Voelen en het denken voorbij met coach Tura Gerards

Tura Gerards kiest een tegenovergestelde opvatting van wat gangbaar is. Hij meent niet dat de mensen gevangen zitten in emotie, maar in het denken. De klacht die veel gehoord wordt als mensen naar de hedendaagse samenleving kijken is dat mensen zich op sociale media en in het menselijk contact tamelijk emotioneel uiten. Dus hun emotie te veel de vrije loop laten. Gerards denkt er faliekant anders over, hij vindt dat mensen hun gevoel te weinig gebruiken. Deze afwijkende mening verdient nadere beschouwing.

Uit de video wordt niet direct duidelijk tot welke doelgroep Gerards zich richt. Hij praat alsof hij zich tot alle Nederlanders richt, maar uit de website blijkt dat hij zich richt tot ‘mensen met psychische problemen’. Hij heeft een centrale visie waarvan het laatste punt luidt: ’Vrijwel ieder mens met psychische problemen kan de volgende vier algemene kenmerken in zichzelf herkennen. Hij of zij: (..) zit gevangen in het denken.’ De toelichting bij deze video op You Tube geeft een nadere omschrijving: ‘door na te denken over gevoelens blijf je er feitelijk van weg’. Gerards brengt een tweedeling aan tussen denken en voelen. Het uiterste gevolg van Gerards woorden is dat hij met zijn betoog waarschuwt voor zijn eigen betoog. Dat is het meest verstandige eraan omdat het kletskoek is. Want Gerards redeneert er behoorlijk op los met zijn gepsychologiseer waarin hij denken en voelen zo combineert en vermengt dat wat hij beweert per definitie ontoetsbaar is. Zoals dat tegenwoordig heet, Tura Gerards beschouwt zich als inclusief. Wat geldt voor de ander geldt niet voor hem.

Gerards heeft zich in Amsterdam gevestigd als coach. Wie bij hem een langdurig traject wilt doen, kan een aangepaste financiële regeling treffen. De sessies worden niet vergoed door de verzekering. Gerards is het denken voorbij en probeert zijn klanten hetzelfde bij te brengen. Wie denkt ervoor te voelen is gewaarschuwd.

2 gedachten over “Voelen en het denken voorbij met coach Tura Gerards

 1. – Gerards beweert niet dat mensen hun gevoel te weinig ‘gebruiken’. Hij beweert dat het denken ons afhoudt van het voelen.

  – Gerards beweert niet dat de mensen op sociale media hun emoties de vrije loop moeten laten.

  – Gerard stelt dat : “door na te denken over gevoelens blijf je er feitelijk van weg’. Dat is geen kletskoek. U kunt dat ter plekke bij u zelf constateren.

  – Gerards vermengt denken en voelen niet maar tracht juist deze twee menselijke vermogens van elkaar te scheiden.

  Gerards geeft in zijn filmpje voorbeelden die inzichtelijk maken hoe door daadwerkelijk toelaten van het voelen een als probleem ervaren gewaarwording op kan lossen. Dat mensen op sociale media hun emoties de vrije loop laten komt veelal voort uit een te ervaren kwetsbaarheid die niet toegelaten wordt en dus als verwrongen emotie wordt gericht op anderen meestal in de vorm van agressie, neerbuigendheid of arrogantie.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
  vriendelijke groeten.

  Like

 2. @soltani
  Niet alle opmerkingen die ik in dit commentaar maak schrijf ik aan Gerards toe. Uw toevoeging is waardevol omdat het naar mijn idee illustreert wat voor wijze van redeneren aan de beweringen van Gerards ten grondslag ligt. Over de waarde en (praktische) zin ervan moet iedereen maar voor zichzelf oordelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.