Bas Blokker meent dat kloof tussen Democraten en Republikeinen in alle gevallen komt door het Democratische electoraat. Serieus?

Aldus Bas Blokker in het artikelAchterban gaat zijn eigen weg; Democraten in de VS’ in de NRC van 18 augustus 2018. Als deel van een hoogst teleurstellende en oppervlakkige reeks artikelen over de crisis van links en het antwoord daarop. Wat Blokker bezielt om deze aantoonbaar onjuiste observatie te maken is een raadsel. En een nog groter raadsel is waarom de eindredactie en factcheck-redactie dit hebben laten passeren.

Het is juist dat de Democratische partij linkser wordt. Het kan ook nauwelijks anders in reactie op de mislukte centrum presidentskandidaat Hillary Clinton die in 2016 tegen het bedrijfsleven en Wall Street aanleunde. Die verlinksing wordt van onderop gevoed. Opvallend meer vrouwen dan voorheen melden zich op dit moment aan als kandidaat. Maar de observatie dat ‘de kloof (..) in alle gevallen toe te schrijven [is] aan een snelle verlinksing van het Democratische electoraat’ is eenzijdig. Het mist de verTrumping van de Republikeinse partij (GOP). Traditionele conservatieven en gematigden zijn gemarginaliseerd of hebben de partij verlaten.

Die observatie mist de macht van Trump die de GOP door belastingwetten voor rijken, een immigratiepolitiek zonder compassie, samenwerking met evangelische groepen en benoemingen van behoudende rechters op allerlei niveau’s tot een radicaal-rechtse cultbeweging heeft omgevormd. Sinds januari 2017 is de GOP enorm naar rechts opgeschoven. Wie meent dat de verwijde kloof tussen beide partijen ‘in alle gevallen’ aan het Democratische electoraat is toe te schrijven begrijpt niets van het Trumpisme, de gijzeling door Trump van de GOP en diens vertrouwen op zijn achterban van 35% waardoor hij geen concessies meent te hoeven doen.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelAchterban gaat zijn eigen weg; Democraten in de VS’ van Bas Blokker in NRC, 18 augustus 2018.

3 gedachten over “Bas Blokker meent dat kloof tussen Democraten en Republikeinen in alle gevallen komt door het Democratische electoraat. Serieus?

 1. Het proces va verwijdering tussen Republikeinen en Democraten is al heel lang gaande. Obama kon ook alleen nog per decreet regeren. Geen enkele vorm van samenwerking tussen de partijen. het lijkt er op dat er een weeffout zit in het politieke systeem. Er zijn te veel checks and balances. Het was blijkbaar de bedoeling van de Founding Fathers om een overheid te creëren die nagenoeg machteloos was. Een overheid waar je geen nut van hebt maar vooral geen last. Maar de praktijk is harder dan de leer. het land dient geregeerd te worden. Als het niet kan in samenwerking met het parlement dan maar per decreet. Maar ideaal is dit niet. De USA is feitelijk een dictatuur geworden.

  Like

 2. @Raymond
  De wijdte van de kloof tussen beide partijen is relatief. Die was al ruim sinds de radicalisering van de GOP onder Newt Gingrich midden jaren ’90 en de pogingen tot impeachment van Bill Clinton, en de reacties van de Democraten daarop.

  Niet toevallig is er nu weer een initiatief tot oprichting van een derde grote partij. Juist om de radicalisering en patstelling te doorbreken tussen democraten en Republikeinen. Want inmiddels zijn de zogenaamde ‘independents’ de grootste politieke stroming, ze missen echter organisatie en een partij. Makkelijk is dat niet omdat de beide grote partijen de macht hebben en aan de touwtjes trekken.

  De architectuur van de Founding Fathers is prima. Het heeft de macht mooi verdeeld en balansen ingebouwd. Zelfs een maverick president als Trump was voorzien. Echter niet dat daarnaast ook de wetgevende macht, te weten de vertegenwoordigers van de Republikeinse partij vervolgens in het parlement de taken en verantwoordelijkheden niet op zich namen waarvoor ze waren aangesteld. Dat laatste valt niet te ondervangen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.