Deze week werd de programmering van het komend seizoen van de publieke omroep gepresenteerd. Dat ging gepaard met een publiciteitsoffensief van de NPO in de eigen media door directeur Video Frans Klein. Hij beweerde met onwaarheden, halve waarheden en verdraaiingen dat er niet bezuinigd wordt op journalistiek, maar dat is onjuist. Want er wordt wel degelijk stevig bezuinigd op de journalistieke programma’s van de publieke omroep. Jan-Hein Visser geeft in een commentaar voor TotaalTV duidelijk en overtuigend aan dat de NPO-top de feiten bewust verdraait en wel degelijk aanzienlijk bezuinigt op de journalistieke programma’s:
Dat directeur Klein draait en liegt dat het gedrukt staat is nog tot daar aan toe – hij is immers een politieke omroepbobo – maar dat vervolgens de journalistieke programma’s van de publieke omroep zijn onwaarheden herkauwen is kwalijker en geeft te denken over de redactionele onafhankelijkheid van programma’s zoals het NOS-Journaal. Die vooral gefocust is op het behoud van het eigen budget. Terwijl een artikel van 28 augustus van de online redactie NOS weliswaar de juiste details geeft is de kop ervan misleidend als het zegt: ‘Publieke omroep: journalistiek wordt ontzien, meer geld van tv naar online’. Nee, de journalistiek wordt niet ontzien, maar fors uitgekleed. Zelfs als zoals gebruikelijk is het citaat van Klein tussen aanhalingstekens was gezet – wat om onbegrijpelijke reden niet gebeurde – kon nog volgehouden worden dat ermee een opinie van de top van de publieke omroep werd weergegeven. Waarom de online-eindredactie van de NOS echter een opinie die aantoonbaar onjuist is in de kop plaatst is merkwaardig. Opnieuw, deze gang van zaken roept vragen op over de redactionele onafhankelijkheid van de journalistiek van de publieke omroep die nu zo onder vuur ligt.
Het is bedenkelijk dat de journalistieke uitingen (online, NOS-Journaal) van de publieke omroep de leugens van de NPO-top pruimen en doorslikken. Dat is niet objectief en eerlijk, dat is geen evenwichtige journalistiek. Dat is bewust meewerken aan misleiding. Terwijl het notabene gaat om het inperken en devalueren van eigen journalistieke programma’s. Sport wordt gespaard en de journalistiek opgeofferd. De NPO-top heeft niet het lef en de ruggengraat om dat volmondig toe te geven. En de NPO-journalistiek heeft niet het lef en de durf om de leugens van de NPO-top door te prikken. Als het zo moet met de kwaliteit en onafhankelijkheid van de journalistiek van de publieke omroep, dan kan het gemist worden als kiespijn en doet het er nog weinig toe als er bezuinigd op wordt. Zo brengen de journalistieke uitingen van de publieke omroep zichzelf om zeep.
Foto 1: Schermafbeelding van NPO-directeur Frans Klein in het NOS-Journaal van 28 augustus 2018 met ondertiteling: ‘Op de journalistiek bezuinigen we niet, maar we gaan wel geld omleggen van televisie naar online’.
Foto 2: Schermafbeelding van artikel ‘NPO verdraait feiten rondom bezuinigingen op journalistiek’ van Jan-Hein Visser voor TVTotaal, 28 augustus 2018.
Foto 3: Schermafbeelding van deel artikel ‘Publieke omroep: journalistiek wordt ontzien, meer geld van tv naar online’ van de NOS, 28 augustus 2018.
Hans Goedkoop, presentator van Andere Tijden, hekelde de manier van communiceren bij de NPO. ‘Als je mans genoeg bent om Andere Tijden te halveren, zeg het dan in ons gezicht. De NPO-leiding praat met omroepdirecteuren, niet met makers. Ik weet dat het wettelijk zo geregeld is, maar het is voor de publieke omroep als geheel beter problemen aan de keukentafel op te lossen.’
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/boze-publieke-omroepmedewerkers-gaan-tegen-verkleining-budget-journalistieke-programma-s-in~bf3bab0b/
LikeLike
De NPO ontkent dat wordt bezuinigd op journalistiek. Dat is een leugen, zeggen makers. Vandaag praat de Kamer over de media.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/05/publieke-omroep-snijdt-wel-degelijk-in-journalistiek-a1615499
LikeLike
Opportunistisch? Onbenullig? Opmerkelijk was het in elk geval, het interview dat NPO-directeur Frans Klein onlangs aan de Volkskrant gaf. De omroepbaas verweerde zich tegen de kritiek op zijn budgetkortingen op gerespecteerde journalistieke programma’s, zoals Tegenlicht, Brandpunt +, Zembla en Andere Tijden. Verzaakte hij niet een kerntaak van de publieke omroep – informatie en duiding? (..)
Wil je weten wat in onze cultuur aan het bewegen is, dan heb je aan dat gesprekje genoeg. In alles wat de man zegt, ademt hij de tijdgeest. Ten eerste: de notie dat feitelijke journalistiek niet meer van deze tijd is. Ten tweede: nieuwsgaring en duiding zijn in handen van een kliek die het zo mogelijk nóg beter met zichzelf heeft getroffen dan Klein zelf. Een aartsconservatieve groep bovendien, met wie je voor je het weet terecht komt „in discussies”.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/09/14/we-zijn-beter-te-manipuleren-dan-ooit-a1616547
LikeLike
Bij de journalistieke tv-afdeling van de KRO-NCRV verdwijnen 24 van de 40 banen. Dat heeft de directie afgelopen donderdag het personeel laten weten. Reden is dat Brandpunt+ op televisie stopt. Het programma kost 2,8 miljoen euro per jaar waarvan de NPO 2,4 miljoen betaalt. Dat laatste bedrag komt te vervallen.
https://www.villamedia.nl/artikel/kro-ncrv-ontslaat-24-journalisten
LikeLike
Pingback: Goede journalistiek hoeft niet te verdwijnen of opzij geduwd te worden door sociale media – Some View on the World