Gezag en geloofwaardigheid van de katholieke kerk in Nederland ligt van diverse kanten onder druk

Het was een slechte week voor de katholieke kerk. Aartsbisschop Wim Eijk zegt in een interview met de Gelderlander dat de katholieke kerk in hoog tempo uit Nederland verdwijnt. Van de 280 kerken in het bisdom Utrecht blijven er over tien jaar waarschijnlijk hooguit 15 open. NRC constateert in een artikel dat ook in Nederland kardinalen en bisschoppen het seksueel misbruik van kinderen toedekten. En er is de schadeclaim van meisjes die in katholieke instellingen in de jaren ’50 en ’60 (vdve) dwangarbeid moesten verrichten, zoals RTV Rijnmond in een item meldt. Gezag en geloofwaardigheid van de katholieke kerk in Nederland wordt van verschillende kanten aangetast. Het valt niet in te zien hoe deze organisatie dat als volkskerk kan overleven.

4 gedachten over “Gezag en geloofwaardigheid van de katholieke kerk in Nederland ligt van diverse kanten onder druk

 1. De RK Kerk heeft al lang geleden opgehouden om een Volkskerk te zijn. De gelovigen werden massaal de kerk uitgejaagd. Je kunt je overigens afvragen hoe vrijwillig kerk bezoek in de 50tiger jaren is geweest. Ik weet van mijzelf dat toen de verplichting ophield om naar de kerk te gaan ik ook nooit meer gegaan ben.

  Like

 2. @Raymond
  In andere landen is de katholieke kerk nog een volkskerk. Je hebt gelijk dat in Nederland de ontkerkelijking al decennia lang aan de gang is en nog jaarlijks doorzet. Vooral de katholieke kerk krimpt snel. Wat daar precies de reden voor is, is niet duidelijk. Komt dat door de schandalen, het karakter van deze kerk die wat losser is dan bijvoorbeeld de protestante kerken of door kerkpolitieke redenen zoals een conservatief leiderschap dat de Nederlandse gelovigen nog eens extra snel de kerken heeft uitgejaagd?

  Like

 3. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff antwoordt in een open brief aartsbisschop Wim Eijk en verlaat de katholieke kerk:
  Afgelopen weekend las ik een interview met u waarin u mij expliciet noemde. Nu zou ik dat als een (veel te grote) eer kunnen opvatten aangezien u in het interview verder enkel Jezus, Maria, God, de Paus en Darwin bij naam noemt. Wat u echter aan mijn naam toevoegde is even negatief als onjuist.
  https://www.vvd.nl/nieuws/klaas-dijkhoff-monseigneur/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.