krachtmeting tussen Saoedi-Arabië en VS

De verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consultant in Istanboel is een raadsel. Khashoggi is een journalist voor de Washington Post en woont in de VS. Dus er is een Amerikaanse connectie. Er zijn twee opties. Of hij is in het consulaat vermoord, en zijn lijk is afgevoerd en verduisterd. Of hij is ontvoerd naar Saoedi-Arabië. Turkije en de VS zijn betrokken in deze kwestie en het valt te bezien hoe ze reageren. De geloofwaardigheid van de presidenten Recep Erdogan en Donald Trump is in het geding.

Een antwoord kan niet anders dan verontwaardiging zijn. Het is absurd om een niet eens zo kritische journalist zo brutaal te behandelen. Het sarcasme is dat de Turkse overheid die zelf journalisten om politieke redenen in de gevangenis gooit nu in eigen land zo’n zaak door een buitenlandse mogendheid in de maag wordt gesplitst. De kwestie Khashoggi is een wedstrijd schaduwboksen tussen Trump en de Saoedische sterke man kroonprins Mohammad bin Salman al-Saoed. Denkt de laatste het groene licht te hebben gekregen van Trump om Khashoggi te vermoorden? Waande Mohammad bin Salman zich onbespied, hoewel hij kon weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten informatie zouden oppikken over Khashoggi’s verdwijning.

Wat zal het antwoord van de EU zijn? Saoedi-Arabië is al lange tijd een dwaling in het buitenlandbeleid van de westerse wereld. De EU moet overwegen de stap te zetten om afstand te nemen van een hypocriet land dat anderen de maat wil nemen. Wat de gevolgen ook zijn. Nederland kan daarin een sturende rol spelen. Er is wel lef voor nodig. Het valt te betwijfelen of de Nederlandse politiek en zakenwereld die lef nog in zich hebben.

6 gedachten over “Verdwijning van Jamal Khashoggi is krachtmeting tussen Saoedi-Arabië en VS

 1. Top Turkish security officials have concluded that the Saudi dissident Jamal Khashoggi was assassinated in the Saudi Consulate in Istanbul on orders from the highest levels of the royal court, a senior official said Tuesday.

  Like

 2. What did U.S. intelligence and the White House know about the disappearance of Jamal Khashoggi—and when did they know it? Those are the Top Secret questions haunting Washington right now. A National Security Agency official tells me that the codebreakers, as usual, have some answers. (…)

  I can confirm that the National Security Agency, America’s big ear, indeed intercepted Saudi communications that indicated Riyadh had something unpleasant in store for Khashoggi. Listening in on foreign governments, after all, is NSA’s main job, and that includes frenemies like Saudi Arabia as well as hostile regimes. At least a day before Khashoggi appeared at the Saudi consulate in Istanbul, an NSA official told me, the agency had Top Secret information that Riyadh was planning something nefarious—though exactly what was not clear from the intercepts. This was deemed important because Khashoggi is a legal resident of the United States, and is therefore entitled to protection. According to the NSA official, this threat warning was communicated to the White House through official intelligence channels.
  It needs to be asked what, if anything, the White House did with this Top Secret warning.

  https://observer.com/2018/10/nsa-source-white-house-knew-jamal-khashoggi-danger/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.