Schilderij in rechtbank Almelo zou niet aanstootgevend zijn vanwege een blote borst, maar waarom wordt het dan verwijderd?

De rechtbank van Almelo heeft volgens een bericht van RTV Oost het schilderij Regelrecht (ook: ‘De Gevangen Liefde’) van Jan en Joep Gierveld uit de centrale hal verwijderd ‘omdat het aanstootgevend zou zijn’. Het hing er al 26 jaar. Waarom het aanstootgevend wordt geacht is vooralsnog niet ondubbelzinnig duidelijk. In een interview met RTV Oost zegt rechtbankpresident Bart van Meegem ‘dat het niet zozeer om de borst gaat’.

Maar waar gaat het dan wel over? Op het schilderij is een blote vrouwenborst te zien. Van Meegem komt met een toelichting waarin hij een iconografie van het schilderij geeft waarvan het de vraag is of die overeenkomt met die van de klager en of die er om die reden aanstoot aan gegeven heeft. Op de inhoud van de klacht van de klager gaat Van Meegem niet in en erover laat hij ons ongewis. Hoe raar en onzorgvuldig is dat wel niet? Geeft hij niet eerder via projectie zijn persoonlijke interpretatie van de voorstelling op dit schilderij?

De staande clowneske meneer zou het recht voorstellen. Hoe kan het dat de voorstelling van het recht als clown ineens na 26 jaar een reden is voor de rechtbank Almelo om dit schilderij uit de openbaarheid te verwijderen? Omdat de neutraliteit van de rechtspraak in het geding is? De meest voor de hand liggende uitleg is dat de vrouw dreigt verleid te worden door de duivel links en dat de staande man rechts die het recht in de hand heeft haar steunt of wil behoeden. Een schilderij met zo’n voorstelling past toch prima in een rechtbank?

President Van Meegem wringt zich in bochten om niet als zedenmeester over te komen en beticht te worden als kleingeestig, intolerant en cultuurbarbaar vanwege een geschilderde borst op een schilderij. Maar hij kan niet afdoende weerleggen dat hij uiteindelijk toch zwicht voor hooguit een handjevol klagers in 26 jaar.

Foto 1: ‘Het uit de centrale hal verwijderde doek. © Rechtbank Overijssel’

Foto 2: Tweet van Mr. Rob Oude Breuil uit Almelo, 20 september 2018.

Advertentie

3 gedachten over “Schilderij in rechtbank Almelo zou niet aanstootgevend zijn vanwege een blote borst, maar waarom wordt het dan verwijderd?

 1. Dit is een typisch voorbeeld van plaatsvervangende politiek correctheid. Men is zo bang dat iemand misschien ergens aanstoot aan zal nemen dat men uit voorzorg maar vast begint met verwijderen van op zich volstrekt onschuldige werken waar nog nooit iemand problemen mee heeft gehad. Er zijn 10-tallen andere zaken die plaatsvinden. Misschien een kwestie van mensen die niet genoeg te doen hebben en daarom maar zelf wat gaan verzinnen. Wat een mens niet allemaal moet doen om het salaris aan het eind van de maand te rechtvaardigen.

  Like

 2. @Raymond
  Ik vermoed dat de rechtbankpresident Bart van Meegem hierdoor overvallen is. En te impulsief gehandeld heeft en achteraf met een verklaring kwam dat het onverzoenlijke moest verzoenen. Dat lukt dus niet.

  Van Meegem lijkt inderdaad gezwicht te zijn voor de beeldvorming en de politieke correctheid. Zonder dat hij echt besefte wat hij nou deed door genoemd schilderij te laten verwijderen uit de centrale hal van zijn rechtbank.

  Van Meegems verhaal is incorrect, rammelt en klinkt vals. Want het gaat volgens hem ’niet zozeer om de borst’, maar wat is dan volgens hem wel een voldoende reden voor de verwijdering? Hij maakt dat op geen enkele manier duidelijk. Hoe kan in hemelsnaam op het schilderij de staande clowneske man die het recht in de hand heeft aanstootgevend zijn of aanstootgevend worden bevonden door de ontvanger van de klacht? En waarom pas na 26 jaar?

  Van Meegem had makkelijk anders kunnen handelen door een kunsthistoricus van bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe in Enschede (directeur Arnoud Odding of conservator Josien Beltman) om advies te vragen over het schilderij. Dan had Van Meegem tijd gewonnen en had hij de klacht op afstand gezet van zijn eigen handelen en (gebrek aan) expertise.

  Verstandig van en raadzaam voor het presidium van deze rechtbank zou zijn om zo’n advies over dit schilderij alsnog te vragen en van de uitkomst ervan af te laten hangen of het schilderij weer teruggehangen kan worden in de centrale hal van de rechtbank.

  Nu lijkt Van Meegem impulsief in eigen voet en die van de rechtbank Almelo te hebben geschoten. De publicitaire schade is groot. Deze kwestie roept vooral vragen op over Van Meegems politieke en maatschappelijke sensitiviteit.

  Like

 3. AH 592
  2018Z16883

  Mededeling van minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 12 november 2018)

  Het Kamerlid Bergkamp heeft vragen gesteld over de verwijdering van het schilderij Regelrecht uit de rechtbank in Almelo. Vanwege interdepartementale afstemming duurt de beantwoording langer.

  De vragen werden ons toegezonden met kenmerk 2018Z16883.
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2018Z16883&did=2018D52370

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.