Gasproject Nord Stream II is de ultieme verdwijntruc van de Europese politiek. Met Duitsland aan het roer. Terwijl in de openbaarheid plichtmatig wordt gepraat om de westerse sancties aan te scherpen omdat het Kremlin zich met inmenging, ondermijning en cyberwar agressief mengt in verkiezingen, publieke opinie en economische en politieke processen wordt achter de schermen heimelijk de rode loper uitgerold voor de Russische politiek en het bedrijfsleven. Zodat die inmenging en ondermijning tegen het Westen bewust en actief wordt gefinancierd door het Westen. De politiek van landen als Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Nederland ontduikt actief de westerse sancties tegen de Russische Federatie. In de westerse publieke opinie wordt dat debat niet bespreekbaar gemaakt, maar geblokkeerd door diezelfde politieke elite. Die óf in de zak van het bedrijfsleven zit óf geen lange termijn strategie over energie wenst te volgen óf goedkope energie nu verkiest boven duurzaamheid in de toekomst. Want dat laatste is nog een andere tegenstrijdigheid. Terwijl iedereen de mond vol heeft over de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel investeren westerse bedrijven en regeringen met het Kremlin in fossiele brandstoffen. Rutte, Merkel en Macron maken graag vuile zaak met Putin voor het belang van hun bedrijven: Shell, Gasunie, BASF, OMV, Uniper, ENGIE en Gazprom.
Shell investeert ook in projecten zonder Poetin. Overal waar ze legaal winst kunnen maken zijn ze actief. Zelfs in laadpalen willen ze best wel investeren. Ze zijn niet gek. De markt voor elektrische auto’s groeit veel sneller dan die van benzine of diesel.
Overigens ben ik van mening dat het een ieder vrijstaat in dit land om een oppositie te beginnen tegen Rusland, Poetin of Nordstream. Met alle incidenten van de laatste tijd mag dit geen al te groot probleem zijn.
LikeLike
@Raymond
Mee eens. Maar in Nederland komt die oppositie tegen Nord Stream II niet van de grond. Het is schrijnend dat de Groene partijen in bijvoorbeeld Duitsland en Nederland het meeste oppositie tegen Nord Stream voeren. Maar die partijen zijn tamelijk onmachtig en zitten niet in regeringen. Waar is D66? Waar is de PvdA? Waar zijn de burgerbewegingen? Ik zie ze niet en ik hoor ze niet.
Overigens is de oppositie van president Trump tegen Nord Stream II het enige beleidspunt op buitenlands gebied waarover ik het met hem eens ben. Hoe opportunistisch Trumps standpunt ook is om hiermee de Amerikaanse schaliegas en LNG-industrie te steunen. Hoe geloofwaardig Trumps ketelmuziek over Nord Stream II trouwens kan zijn omdat hij in de zak van Putin lijkt te zitten.
LikeLike
@George
Misschien dat de uitspraak van het Gerechtshof in de zaak Urgenda versus de Staat der Nederlanden een omslag te weeg kan brengen. De Staat moet nu wel met maatregelen komen om de opgelegde doelstellingen te halen. PvdA en D66 kunnen proberen zich meester te maken van initiatieven om doelstellingen te halen. Het is duidelijk dat het kabinet zelf niet in staat is om hier mee te komen. Het huidig kabinet is te veel een zakenkabinet. D.w.z. staat volledig in dienst van met name de grote bedrijven als Shell.
LikeLike
@Raymond
Laten we het hopen. De politiek is steeds meer bezit geworden van het bedrijfsleven.
LikeLike